Το φιλόδοξο πρόγραμμα της PeopleCert και του ιδρυτή της, Βύρωνα Νικολαΐδη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ

chat icon
Link copied!

Τη μοναδική δυνατότητα να ακούσουν βυζαντινούς ψαλμούς όπως τους άκουγαν οι αυτοκράτορες της Πόλης επί αιώνες στην Αγία Σοφία, μέχρι και 600 χρόνια πριν, θα έχουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι επισκέπτες της Παναγίας Μπαλίνου στην Κωνσταντινούπολη, χάρη σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αναβίωσης της Ακουστικής της Αγίας Σοφίας από την PeopleCert και τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλό της, Βύρωνα Νικολαΐδη.

Στο πλαίσιο του εγχειρήματος, επιστήμονες του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με τη χορωδία Αγία Σοφία PeopleCert, στην οποία συμμετείχαν 30 ιεροψάλτες από όλη τη χώρα – μια «εθνική ομάδα» ιεροψαλτών, όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος ο κ. Νικολαΐδης- ήταν σε θέση να αναπαράγουν το ηχητικό περιβάλλον της Αγίας Σοφίας, συνδυάζοντάς το με εκκλησιαστικούς ψαλμούς.

Advertisement
Advertisement

Το τελικό αποτέλεσμα, μια «πρόγευση» του οποίου είχε η HuffPost Greece στο πλαίσιο ταξιδιού στην Κωνσταντινούπολη που διοργάνωσε η PeopleCert την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν μια εμπειρία κυριολεκτικά χωρίς προηγούμενο, την οποία, όπως προαναφέρθηκε, θα μπορούν να βιώνουν από τον Σεπτέμβριο οι επισκέπτες του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μπαλίνου, όπου και θα φιλοξενείται το έργο στην τελική του μορφή.

 

Στην Παναγία Μπαλίνου PeopleCert

 

Στην παρούσα φάση, το εγχείρημα, στο πλαίσιο του οποίου έγινε χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, περιλαμβάνει οκτώ βυζαντινούς ψαλμούς που έχουν αποδοθεί σε αυθεντικό πατριαρχικό ύφος, ενώ σημειώνεται πως στην Παναγία Μπαλίνου έχει ήδη εγκατασταθεί προηγμένο πολυκαναλικό ηχοσύστημα, σχεδιασμένο να αναπαράγει με ακρίβεια την ακουστική εμπειρία της Αγίας Σοφίας. Επίσης, έχει τοποθετηθεί προτζέκτορας για την οπτικοακουστική παρουσίαση που θα συνοδεύει το βίντεο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βύρων Νικολαΐδης-PeopleCert: Σχέδιο αναγέννησης της Ρωμιοσύνης στην Κωνσταντινούπολη μέσω της παιδείας

Αναφερόμενος στην πορεία του φιλόδοξου προγράμματος, ο κ. Νικολαΐδης τόνισε πως μεταξύ των στόχων είναι να εξελιχθεί τόσο ώστε να επιτρέπει και την επεξεργασία σε πραγματικό χρόνο/ ζωντανή μορφή, επιτρέποντας να αποδίδεται μια λειτουργία «ζωντανά» σε ακουστική του επιπέδου της Αγίας Σοφίας, έτσι ώστε να ακούγεται όπως θα ακουγόταν αιώνες πριν μέσα στον ναό. Όπως ανέφερε, χρειάστηκαν δύο προσπάθειες για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, οι οποίες περιελάμβαναν και δοκιμή σε αίθουσα του Mall με Dolby Atmos. Αξίζει να σημειωθεί πως επί έξι μήνες γίνονταν πρόβες της χορωδίας σε χώρους στα γραφεία της εταιρείας, ενώ οι ηχογραφήσεις έγιναν στα στούντιο Sierra.

 

Advertisement
Ο Βύρων Νικολαΐδης κατά την παρουσίαση στην Παναγία Μπαλίνου PeopleCert

 

«Όσοι επισκέπτονται την Πόλη θα μπορούν να πηγαίνουν στην Παναγία Μπαλίνου και να ακούν ψαλμωδίες όπως ακριβώς τις άκουγε ο Ιουστινιανός» είπε ο κ. Νικολαΐδης, χαρακτηρίζοντας το έργο «μοναδικό» και προσθέτοντας πως το κόστος του στην πορεία πολλαπλασιάστηκε σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις- μα τονίζοντας πως «θα το στηρίξουμε μέχρι τέλους».

Η HuffPost Greece παρουσιάζει δύο ηχητικά δείγματα από το έργο. Το ένα είναι Πολυχρονισμός προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και το άλλο το «Χριστός Ανέστη».

Advertisement

«Χριστός Ανέστη»

Πολυχρονισμός προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη

 

Advertisement

 

«Ξεκλειδώνοντας» την ακουστική της Αγίας Σοφίας

Ο ναός, χτισμένος τον 6ο αιώνα, χαρακτηρίζεται από τον τεράστιο εσωτερικό του θόλο και τις πολυάριθμες καμπύλες επιφάνειες, που επηρεάζουν την πορεία και την αντήχηση του ήχου. Η ιδιαίτερη δομή του επιτρέπει στην ηχώ να διαρκεί περίπου 11 δευτερόλεπτα, δημιουργώντας ένα επιβλητικό ακουστικό περιβάλλον, ιδανικό για τη βυζαντινή ψαλτική.

Επιστημονική ομάδα από το Stanford, με επικεφαλής τον Dr. Τζόναθαν Έιμπελ, καθηγητή του στο Center for Computer Research in Music and Acoustics (CCRMA), αξιοποίησε τεχνολογίες αιχμής για την ακουστική αναπαράσταση του ναού. Χρησιμοποιήθηκε η τεχνική της ψηφιακής προσομοίωσης, βασισμένη σε λεπτομερή ηχητικά δεδομένα και φυσικές μετρήσεις του χώρου. Επισκεπτόμενος ο ίδιος την Αγία Σοφία, ο καθηγητής Έιμπελ έσπασε μπαλόνια στον χώρο για να καταγράψει την ηχητική του συμπεριφορά. Με αυτόν τον τρόπο προέκυψε το ηχητικό αποτύπωμα (ηχώς, αντήχηση) της Αγίας Σοφίας- ο συνδυασμός του οποίου με τους ψαλμούς των ιεροψαλτών της χορωδίας Αγία Σοφία- PeopleCert απέδωσε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Advertisement

 

Advertisement
O Β. Νικολαΐδης με τον χοράρχη Γρηγόριο Νταραβάνογλου και τους Άρχοντες του Πατριαρχείου Σταμάτη Κίσσα και Χαράλαμπο Σιούφα PeopleCert

 

Το έργο φέρει την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και υλοποιείται υπό την επίβλεψη ειδικής επιτροπής, με πρόεδρο τον Βύρωνα Νικολαΐδη, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου PeopleCert.

Στην Επιτροπή συμμετέχουν:

Advertisement
  • Γρηγόριος Νταραβάνογλου, Άρχων της Μ.τ.Χ.Ε., Αντιπρόεδρος

  • Σταμάτης Κίσσας, Άρχων της Μ.τ.Χ.Ε., μέλος

  • Χρήστος Μηνάογλου, Άρχων της Μ.τ.Χ.Ε., μέλος

  • Χαράλαμπος Σιούφας, Άρχων της Μ.τ.Χ.Ε., μέλος

Επιστημονικός συνεργάτης του έργου είναι ο Dr. Τζόναθαν Έιμπελ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και ερευνητής του Stanford Center for Computer Research in Music and Acoustics (CCRMA), ο οποίος ανέλαβε την ακουστική ανάλυση και την τεχνολογική αναπαραγωγή του ήχου της Αγίας Σοφίας.

Η Χορωδία Αγ. Σοφία PeopleCert

Η Χορωδία Αγία Σοφία της PeopleCert τελεί υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Γρηγορίου Νταραβάνογλου, Άρχοντα Μαΐστορος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Τα μέλη της χορωδίας είναι οι:

Ανάτς Ευστάθιος, Κίσσας Σταμάτης, Ντέτσικας Απόστολος,
Γεροντίδης Κώστας, Κοντακινός Χρήστος, Παπακωστόπουλος Σπύρος,
Γλάρος Βαγγέλης, Κούνης Γεώργιος, Σιούφας Χαράλαμπος Άρχων Μτ.ε,
Γλάρος Θανάσης, Κουτράς Παναγιώτης, Στάθης Νικόλαος,
Ζάρκος Γρηγόριος, Μαθιουλάκης Άγγελος, Συμεωνίδης Στέφανος,
Θεοτοκάτος Νίκος, Μεγαλούδης Γιάννης, Τριμιντάνης Χρήστος,
Ιακωβίδης Δανιήλ, Μηνάογλου Χρήστος, Τσίπας Παντελής,
Καφφέζας Αλέξανδρος, Μπουρμπούλης Παναγιώτης, Τυροβόλης Νικόλαος,
Κίσσας Ευάγγελος, Χρηστίδης Ευστράτιος.