Ταχείς οι εξελίξεις στον κλάδο της αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών

chat icon
Link copied!

Επιτυχή δοκιμή ενός όπλου κατευθυνόμενης ενέργειας για την εξόντωση σμηνών drones πραγματοποίησαν στρατιώτες των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η ταχύτατη άνοδος της τεχνολογίας και της χρήσης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών διαφόρων μεγεθών (γνωστών και ως UAV ή drones) έχει φέρει και αντίστοιχο «πυρετό» ερευνών πάνω στην αντιμετώπισή τους- αξίζει να σημειωθεί πως η ανάπτυξη αντίστοιχων συστημάτων είναι και μέσα στους στόχους του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), ενώ υπενθυμίζεται και το σύστημα «Κένταυρος» της ΕΑΒ που χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία από ελληνικές φρεγάτες που συμμετείχαν στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Advertisement
Advertisement

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης, το συγκεκριμένο όπλο είναι βρετανικής κατασκευής και χρησιμοποιεί αόρατα ραδιοκύματα για την εξουδετέρωση σμηνών drones. Η δοκιμή έγινε με επιτυχία και το όπλο αυτό θεωρείται ότι έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στην προστασία από απειλές από drones «καθώς η φύση του πολέμου αλλάζει».

Η δοκιμή έγινε σε πεδίο βολής στη Δυτική Ουαλία και ήταν η μεγαλύτερης κλίμακας άσκηση αντιμετώπισης drones που έχει γίνει ως τώρα από τον βρετανικό στρατό. Το συγκεκριμένο όπλο είναι ένα είδος Όπλου Ραδιοσυχνοτήτων Κατευθυνόμενης Ενέργειας (RF DEW) και έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στην εξουδετέρωση πολλαπλών στόχων ταυτόχρονα και άμεσα.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει επενδύσει πάνω από 40 εκατομμύρια λίρες σε έρευνες πάνω στα RF DEW: Τα συγκεκριμένα συστήματα χρησιμοποιούν ραδιοκύματα υψηλών συχνοτήτων για να προκαλούν βλάβες ή να καταστρέφουν κρίσιμα ηλεκτρονικά εξαρτήματα μέσα σε drones, με αποτέλεσμα τη συντριβή τους. Το εκτιμώμενο κόστος υπολογίζεται σε περίπου 10 πένες ανά βολή- εξαιρετικά χαμηλό, ειδικά δεδομένου του υψηλού κόστους των πυραύλων που χρησιμοποιούν τα «παραδοσιακά» αντιαεροπορικά/ αντιπυραυλικά συστήματα (καθιστώντας ασύμφορη τη χρήση τους για την αντιμετώπιση απειλών χαμηλού κόστους όπως τα drones).

Τα συστήματα RF DEW μπορούν να αντιμετωπίσουν εναέριες απειλές σε εμβέλειες μέχρι και ενός χιλιομέτρου και, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι αποτελεσματικά κατά απειλών που δεν μπορούν να υποστούν παρεμβολές μέσω συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου. Σμήνη από drones βλέπουν όλο και μεγαλύτερη χρήση στην Ουκρανία, με τις βρετανικές υπηρεσίες να υπολογίζουν ότι πέρυσι η Ουκρανία χρειάστηκε να αντιμετωπίσει επιθέσεις από πάνω από 18.000 drones.