Το αφήλιο και ο πραγματικός λόγος για τις εποχιακές αλλαγές θερμοκρασίας.

chat icon
Link copied!

Η κορύφωση του καλοκαιριού πλησιάζει για όσους από εμάς κατοικούμε στο Βόρειο Ημισφαίριο. Και παρόλο που ο πλανήτης μας περιστρέφεται στο πιο μακρινό του σημείο από τον ήλιο, προετοιμαζόμαστε για περισσότερη ηλιοφάνεια και αποπνικτικές θερμοκρασίες.

Την περασμένη Πέμπτη η Γη έφτασε σε αυτό που ονομάζεται αφήλιο – το πιο μακρινό σημείο στην τροχιά της γύρω από τον Ηλιο, περίπου 3 εκατομμύρια μίλια πιο μακριά από ό,τι όταν είναι πιο κοντά.

Advertisement
Advertisement

Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο στις αρχές Ιουλίου και εύλογα προκαλεί σύγχυση: «Εφόσον είμαστε πιο μακριά από τον Ηλιο, δεν θα έπρεπε να είναι πιο δροσερά;» θα αναρωτηθεί κάποιος.

Οι άνθρωποι εσφαλμένα τείνουν να συνδέουν την εγγύτητα με τη ζέστη, επομένως φαίνεται φυσιολογικό να υποθέτουμε ότι οι εποχές προκαλούνται από τις αλλαγές στην απόσταση της Γης από τον Ηλιο. Αλλά η απόσταση δεν έχει και πολύ να κάνει με τον καιρό.

Ο πραγματικός λόγος για τις εποχιακές αλλαγές θερμοκρασίας έγκειται στο γεγονός ότι η Γη έχει κλίση. Ο πλανήτης μας περιστρέφεται υπό γωνία -περίπου 23,5 μοίρες- που σημαίνει ότι διαφορετικά μέρη του πλανήτη λαμβάνουν περισσότερο (ή λιγότερο) ηλιακό φως ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Τον Ιούλιο, το Βόρειο Ημισφαίριο έχει κλίση προς τον ήλιο, φέρνοντας μεγαλύτερες ημέρες και υψηλότερες γωνίες ηλίου που οδηγούν σε πιο άμεσο ηλιακό φως, με αποτέλεσμα την καλοκαιρινή θερμότητα.

Αντίθετα, το σχήμα της τροχιάς της Γης παίζει μικρό ρόλο. Αν και έχει ελαφρώς οβάλ σχήμα αντί για τέλεια κυκλικό, η διαφορά μεταξύ των πλησιέστερων και των πιο απομακρυσμένων σημείων μας από τον ήλιο είναι σχετικά μικρή.

Αυτή τη στιγμή, η Γη βρίσκεται περίπου 3,1 εκατομμύρια μίλια πιο μακριά από τον ήλιο από ό,τι στις αρχές Ιανουαρίου, όταν φτάνει στο περιήλιο, το πλησιέστερο σημείο της. Σε σύγκριση με τη μέση απόστασή της των 93 εκατομμυρίων μιλίων, αυτή είναι μια διαφορά μόνο περίπου 3,3%.

Επειδή το ηλιακό φως διαχέεται καθώς ταξιδεύει, ακόμη και μια σχετικά μικρή αλλαγή στην απόσταση έχει ως αποτέλεσμα μια μείωση περίπου 7% στην ποσότητα της ηλιακής ενέργειας που φτάνει στον πλανήτη. Αυτό είναι ελάχιστο σε σύγκριση με την επίδραση της κλίσης της Γης.

Advertisement

Ετσι, ενώ είναι αλήθεια ότι η Γη λαμβάνει λιγότερη ενέργεια από τον ήλιο αυτή τη στιγμή, αυτή η λεπτομέρεια μόλις που γίνεται αντιληπτή σε σύγκριση με τη δύναμη της κλίσης του πλανήτη. Μια μικρή γωνία στην περιστροφή της Γης διαμορφώνει πολύ περισσότερο τα εποχιακά μας πρότυπα από ό,τι θα μπορούσαν ποτέ μερικά εκατομμύρια μίλια επιπλέον απόστασης.

Τελικά, δεν είναι το πόσο κοντά βρισκόμαστε στον ήλιο που κάνει το καλοκαίρι να μοιάζει με… καλοκαίρι – είναι η γωνία που βρισκόμαστε προς αυτόν.

Πηγή: Cnn.com

Advertisement