Επιστήμονες καταβάλλουν προσπάθειες για την αξιοποίησή της
Μεγάλα αποθέματα υδρογόνου βρίσκονται κρυμμένα σε πολλές περιοχές του κόσμου και ο εντοπισμός τους θα μπορούσε να επιταχύνει ένα μεγάλο κύμα ενεργειακής μετάβασης- ωστόσο ως τώρα δεν υπάρχει επαρκής κατανόηση ως προς τον τρόπο σχηματισμού και τον εντοπισμό τους.
«Το παιχνίδι αυτή τη στιγμή είναι να βρούμε πού έχει εκλυθεί, συσσωρευτεί και διατηρηθεί» ανέφερε στο Live Science ο Κρις Μπαλεντάιν, καθηγητής και πρόεδρος Γεωχημείας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και lead author ενός επιστημονικού άρθρου σχετικά με την παραγωγή οξυγόνου στον φλοιό της Γης.
Το άρθρο του Μπαλεντάιν αρχίσει να δίνει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα: Σύμφωνα με τους συντελεστές της έρευνας, ο φλοιός της Γης έχει παράξει αρκετό υδρογόνο το τελευταίο ένα δισ. χρόνια για να καλύψει τις ενεργειακές μας ανάγκες για 170.000 χρόνια. Αυτό που είναι ακόμα άγνωστο είναι σε πόσο από αυτό το υδρογόνο μπορούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση και να το εξορύξουμε με τρόπο που έχει νόημα από οικονομικής άποψης.
Στη νέα έκθεση, που δημοσιεύτηκε στις 13 Μαΐου στο Nature Reviews Earth and Environment, οι ερευνητές συντάσσουν μια λίστα «συστατικών» με γεωλογικές συνθήκες οι οποίες οδηγούν στη δημιουργία και συσσώρευση υδρογόνου σε αέρια μορφή στο υπέδαφος. «Οι συγκεκριμένες συνθήκες για τη συσσώρευση αερίου υδρογόνου και παραγωγή είναι αυτό που εξετάζουν εταιρείες ερευνών προσεκτικά και αυτό θα ποικίλλει για διαφορετικά γεωλογικά περιβάλλοντα» είπε ο Μπαλεντάιν.
Τα φυσικά κοιτάσματα υδρογόνου απαιτούν τρία συστατικά- κλειδιά για να σχηματιστούν: Μια πηγή υδρογόνου, βράχους- «δεξαμενές» και φυσικές «σφραγίδες» που παγιδεύουν υπογείως το αέριο. Υπάρχουν πολλές φυσικές διαδικασίες που μπορούν να δημιουργήσουν υδρογόνο, με την απλούστερη να είναι μια χημική αντίδραση που διασπά το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο- και οποιοσδήποτε τύπος βράχου μπορεί να φιλοξενήσει τουλάχιστον μία από αυτές τις διαδικασίες αποτελεί πιθανή πηγή υδρογόνου.
Με βάση αυτά που γνωρίζουμε για το πώς απελευθερώνονται άλλα αέρια από βράχους στο υπέδαφος, οι ερευνητές εκτιμούν πως τεκτονικές πιέσεις και υψηλές ροές θερμότητας μπορεί να απελευθερώνουν υδρογόνο βαθιά μέσα στον φλοιό της Γης. «Αυτό βοηθά να έρθει το υδρογόνο κοντά στην επιφάνεια, όπου μπορεί να συσσωρευτεί και να αποτελέσει εμπορικά εκμεταλλεύσιμη πηγή» είπε ο Μπαλεντάιν.
Εντός του φλοιού ένα μεγάλο εύρος κοινών γεωλογικών χαρακτηριστικών θα μπορούσαν να αποδειχτούν πολλά υποσχόμενα για εταιρείες ερευνών- από συγκεντρώσεις οφιολίθου μέχρι μεγάλες πυριγενείς εκτάσεις και ζώνες πρασινόλιθου. Γενικότερα, στην έρευνα παρουσιάζονται οι «πρώτες αρχές» των ερευνών για υδρογόνο, όπως σημειώνει ο Τζον Γκλούγιας, καθηγητής γεωενέργειας και αποθήκευσης άνθρακα στο Durham University. Η έρευνα δείχνει τα βασικά συστατικά που θα έπρεπε να λαμβάνουν υπόψιν οι εταιρείες όταν αναπτύσσουν τις στρατηγικές ερευνών τους, περιλαμβανομένων διαδικασιών μέσω των οποίων το υδρογόνο θα μπορούσε να μεταναστεύει ή να καταστρέφεται στο υπέδαφος.