Το Myrmecophilus acervorum θεωρείται κλεπτοπαράσιτο, πράγμα που σημαίνει ότι βασίζεται αποκλειστικά στα μυρμήγκια για την τροφή του.

chat icon
Link copied!

Ένα μοναδικό είδος γρύλου που απαντάται μόνο στη βόρεια Ευρώπη ξεγελά τα μυρμήγκια ώστε να τα αφήσουν να μπουν στις φωλιές τους για να ζήσει ανάμεσά τους, ενώ στην συνέχεια τρέφεται με τα αυγά των μυρμηγκιών και κλέβει την τροφή τους.

Το είδος Myrmecophilus acervorum, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Λετονία, γεγονός που καθιστά τη βορειότερη γνωστή εξάπλωση του είδους, σύμφωνα με μελέτη της 25ης Απριλίου που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Orthoptera Research.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο γρύλος των μυρμηγκιών θεωρείται κλεπτοπαράσιτο, πράγμα που σημαίνει ότι βασίζεται αποκλειστικά στα μυρμήγκια για την τροφή που είτε κλέβει είτε εξαπατά τα μυρμήγκια για να τη μοιραστούν μαζί του.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι γρύλοι αυτοί τρέφονται με αυγά μυρμηγκιών και θηράματα που συλλέγονται από τα μυρμήγκια. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι λαμβάνουν επίσης θρεπτικά συστατικά μέσω της μυρμηγκοτροφίας, μιας διαδικασίας που είναι κοινή στα κοινωνικά έντομα, όπως τα μυρμήγκια, όπου η τροφή μοιράζεται από στόμα σε στόμα.

Πως ξεγελά τα μυρμήγκια 

Ενώ το Myrmecophilus acervorum είναι γνωστό ότι κατοικεί στις φωλιές πολλών διαφορετικών ειδών μυρμηγκιών, οι ερευνητές δήλωσαν ότι φαίνεται να προτιμά το Lasius niger ή αλλιώς μαύρο μυρμήγκι του κήπου.

Για να αποικίσουν μια νέα φωλιά, οι γρύλοι γίνονται χημικά δυσδιάκριτοι από τα μυρμήγκια συσσωρεύοντας μόρια που ονομάζονται δερματικοί υδρογονάνθρακες και λαμβάνονται από τα ίδια τα μυρμήγκια. Αυτή η ουσία που μοιάζει με κερί χρησιμοποιείται για τη χημική επικοινωνία μεταξύ των μυρμηγκιών. Φορώντας ουσιαστικά αυτή την κηρώδη ουσία στο σώμα τους, οι γρύλοι μειώνουν την επιθετικότητα των μυρμηγκιών και γίνονται αποδεκτοί από τα μυρμήγκια ως σύντροφοι της φωλιάς, σύμφωνα με τη μελέτη.

 

Advertisement

 

Οι γρύλοι μυρμηγκιών είναι από τα μικρότερα είδη γρύλων στον κόσμο και έχουν εξελιχθεί ώστε να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος με τα μυρμήγκια. Στην πορεία έχασαν την ικανότητα να πετούν, να ακούν ή να παράγουν ήχο, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αυτή η φυσική μίμηση αποδεικνύεται ότι αποτελεί ένα ακόμη αμυντικό πλεονέκτημα για τους γρύλους, δήλωσαν οι ερευνητές. Οι ερευνητές εντόπισαν και τα δύο θηλυκά δείγματα σε πλημμυρισμένες περιοχές της Ρίγας, το ένα κοντά σε ποτάμι και το άλλο κοντά σε λίμνη, σύμφωνα με τη μελέτη.

Advertisement

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι τα Myrmecophilus acervorum στη Λετονία αναπαράγονται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται θελλοκομμένη παρθενογένεση, «όπου τα θηλυκά παράγουν χωρίς σεξουαλική επαφή γενούν μόνο θηλυκούς απογόνους», αναφέρει η μελέτη. Σύμφωνα με τη μελέτη, το είδος πιθανόν να οδηγείται βόρεια λόγω της κλιματικής αλλαγής, ειτε είχε «αγνοηθεί για πολύ καιρό [στην περιοχή] λόγω του μικρού του σώματος και του κρυφού τρόπου ζωής του».