Η νέα συσκευή έχει μήκος μόλις 2 εκατοστά, πλάτος 3 εκατοστά και βάρος λιγότερο από 0,2 γραμμάρια.

chat icon
Link copied!

Ένα στρατιωτικό πανεπιστήμιο στην επαρχία Χουνάν της Κίνας παρουσίασε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε μέγεθος κουνουπιού, σχεδιασμένο να εκτελεί αποστολές επιτήρησης αποφεύγοντας την ανίχνευση.

″Αυτός ο τύπος μικρορομπότ είναι ιδιαίτερα κατάλληλος για ειδικές αποστολές, όπως η αναγνώριση πληροφοριών, στο πεδίο της μάχης”, δήλωσε ο Liang Hexiang, φοιτητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυντικής Τεχνολογίας, στην Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας σε ρεπορτάζ της 14ης Ιουνίου.

Advertisement
Advertisement

Η τεχνολογική πρόοδος έχει επιτρέψει την τοποθέτηση αισθητήρων, μπαταριών και άλλων εξαρτημάτων σε όλο και μικρότερα μεγέθη, επιτρέποντας την ανάπτυξη μικρότερων, ελαφρύτερων και ολοένα και πιο εξελιγμένων drones.

Aυτά τα «μίνι-drones» προσφέρουν πλήθος δυνατοτήτων, από μια εναλλακτική λύση χαμηλού κόστους για πυραύλους έως και για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Ταυτόχρονα, εγείρει επίσης ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής αλλά και την εγκληματική εκμετάλλευση.

Η νέα συσκευή, που αναπτύχθηκε στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυντικής Τεχνολογίας της Κίνας, έχει μήκος μόλις 2 εκατοστά, πλάτος 3 εκατοστά και βάρος λιγότερο από 0,2 γραμμάρια. 

Ο Timothy Heath, ανώτερος ερευνητής διεθνούς άμυνας στην Rand Corporation, δήλωσε στην Telegraph: ”Εάν η Κίνα είναι σε θέση να παράγει μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε μεγέθη κουνουπιού, πιθανότατα θα την ενδιέφερε να τα χρησιμοποιήσει για διάφορες αποστολές πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης, ιδίως σε μέρη στα οποία τα μεγαλύτερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση, όπως σε εσωτερικούς χώρους”.

Ο Bryce Barros, συνεργάτης για θέματα ασφάλειας στο Truman National Security Project που εδρεύει στην Ουάσινγκτον είπε στο Newsweek: “UAVs όπως το νέο μοντέλο του Εθνικού Πανεπιστημίου Αμυντικής Τεχνολογίας θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στη στρατηγική της Κίνας για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη διπλής χρήσης, ιδίως όταν πρόκειται για την τεχνητή νοημοσύνη και τον ασύμμετρο πόλεμο, όπου τέτοιες τεχνολογίες μπορούν να προσφέρουν πλεονέκτημα έναντι μεγαλύτερων συμβατικών δυνάμεων”.