Πράγματα που απειλούν να καταστρέψουν τη συσκευή και τα σκεύη μας.

chat icon
Link copied!

Πλυντήριο πιάτων: Ένα πεδίο συζήτησης επάνω στο οποίο πολλοί θα πουν πολλά. Το θέμα είναι, τι από όλα αυτά ισχύει; Πόσο γεμάτο πρέπει να είναι το πλυντήριο; Πρώτα βάζουμε τα πιάτα ή τα κουτάλια; Έχει σημασία η σειρά; Οι ειδικοί στο νοικοκυριό απαντούν σε όλα αυτά, αλλά και ακόμα περισσότερα ερωτήματα που απειλούν να διαλύσουν φιλίες ετών.

1. Έχει σημασία η σειρά που βάζουμε τα πιάτα και τα ποτήρια μας μέσα στο πλυντήριο;

Advertisement
Advertisement

«Το ποια σκεύη θα βάλουμε μπροστά και ποια πίσω δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι να εξετάσουμε από που προέρχεται το νερό για το πλύσιμο των πιάτων στη δική μας συσκευή. Και έπειτα θα τοποθετήσουμε όλα μας τα άπλυτα με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην φράζουν αφενός το δοχείο που προορίζεται για το απορρυπαντικό και αφετέρου τον βραχίονα ψεκασμού», συνιστά ο Mόργκαν Έμπερχαρτν, επιστήμονας της οικιακής φροντίδας.

Όταν μιλάμε για δουλειές του σπιτιού, δεν μπορούμε να τις κάνουμε τσάτρα πάτρα. Οι ειδικοί μας εξηγούν πώς θα βάλουμε το πλυντήριο πιάτων ολόσωστα. Maria Korneeva via Getty Images

2. Τι κάνουμε με τις κούπες τα μπολ κι τα γυάλινα ποτήρια ή μπολ: Πάνω vs κάτω ράφι

Το επάνω ράφι του πλυντηρίου είναι φτιαγμένο για τα φλιτζάνια, τις κούπες και τα μπολ. Τα τοποθετούμε λοιπόν αναποδογυρισμένα ανάμεσα στα «δόντια» του πλυντηρίου, για να αποφύγουμε τον κίνδυνο να γρατζουνιστούν χτυπώντας μεταξύ τους και για να καθαριστούν στο 100% χωρίς να μαζεύουν νερό.

Πέρα από τα ειδικά δοντάκια για ποτήρια, το επάνω ράφι έχει ακόμη ένα πλεονέκτημα: Πιάνει λιγότερο υψηλές θερμοκρασίες και ως εκ τούτου, ακόμα και πολύ ευαίσθητα γυαλικά ή τα πλαστικά σκεύη δεν κινδυνεύουν να πάθουν το παραμικρό

3. Βρώμικα πιρούνια: Με τα δοντάκια στραμμένα προς τα κάτω ή προς τα πάνω;

Η εμπειρογνώμονας σε ό,τι αφορά τις δουλειές του σπιτιού, Τζιλ Μπερ, συνιστά να τοποθετούμε τα κουτάλια και τα πιρούνια με το μέρος που βάζουμε στο στόμα μας να κοιτάζει προς τα κάτω. Γιατί με αυτόν τον τρόπο δεν θα ακουμπάμε με τα χέρια μας αυτό το σημείο όταν τα βγάζουμε καθαρά από το πλυντήριο. Κι ως εκ τούτου, θα κρατήσουμε τα σημεία που βάζουμε στο στόμα μας μακριά από τα μικρόβια.

Advertisement

Κι ένα ακόμη μυστικό: Δεν βάζουμε όλα τα βρώμια κουτάλια στη σειρά να φωλιάζουν το ένα μέσα στο άλλο. Γιατί η βρωμιά ενδέχεται να τρυπώσει στα σημεία που εφάπτονται τα κουτάλια και τα υπολείμματα φαγητού να μείνουν εκεί ακάθεκτα, ακόμα και μετά την πλύση. 

https://www.huffingtonpost.gr/entry/na-o-loyos-poe-otan-aychonomaste-epervolika-lachtarame-na-pame-pros-neroe-mas_gr_6814d549e4b0c553a15ca314&key=03a58c747ae3b2d45118fb7210af1bad

4. Τί δεν βάζουμε ποτέ μέσα στο πλυντήριο πιάτων

Advertisement

Πρώτα από όλα τα αντικολλητικά τηγάνια, διότι η υψηλή θερμότητα απειλεί να διαλύσει τις αντικολλητικές τους επιφάνειες. Έπειτα δεν βάζουμε στο πλυντήριο πιάτα-κομψοτεχνήματα, φτιαγμένα από πορσελάνη. Διότι το υλικό τους κινδυνεύει από την επαφή με τα απορρυπαντικά και το υπερβολικά ζεστό νερό. Κι ενδέχεται τα όμορφα μοτίβα που έχουν επάνω τους να καταστραφούν.  

Τέλος, δεν βάζουμε στο πλυντήριο τα αιχμηρά μας μαχαίρια. Γιατί το ζεστό νερό καταστρέφει τις αιχμηρές τους άκρες και ο τρόπος που πάλλονται τα μαχαίρια μέσα στο πλυντήριο απειλεί να χαράξει άλλα σκεύη ή και την ίδια τη συσκευή. 

5. Ξεπλένουμε τα πιάτα ή αφήνουμε το πλυντήριο να κάνει όλη τη βρώμικη δουλειά;

Advertisement

Η απάντηση είναι ναι, τα ξεπλένουμε! Φροντίζουμε να αφαιρέσουμε όλα τα υπολείμματα φαγητού που είναι ορατά με το μάτι. Διότι αν συσσωρευτούν στο φίλτρο του πλυντηρίου, η ζημιά ενδέχεται να μας κοστίσει πολύ ακριβά. 

6. Και τέλος, πόσο γεμάτο πρέπει να είναι το πλυντήριο πιάτων;

Φυσικά και περιμένουμε να μαζευτεί ένας ικανοποιητικός αριθμός άπλυτων σκευών προτού βάλουμε πλυντήριο.  Αλλά όλα έχουν ένα όριο. Έχει σημασία να μην το παρακάνουμε, έτσι ώστε το νερό και το απορρυπαντικό να επαρκούν για να καθαρίσουν όσα πιάτα έχουμε βάλει μέσα στο πλυντήριο. Εάν η συσκευή μας είναι υπερφορτωμένη, τα πιάτα μας μπορεί να μην καθαρίσουν πλήρως. Και είναι κρίμα να παιδευόμαστε και να καίμε και ρεύμα χωρίς λόγο. Οπότε, τοποθετούμε ναι μεν αρκετά πιάτα στο πλυντήριο, αλλά το καθένα να έχει τον χώρο του. 

Advertisement

Πολλές φορές το γεγονός ότι τρέχουμε ασταμάτητα με τη δουλειά, τα παιδιά, το νοικοκυριό, μας ωθεί στο να κάνουμε εκπτώσεις στον χρόνο που αφιερώνουμε δουλειές του σπιτιού. Όμως, αν τη στιγμή που κάνουμε τις οικιακές εργασίες βάλουμε σε εφαρμογή μερικά γρήγορα και έξυπνα tips, στην πραγματικότητα θα εξοικονομήσουμε χρόνο και δεν θα χρειάζεται να πλένουμε ξανά και ξανά επειδή θα βλέπουμε σημάδια βρωμιάς στα πιρούνια ή τα πιάτα μας. 

Advertisement