chat icon
Link copied!

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μία πρωτοποριακή συσκευή, χαρίζοντας σε μία γυναίκα τη δυνατότητα να μιλήσει ξανά, έπειτα από 18 χρόνια. Αν και η συσκευή βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή, θα μπορούσε κάποια στιγμή να δώσει φωνή σε άτομα που δεν μπορούν να μιλήσουν.

Στη νέα μελέτη, περιγράφεται η δοκιμή της συσκευής σε μία 47χρονη γυναίκα με τετραπληγία. Οι γιατροί εμφύτευσαν τη συσκευή στον εγκέφαλό της, μέσω χειρουργικής επέμβασης. Σύμφωνα με τον Gopala Anumanchipalli, ερευνητή και έναν εκ των συγγραφέων της μελέτης, «η συσκευή μετατρέπει την πρόθεσή της γυναίκας να μιλήσει σε άρτιες προφορικές προτάσεις».

Advertisement
Advertisement

Παρόμοιες ενέργειες που έγιναν στο παρελθόν, παρουσίαζαν μικρή καθυστέρηση στη μετατροπή των σκέψεων σε λόγο. Ωστόσο, τέτοιες καθυστερήσεις μπορούν να διαταράξουν τη φυσική ροή της συνομιλίας και να οδηγήσουν σε σύγχυση και παρεξηγήσεις, υποστηρίζουν οι ερευνητές. 

ΗΠΑ: Γυναίκα με τετραπληγία μιλάει ξανά – Τι είναι η συσκευή μετατροπής σκέψεων σε λόγο Noah Berger via AP

Η δραστηριότητα του εγκεφάλου της γυναίκας καταγράφηκε από μία ομάδα επιστημόνων στην Καλιφόρνια, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ηλεκτρόδια, ενώ εκείνη πρόφερε προτάσεις σιωπηλά μέσα της. Οι επιστήμονες αξιοποίησαν επίσης ένα σύστημα, το οποίο παρέχει στη γυναίκα τη δυνατότητα να αναπαράγει τη φωνή της, όπως ήταν πριν από τον τραυματισμό της. Στη συνέχεια, δημιούργησαν και εκπαίδευσαν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί και μεταφράζει τη νευρική δραστηριότητα σε μονάδες ήχου.

Όσον αφορά το εμφύτευμα, αυτό τοποθετείται στο ημισφαίριο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για το λόγο και την ομιλία, έτσι ώστε να μπορεί να «ακούει» τη δραστηριότητα. Στη συνέχεια στέλνονται σήματα, τα οποία παίρνουν τη μορφή προφορικού λόγου. Όπως εξήγησε ο Anumanchipalli, κάθε κομμάτι ομιλίας, διάρκειας 80 χιλιοστών του δευτερολέπτθ, αποστέλλεται σε έναν καταγραφέα. Αυτός, επεξεργάζεται την πληροφορία σε πραγματικό χρόνο. 

Σύμφωνα με τον Brumberg, η αποκωδικοποίηση της ομιλίας με αυτήν την ταχύτητα μπορεί να συμβαδίσει με τον γρήγορο ρυθμό της φυσικής ομιλίας. Η χρήση δειγμάτων φωνής, όπως πρόσθεσε, «θα αποτελούσε σημαντική πρόοδο στη φυσικότητα της ομιλίας».