Η ανακάλυψη του «Πρίγκιπα Δράκου της Μογγολίας» φέρνει στο φως νέα στοιχεία σχετικά με το πως οι τυραννόσαυροι εξελίχθηκαν σε πανίσχυρα αρπακτικά.

chat icon
Link copied!

Στην ανακάλυψη ενός νέου είδους δεινοσαύρου, το οποίο επηρεάζει και «ξαναγράφει» την εξελικτική ιστορία των τυραννόσαυρων, έφτασαν οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές, μελετώντας 2 σκελετούς 86 εκατομμυρίων ετών που εντόπισαν στη συλλογή ενός μογγολικού μουσείου, συνειδητοποίησαν ότι ανήκαν σε ένα είδος που είναι πλέον ο πλησιέστερος γνωστός πρόγονος όλων των τυραννόσαυρων, όπου ανήκει και ο διάσημος T-rex.

Advertisement
Advertisement

Στο είδος δόθηκε η ονομασία «Khankhuuluu mongoliensis» (προφέρεται khan-KOO-loo), δηλαδή «Πρίγκιπας Δράκος της Μογγολίας». Η ανακάλυψη – δημοσιευμένη στο περιοδικό Nature – φέρνει στο φως νέα στοιχεία σχετικά με το πως οι τυραννόσαυροι εξελίχθηκαν στα ισχυρά αρπακτικά που τρομοκρατούσαν τη Βόρεια Αμερική και την Ασία μέχρι το τέλος της βασιλείας των δεινοσαύρων.

Ένας μικροσκοπικός τυραννόσαυρος

«Ο όρος ”Πρίγκιπας” αναφέρεται σε ένα πρώιμο, μικρότερου μεγέθους τυραννοσαυροειδές», εξήγησε η καθηγήτρια Ντάρλα Ζελενίτσκι, παλαιοντολόγος από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι, στον Καναδά. Οι τυραννοσαυροειδείς είναι η υπεροικογένεια των σαρκοβόρων δεινοσαύρων που περπατούσαν στα δύο πόδια. Μάλιστα, σύμφωνα με το BBC, τα πρώτα τυραννοσαυροειδή ήταν μικροσκοπικά.

Ο διδακτορικός φοιτητής Τζάρεντ Βόρις, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας με την καθηγήτρια Ζελενίτσκι, εξήγησε: «Ήταν πραγματικά μικροί, γρήγοροι θηρευτές που ζούσαν στις σκιές άλλων αρπακτικών δεινοσαύρων».

Ο Khankhuuluu αντιπροσωπεύει μια εξελικτική μετατόπιση – από εκείνους τους μικρούς κυνηγούς που τριγυρνούσαν κατά την Ιουράσια περίοδο – στους τρομερούς γίγαντες, συμπεριλαμβανομένου του T-rex.

Advertisement

Η διαφορά μεγέθους μεταξύ των 2 δεινοσαύρων ήταν μεγάλη: ο Khankhuuluu ζύγιζε περίπου 750 κιλά, ενώ ένας ενήλικος T-rex θα μπορούσε να ζύγιζε έως και 8 φορές το βάρος αυτό.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/nipponopterus-mifunensis-apolithoma-pterosaeroe-90-ekatommerion-eton-vretheke-sten-iaponia_gr_684a7416e4b0cf5f0c9b22f1

«Πρόκειται για ένα μεταβατικό απολίθωμα ανάμεσα στους πρώιμους προγόνους και τους πανίσχυρους τυραννόσαυρους. Μας βοήθησε να επανεξετάσουμε το γενεαλογικό δέντρο των τυραννόσαυρων και να ξαναγράψουμε την ιστορία της εξέλιξής τους», σημειώνει η Ζελένιτσκι.

Advertisement

Οι σκελετοί που εξετάστηκαν

Το νέο αυτό είδος εμφανίζει πρώιμα εξελικτικά στάδια χαρακτηριστικών που συνέβαλαν καθοριστικά στην κυριαρχία των τυραννόσαυρων, όπως για παράδειγμα η μορφολογία του κρανίου που τους έδινε πανίσχυρα σαγόνια. «Βλέπουμε χαρακτηριστικά στο ρινικό οστό που εξασφάλισαν σε μεταγενέστερο χρόνο στους τυραννόσαυρους την ικανότητα να δαγκώνουν πολύ δυνατά», εξηγεί ο Βόρις.

Τα πανίσχυρα σαγόνια των τυραννόσαυρων τους έδωσαν τη δυνατότητα να επιτίθενται και σε μεγαλύτερα θηράματα και να τους συνθλίβουν ακόμα και τα οστά.

Advertisement

Οι 2 σκελετοί που μελέτησε η ομάδα είχαν εντοπιστεί στη Μογγολία στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Αρχικά είχαν καταταχθεί σε ένα ήδη γνωστό είδος, τον Alectrosaurus, όμως όταν ο Βόρις τους εξέτασε, εντόπισε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τους διαφοροποιούσαν από αυτό το είδος.

Το γεγονός ότι αυτή η ομάδα δεινοσαύρων είχε τη δυνατότητα να μετακινείται ανάμεσα στη Βόρεια Αμερική και την Ασία – μέσω χερσαίων γεφυρών που συνέδεαν τότε τη Σιβηρία με την Αλάσκα – βοήθησε στην εξέλιξη του είδους.

(με πληροφορίες από BBC)

Advertisement
Advertisement