«Να υπάρχει δηλαδή ένα πλαίσιο όπου θα λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες όλων των κρατών».

chat icon
Link copied!

«Δεν είναι η δουλειά ενός πρωθυπουργού φιλοξενούμενου σε μια μεγάλη χώρα όπως η Γερμανία να υποδείξει τον τρόπο με τον οποίον η Γερμανία θα κάνει πωλήσεις οπλικών συστημάτων. Πιστεύω όμως υπάρχει μια κατανόηση ως προς την ανάγκη τέτοιου είδους πωλήσεις να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με τις τρίτες χώρες. Οι τρίτες χώρες που θέλουν να συνδεθούν με την Ευρώπη πρέπει να δείχνουν μια συμμόρφωση ως προς την κοινή πολιτική εξωτερικών και ασφάλειας και γιατί όχι να υπογράψουν μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την ΕΕ. Να υπάρχει δηλαδή ένα πλαίσιο όπου θα λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες όλων των κρατών» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς στο Βερολίνο, σχετικά με το θέμα της ενδεχόμενης πώλησης μαχητικών Eurofighter στην Τουρκία.

«Οι ελληνογερμανικές σχέσεις που άλλοτε δοκιμάστηκαν, σήμερα έχουν ωριμάσει. Θεμελιώνονται στον αμοιβαίο σεβασμό, τον ειλικρινή διάλογο και την καλή συνεργασία», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Ο ρόλος της χώρας σας είναι κομβικός στην Ευρώπη. Φέρνει την Αθήνα και το Βερολίνο ακόμα πιο κοντά. Ο καγκελάριος γνωρίζει ότι η Ελλάδα τα τελευταία 6 χρόνια γράφει ένα νέο κεφάλαιο», σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία της οικονομίας. «Αυτή η συνετή πολιτική αποτυπώνεται στα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, στην ταχύτατη συρρίκνωση του δημοσίου χρέους, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό είναι εφαλτήριο για περισσότερες επενδύσεις. Οι γερμανικές εταιρείες επενδύουν περισσότερο στην πατρίδα μου. Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που θα την καταστήσουν ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις», δήλωσε, μιλώντας και για την ελληνική κοινότητα στη Γερμανία η οποία αριθμεί πάνω από μισό εκατομμύριο.

Advertisement
Advertisement

Για την Ουκρανία ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι συμφώνησαν στην άμεση και άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών και μίλησε για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η ΕΕ θα πρέπει να βρεθεί στο κέντρο κάθε διευθέτησης με βάση το διεθνές δίκαιο και πως η Ευρώπη οφείλει να είναι ενωμένη αναλαμβάνοντας και την ευθύνη που της αναλογεί για τη δική της άμυνα «συμβάλλοντας και στην κάλυψη των κρατών μελών με ανάλογη χρηματοδότηση».

Επιβράβευσε τις αποφάσεις που πήρε η Γερμανία για να ενισχύσει τις δικές της αμυντικές δαπάνες σημειώνοντας ότι ανοίγει περιθώρια για συνεργασία και στον αμυντικό τομέα. «Πρέπει να ενισχύσουμε την αμυντική βιομηχανία αλλά έχουμε την ευθύνη να επιλέξουμε προσεκτικά τους συνομιλητές μας. Θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική γιατί διαφορετικά θα τίθεται σε κίνδυνο το συμφέρον της ασφάλειας και η αυτονομία και αξιοπιστία της Ευρώπης», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης ενώ είπε πως είναι απαραίτητη η συνεργασία της ΕΕ με τις ΗΠΑ.

Για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός είπε πως η Γερμανία αντιλαμβάνεται στις προκλήσεις και ότι ο καγκελάριος αναγνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να βρίσκεται μια χώρα στην πρώτη γραμμή και να προστατεύει τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. «Είναι ζήτημα μείζονος εθνικής ασφάλειας και απαραίτητη η πιο στενή σύμπραξη Αθήνας και Βερολίνου. Οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στην εξωτερική διάσταση, στις επιστροφές και στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού συμφώνου μετανάστευσης και ασύλου», προσέθεσε.

 Απαντώντας σε ερώτηση για την ευρωπαϊκή άμυνα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο για την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής» και ευχαρίστησε τη Γερμανία για το ρόλο που έπαιξε. «Δεν έχουμε ακόμα συμφωνήσει σε νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για αμυντικές δαπάνες. Αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει με εντιμότητα και ειλικρίνεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθώς αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις. Δεν έχουμε ακόμα φτάσει στο σημείο να κάνουμε τη συζήτηση αυτή σε βάθος. Πιστεύω ότι σε επόμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια θα ακούσουμε τις απόψεις του καγκελάριου για το θέμα αυτό», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την ελληνική οικονομία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η Ελλάδα είναι χώρα που πια αποτελεί υπόδειγμα δημοσιονομικής συμμόρφωσης. «Έχουμε υψηλό χρέος το οποίο το μειώνουμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα πετύχουμε τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων. Ζητήσαμε πρόσθετη ευελιξία ως προς τη ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες. Η Ελλάδα θα πετύχει πλήρως τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει. Θα εξακολουθεί να μειώνει το χρέος της. Είναι προσωπική μου δέσμευση ότι η χώρα μου δεν θα περάσει ποτέ ξανά από αντίστοιχη κρίση όπως αυτή που την γονάτισε το 2015. Είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και δέσμευσή μου», υπογράμμισε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτή τη στιγμή έχει γίνει σημαντική μετατόπιση της ευρωπαϊκής συζήτηση από την εσωτερική στην εξωτερική διάσταση του θέματος με έμφαση στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και στην υλοποίηση των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο. «Αναγνωρίζω το ζήτημα των δευτερογενών ροών. Δεν έχουμε συμφωνήσει. Αντιμετωπίζω το ζήτημα με κατανόηση και ζητώ το ίδιο από τη Γερμανία ως προς το τι σημαίνει να φυλάς τα σύνορα», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΪ