Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίζεται ότι δεν επιδιώκει να παραμείνει στην εξουσία μετά το 2028,αλλά οι κινήσεις του τον διαψεύδουν - Το σενάριο για τρίτη (ή τέταρτη;) θητεία.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνείται ότι η επιθυμία του να αλλάξει το Σύνταγμα της Τουρκίας, πηγάζει από τον στόχο του να παραμείνει στην εξουσία και μετά την ολοκλήρωση της θητείας του, σε 3 χρόνια.
Ο Τούρκος πολιτικός βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας του εδώ και 22 χρόνια. Αρχικά ως πρωθυπουργός το 2003 και έπειτα ως εκλεγμένος πρόεδρος από το 2014. Όπως έχουν τα πράγματα προς το παρόν, δεν δύναται να υποβάλει ξανά υποψηφιότητα, εκτός φυσικά και αν αλλάξουν οι νόμοι ή αν προκηρύξει ο ίδιος πρόωρες εκλογές.
Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους υποστήριξε: «Θέλουμε το νέο Σύνταγμα όχι για εμάς, αλλά για τη χώρα μας. Δεν έχω κανένα συμφέρον να επανεκλεγώ ή να θέσω ξανά υποψηφιότητα». Η εν λόγω δήλωση ωστόσο δεν φαίνεται να πείθει την κοινή γνώμη, αφού πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες του Ερντογάν, δημιουργούν την εντύπωση ότι ο ίδιος θα ήθελε να παραμείνει στην εξουσία και μετά το 2028.

Ηταν Ιανουάριος του 2025, όταν ένας τραγουδιστής απευθυνόμενος στον Τούρκο πρόεδρο τον ρώτησε αν θα ήταν υποψήφιος για ακόμη μια θητεία, με τον Ερντογάν να αποκρίνεται: «Είμαι υποψήφιος, αν εσείς είστε». Την ακριβώς επόμενη μέρα, ο εκπρόσωπος του κόμματός επιβεβαίωσε ότι το θέμα ήταν στην ατζέντα τους: «Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι το έθνος μας το θέλει».

Οι οπαδοί του και ο μεγάλος του αντίπαλος
Είναι αλήθεια πως ο σημερινός πρόεδρος έχει πολλούς υποστηρικτές, που θα ήθελαν να δουν ακόμη μια θητεία του στην εξουσία. Την ίδια ώρα όμως, ο Ερντογάν φαίνεται να χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις και να υστερεί σε σύγκριση με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος συνελήφθη τον Μάρτιο και παραμένει στη φυλακή.
Για την ακρίβεια, σύμφωνα με το BBC, οι δημοσκοπήσεις μαρτυρούν αύξηση της υποστήριξης προς τον δήμαρχο, από τότε που πέρασε το κατώφλι της φυλακής στη Σηλυβρία.
Πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για μια πολιτικά υποκινούμενη σύλληψη. Ο Ιμάμογλου αντιμετωπίζει την κατηγορία της διαφθοράς, γεγονός που ο ίδιος αρνείται. Στην Τουρκία σημειώθηκαν μερικές από τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες που έχει δει η χώρα τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια.
Οι τουρκικές Αρχές προχώρησαν σε μπλοκάρισμα των δημοσιεύσεων του φυλακισμένου Ιμάμογλου, εντός της χώρας. Ο δήμος Κωνσταντινούπολης μπήκε στο στόχαστρο, με 18 ακόμα υπαλλήλους να συλλαμβάνονται, ως ύποπτοι για διαφθορά.

«Το Σύνταγμα της Τουρκίας δεν αντικατοπτρίζει τις απόψεις των πολιτών»
Αυτό υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τετάρτη (21/5). «Σε έναν τόσο ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο, είναι δυνατόν να επιτευχθεί κάτι με ένα Σύνταγμα που γράφτηκε υπό τις συνθήκες ενός πραξικοπήματος;» (σ.σ. 1980).
Με βάση το υπάρχον Σύνταγμα, επιτρέπονται 2 πενταετείς θητείες. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυτή τη στιγμή διανύει τη 3η θητεία του, έχοντας υποστηρίξει πως η πρώτη του θητεία έλαβε χώρα πριν η Τουρκία μεταβεί από κοινοβουλευτική σε προεδρική διακυβέρνηση.
Η αλλαγή αυτή συνέβη το 2017 και έδωσε στον Τούρκο πρόεδρο διευρυμένες εξουσίες. Εξακολουθεί όμως να επιτρέπει μόνο 2 προεδρικές θητείες.
Προκειμένου να πετύχει ακόμα ένα δημοψήφισμα, θα χρειαστεί να «μαζέψει» τη στήριξη 360 βουλευτών του κοινοβουλίου των 600 εδρών. Για την ώρα, μπορεί να βασίζεται σε 321. Αν λάβει 400 ψήφους, θα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει αμέσως το Σύνταγμα.

Συμμαχία Ερντογάν-DEM;
Πρόσφατα τερματίστηκε μια σύγκρουση που κρατάει πάνω από 40 χρόνια, με το κουρδικό PKK. Ορισμένοι ερμήνευσαν την εν λόγω εξέλιξη ως προσπάθεια του Ερντογάν να προσελκύσει κουρδική υποστήριξη για ένα νέο Σύνταγμα.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε την Τετάρτη (21/5) ότι καταθέτοντας τα όπλα, το PKK θα επιτρέψει στο φιλοκουρδικό κόμμα DEM να συνεχίσει την πολιτική του «με πολύ ισχυρότερο τρόπο».
Το κόμμα DEM μετρά 56 βουλευτές. Αριθμός, ο οποίος αν υποστήριζε τον Ερντογάν, θα έκανε την μεταβολή του Συντάγματος ευκολότερη υπόθεση.
(με πληροφορίες από BBC)