Ένα φιλόδοξο εγχείρημα για την αναζωογόνηση της ομογένειας στην Πόλη
Η αναγέννηση της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης είναι ο στόχος μιας συντονισμένης προσπάθειας με «εμπροσθοφυλακή» την Παιδεία, στην οποία πρωτοστατεί ο Κωνσταντινουπολίτης επιχειρηματίας Βύρων Νικολαΐδης, ιδρυτής και πρόεδρος της PeopleCert– τα χαρακτηριστικά της οποίας παρουσίασε ο ίδιος κατά τη διάρκεια ταξιδιού στην Πόλη τις προηγούμενες ημέρες.
Στο εν λόγω πλαίσιο η PeopleCert, με ηγετική θέση διεθνώς στην πιστοποίηση επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων, θέτει σε εφαρμογή τριετές πρόγραμμα αναβάθμισης της Παιδείας στην Πόλη- στρατηγική πρωτοβουλία που στοχεύει στην ενίσχυση των σχολείων της ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη και την Ίμβρο. H συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν αποτελεί μεμονωμένη δραστηριότητα, μα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο δράσεων της PeopleCert και του κ. Νικολαΐδη, τον οποίο η ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης έχει τιμήσει με τον τίτλο του Μεγάλου Ευεργέτη, αναγνωρίζοντας την πολύπλευρη προσφορά του προς την ομογένεια.
Όπως υπογράμμισε την Παρασκευή ο κ. Νικολαΐδης κατά την τελετή απονομής του 3ου Κύκλου Υποτροφιών του προγράμματος «Τιμώντας τους Κωνσταντινουπολίτες Δασκάλους μας» στο Ζάππειο σχολείο της Κωνσταντινούπολης, «μιλάμε για την αναβίωση της ομογένειας, αυτό είναι το μεγάλο πλάνο…το 1970, με τρία εκατομμύρια πληθυσμού και ομογένεια 20.000 άτομα, ο τροχός γύριζε. Το 1976 ο πληθυσμός είχε γίνει 6 εκατομμύρια, η ομογένεια έπεσε στα 10.000, το 1981 με 10 εκατομμύρια ήταν στα 6.000. Από 20.000, σε 12 χρόνια πέσανε στα 6.000…να αναστρέψουμε αυτή την πορεία. Κάπως έτσι είπαμε να θεσπίσουμε τα βραβεία, για να βοηθήσουμε τη νέα γενιά να γυρίσει στην Πόλη».
«Το κερί σήμερα τρεμοσβήνει λιγότερο»

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι το θέμα έχει τεθεί στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, με θετικές αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές, και αναφέρθηκε σε μελέτη/ έκθεση που έχει ανατεθεί από κοινού στην Ernst & Young Ελλάδα και στην Ernst & Young Τουρκίας, η οποία βρίσκεται σχεδόν στο τέλος της και περιλαμβάνει πράγματα που πρέπει να γίνουν ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των Ελλήνων της Πόλης. Όπως τόνισε, για να επιτευχθεί αυτό χρειάζονται τρία πράγματα: Η ενεργή συμμετοχή και στήριξη της τουρκικής πολιτείας, η ενεργή στήριξη της ελληνικής πολιτείας και η ενεργή εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα. Χαρακτήρισε τις ενδείξεις ως τώρα πολύ θετικές, παρουσιάζοντας ως παράδειγμα την «εκτόξευση» των αιτήσεων για το πρόγραμμα υποτροφιών στις 72, ενώ πρόσθεσε ότι η Κωνσταντινούπολη είναι ξανά «στα πάνω της», καθώς «πρωταγωνιστεί» συχνά στις ειδήσεις στην Ελλάδα και έρχονται πολύ περισσότεροι Έλληνες σε σχέση με το παρελθόν. Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των προσπαθειών ως τώρα, δήλωσε πως «το κερί σήμερα τρεμοσβήνει λιγότερο».
Ως προς τη φύση του θέματος της αναβίωσης της Ρωμιοσύνης της Πόλης, το χαρακτήρισε κατ’αρχήν οικονομικής φύσεως: «Οι Έλληνες πάντα πήγαιναν εκεί που υπήρχε οικονομικό μέλλον…αν συνδυάσουμε το μεγαλείο και την ιστορία της Πόλης με οικονομικό “πακέτο”, τότε μπορούμε να ελπίζουμε» είπε χαρακτηριστικά- και αναφέρθηκε στην Παιδεία ως «κλειδί» για να μείνει παρούσα η Ρωμιοσύνη στην Πόλη, με την PeopleCert να συνεχίζει τις επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα, φέρνοντας, μεταξύ άλλων, διεθνή προγράμματα κοντά στους μαθητές της Πόλης.
Το πρόγραμμα ενίσχυσης της παιδείας στα ελληνικά σχολεία της Πόλης

Όπως υποστήριξε ο κ. Νικολαΐδης, το επίπεδο γνώσεων που δίνουν τα ελληνικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης- στα οποία φοιτούν σήμερα 450 παιδιά- δεν είναι πλέον στο ίδιο επίπεδο με αυτό που παρέχουν τα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα και την Τουρκία, και ανήγγειλε πρόγραμμα ενίσχυσης της διδασκαλίας με «εμπροσθοφυλακή» τη γλωσσομάθεια στα αγγλικά, με τα ελληνικά και τα «μαθηματικογενή» μαθήματα να ακολουθούν.
Αναλυτικότερα, η διδασκαλία ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2025, με το πρόγραμμα της PeopleCert να στοχεύει στην παροχή παιδείας υψηλού επιπέδου, στην προαγωγή της αριστείας μέσω ενισχυτικής διδασκαλίας και την εφαρμογή βιωματικών μεθόδων εκπαίδευσης με τη χρήση σύγχρονων εργαστηρίων και τη διοργάνωση μαθητικών διαγωνισμών. Επίσης, όπως υπογραμμίζει η PeopleCert, προάγει τη διεθνοποίηση και την πολυγλωσσία, ενισχύει τη δημιουργικότητα των μαθητών μέσω της λειτουργίας μαθητικών ομίλων σε θεματικές αιχμής που σχετίζονται με τις επιστήμες, την τεχνολογία και την κοινωνία, και υποστηρίζει τη συνεχή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, καθώς και την καθοδήγηση των μαθητών στον επαγγελματικό προσανατολισμό τους.
Το πρόγραμμα ειδικότερα περιλαμβάνει ενισχυτική διδασκαλία και κατάρτιση, με έμφαση στην αγγλική γλώσσα και την προετοιμασία για διεθνείς πιστοποιήσεις. Προβλέπει την αναβάθμιση των σχολικών υποδομών και του τεχνολογικού εξοπλισμού για μαθητές και καθηγητές, δημιουργώντας δυναμικό μαθησιακό περιβάλλον, καθώς και την ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών με πανεπιστήμια, τη δημιουργία θερινών σχολείων, ώστε οι μαθητές να ανοίξουν τους ορίζοντές τους σε πεδία όπως η τεχνητή νοημοσύνη και την υποστήριξη των μαθητών στην επιλογή σπουδών και επαγγελματικής σταδιοδρομίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως η PeopleCert πραγματοποιεί και κινήσεις προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της αγγλομάθειας και στο εκπαιδευτικό σύστημα της Τουρκίας- με τον κ. Νικολαΐδη να υπογραμμίζει πως, εφόσον γίνεται κάτι τέτοιο, δεν γίνεται να μη γίνει μια τέτοια προσπάθεια και για τα παιδιά της μειονότητας της Κωνσταντινούπολης.
Το ευρύτερο πλάνο

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Νικολαΐδης, μιλώντας σε δημοσιογράφους το Σάββατο, αναφέρθηκε στο ευρύτερο πλάνο της προσπάθειας ενίσχυσης του Ελληνισμού της Πόλης, σημειώνοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι να έρθουν Έλληνες από άλλα μέρη σε πρώτη φάση ως εργαζόμενοι και ως φοιτητές, με την προοπτική κάποιοι από αυτούς να παραμείνουν, δεδομένου ότι η Κωνσταντινούπολη έχει τη δυνατότητα να «αφομοιώνει».
«Είμαστε εμπορικός λαός» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η Πόλη παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα, όπως το ότι βρίσκεται κοντά, έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την ιστορία της και πολλά άλλα- «αν το συνδέσεις αυτό με καλό ελληνικό σχολείο», όπως είπε, κάποιοι θα παραμείνουν και θα κάνουν οικογένειες- σημειώνοντας ότι το επίπεδο ζωής και κόστους είναι περίπου αντίστοιχο αυτού της Αθήνας, οπότε εάν υπήρχε μια επιδότηση για όσους επιλέγουν να κάνουν κάτι τέτοιο, από την πολιτεία ή από ιδιώτες, αυτό θα αποτελούσε ισχυρό κίνητρο. Ως προς τη φύση μιας τέτοιας επιδότησης, είπε ότι δεν θα χρειαζόταν να είναι εσαεί, μα θα μπορούσε να μειώνεται σταδιακά στο πέρασμα των ετών.
Όσον αφορά στους δύο πυλώνες που θα παρουσιάζει η έκθεση των EY Ελλάδας και Τουρκίας, είπε ότι είναι α) ο προσανατολισμός κυρίως σε νέους β) σπουδές. Ο κ. Νικολαΐδης υπογράμμισε ότι η Τουρκία διαθέτει πλέον εξαιρετικά αγγλόφωνα πανεπιστήμια- σύνολο 40 αγγλόφωνα πανεπιστήμια στην Τουρκία, με τα μισά σχεδόν να είναι στην Πόλη, όπως είπε- οπότε Έλληνες σπουδαστές θα μπορούσαν αντί να πάνε σε άλλες χώρες για σπουδές τέτοιου είδους, να το κάνουν στην Κωνσταντινούπολη, ειδικά δεδομένης της ολοένα και ενισχυόμενης τάσης των τελευταίων ετών για ίδρυση αγγλόφωνων πανεπιστημίων σε μη αγγλόφωνες χώρες. Εάν αρχίσουν Έλληνες να έρχονται για σπουδές σε αγγλόφωνα πανεπιστήμια στην Κωνσταντινούπολη αντί να πηγαίνουν σε αντίστοιχα σε άλλες χώρες, εκτίμησε, κάποιοι θα μείνουν, ενισχύοντας την ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης. Ερωτηθείς για το πώς μια τέτοια προσπάθεια θα επηρέαζε τις προσπάθειες που γίνονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα για «brain gain» και επιστροφή ταλέντων που μετανάστευσαν σε ξένες χώρες, ο κ. Νικολαΐδης θεωρεί ότι ο αριθμός που χρειάζεται για να αναζωογονηθεί η Ρωμιοσύνη της Πόλης είναι πολύ μικρός σε σχέση με το σύνολο των Ελλήνων φοιτητών που πηγαίνουν σε άλλες ξένες χώρες για σπουδές, όπως πχ στην Αγγλία. «Ας τα ζυγίσουμε, δεν “κουνιέται η βελόνα”» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας επίσης πως το να είναι κάποιος στη μειονότητα της Πόλης «δεν είναι κατ’ανάγκη brain drain» -ενώ αναφέρθηκε επίσης στις επιτυχείς προσπάθειες αναζωογόνησης και επιστροφής του Ελληνισμού στην Ίμβρο.
«Κάποιος πρέπει να μπει μπροστά» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της PeopleCert, προσθέτοντας πως σε αυτό αποσκοπεί η μελέτη της ΕΥ και από τις δύο πλευρές του Έβρου, η οποία, όπως είπε, θα μπορεί να παρουσιαστεί αξιοπρεπώς- ενώ, σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε πως οποιαδήποτε προσπάθεια θα γίνει λαμβάνοντας υπόψιν το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των υφισταμένων νομοθεσιών: «Δεν ζούμε σε γυάλα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Τιμώντας τους Κωνσταντινουπολίτες Δασκάλους μας»- Ειδικό Βραβείο «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος»

Η τελετή απονομής του 3ου Κύκλου Υποτροφιών του προγράμματος «Τιμώντας τους Κωνσταντινουπολίτες Δασκάλους μας» έγινε την Παρασκευή στο Ζάππειο σχολείο, παρουσία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, εκπροσώπων της Ομογένειας και της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απένειμε το Ειδικό Βραβείο «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος» στον Γιώργο Παπαλιάρη, ο οποίος έχει αφιερώσει το έργο και τη δράση του στην κοινοτική ζωή της Ομογένειας, υπηρετώντας από θέσεις ευθύνης σε σημαντικές ιστορικές κοινότητες της Πόλης. Από το 2008 είναι Πρόεδρος του ΣΥ.Ρ.Κ.Ι της Μεγαλωνύμου Κοινότητας Σταυροδρομίου στο Πέραν ,ενώ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την ανάδειξη και διατήρηση των μνημείων του ιστορικού Κοιμητηρίου του Σισλί, ενός υπαίθριου μουσείου νεοκλασικής γλυπτικής και τόπου ταφής μεγάλων προσωπικοτήτων του Ελληνισμού.
Κατά την εκδήλωση στο Ζάππειο, η οποία ολοκλήρωσε τον κύκλο των απονομών του Προγράμματος Υποτροφιών — με προηγούμενους σταθμούς το Ζωγράφειο Λύκειο το 2023 και τη Μεγάλη του Γένους Σχολή το 2024 — αποδόθηκαν τιμές σε τρεις σπουδαίους δασκάλους της Ομογένειας, τους Στάθη Αρσενιάδη, Χαράλαμπο Χριστοφορίδη και Ισίδωρο Παπίνη, για τη βαθιά και διαρκή προσφορά τους στην ελληνική εκπαίδευση. Παράλληλα, προσφέρθηκε οικονομική στήριξη σε μεταπτυχιακούς φοιτητές με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο για τη συνέχιση των σπουδών τους.
Οι υποτροφίες απονεμήθηκαν συγκεκριμένα σε τρεις υποψήφιους διδάκτορες με εξαιρετική ακαδημαϊκή πορεία και ενεργό συμμετοχή στην κοινότητα: στην Αικατερίνη Νιφόρου, υποψήφια διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με αντικείμενο την επιδημιολογία του μελανώματος, με ερευνητική εμπειρία και διεθνή συνεργασία με το Harvard και το Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός»· τη Νάταλι-Νίκη Τσακίρογλου, υποψήφια διδάκτορα Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, με εξειδίκευση στις συγγενείς καρδιοπάθειες στον πρωταθλητισμό· και τη Δανάη Παλάκα, αριστούχο μουσικό, καθηγήτρια στο Ζωγράφειο, και υποψήφια διδάκτορα στο Πολυτεχνείο Κωνσταντινούπολης με εξειδίκευση στα κρουστά. Τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν στους Παναγιώτη Μουμτσάκη, υποψήφιο διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Γιώργο Πετρόπουλο, μεταπτυχιακό φοιτητή φιλοσοφίας στο King’s College London, και Ευρυδίκη Πίγγου, υποψήφια διδάκτορα Αναλυτικής Χημείας και καθηγήτρια στο Ζωγράφειο Λύκειο.
Η επιλογή των επιτυχόντων πραγματοποιήθηκε έπειτα από αξιολόγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης, η οποία απαρτίζεται από τον Καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργο Δουκίδη (Πρόεδρο), και τα μέλη: τον Ομότιμο Καθηγητή του ΕΜΠ και Πρόεδρο της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ. Νικόλαο Ουζούνογλου, τον δημοσιογράφο και εκδότη της εφημερίδας ΗΧΩ της Πόλης Ανδρέα Ρομπόπουλο, τον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κωνσταντινίδη και την Ελένη Νικολαΐδου, Διευθύντρια Εταιρικής Υπευθυνότητας της PeopleCert.