Από τον Μάιο του 2024 ως τον Μάιο του 2025
Επιστήμονες λένε πως 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, περίπου ο μισός πληθυσμός του κόσμου, βίωσαν έναν τουλάχιστον μήνα ακραίας ζέστης λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής από τον Μάιο του 2024 ως τον Μάιο του 2025.
Η ακραία ζέστη προκάλεσε ασθένειες, θανάτους, καταστροφές σε καλλιέργειες και καταπόνησε τα συστήματα ενέργειας και υγείας, σύμφωνα με ανάλυση από το World Weather Attribution, το Climate Central και τον Ερυθρό Σταυρό.
«Αν και οι πλημμύρες και οι κυκλώνες συχνά κυριαρχούν στους τίτλους των ειδήσεων, η ζέστη είναι το πιο φονικό ακραίο φαινόμενο» αναφέρεται στην έκθεση. Πολλοί θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη δεν αναφέρονται ή συνδέονται με παθήσεις όπως η καρδιοπάθεια και η νεφρική ανεπάρκεια.
Οι επιστήμονες μελέτησαν πώς η κλιματική αλλαγή ανέβαζε τις θερμοκρασίες σε ένα φαινόμενο ακραίας ζέστης και υπολόγισαν πόσο πιθανότερη ήταν η εμφάνισή του λόγω της κλιματικής αλλαγής. Σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου ο αριθμός των ημερών ακραίας θερμότητας έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί συγκριτικά με έναν κόσμο χωρίς κλιματική αλλαγή.
Τα νησιά της Καραϊβικής ήταν μεταξύ αυτών που επλήγησαν σκληρότερα από τις ημέρες ακραίας ζέστης. Το Πουέρτο Ρίκο βίωσε 161 ημέρες ακραίας ζέστης, ενώ, χωρίς την κλιματική αλλαγή, αυτές θα ήταν 48.
Τα κύματα καύσωνα είναι «σιωπηλοί δολοφόνοι» είπε ο Φριντερίκε Ότο, επίκουρος καθηγητής Κλιματικών Επιστημών στο Imperial College London και ένας από τους συντελεστές της έρευνας. «Οι άνθρωποι δεν πέφτουν νεκροί στον δρόμο σε έναν καύσωνα…ο άνθρωποι πεθαίνουν είτε σε νοσοκομεία είτε σε σπίτια με κακή μόνωση και ως εκ τούτου απλά δεν τους βλέπουν».Κοινότητες με χαμηλά εισοδήματα και ευάλωτους πληθυσμούς, όπως γηραιότεροι ενήλικες και άνθρωποι με ιατρικές παθήσεις, υποφέρουν περισσότερο.
Οι υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν σε περιστατικά ακραίας ζέστης τα οποία έλαβαν χώρα στην Κεντρική Ασία τον Μάρτιο, το Νότιο Σουδάν τον Φεβρουάριο και τη Μεσόγειο τον περασμένο Ιούλιο δεν θα ήταν δυνατές χωρίς την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την έκθεση. Τουλάχιστον 21 άνθρωποι πέθαναν στο Μαρόκο αφού οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 48 βαθμούς Κελσίου τον περασμένο Ιούλιο. Οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται πως οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν μα δεν ξέρουν πάντα ότι αυτό οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο Ρουπ Σινγκ, του Κέντρου Κλίματος του Ερυθρού Σταυρού/ Ερυθράς Ημισελήνου, σε ανακοίνωση της World Weather Attribution.
Πρωτοβουλίες σε επίπεδο πόλεων για την αντιμετώπιση της ακραίας ζέστης γίνονται όλο και πιο συχνές σε τμήματα της Νότιας Ασίας, της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της Αυστραλίας, περιλαμβάνοντας συντονισμό πόρων μεταξύ κυβερνήσεων και άλλων υπηρεσιών. Η έκθεση λέει πως οι στρατηγικές προετοιμασίας για κύματα καύσωνα περιλαμβάνουν συστήματα παρατήρησης και αναφοράς για ακραίες θερμοκρασίες, η παροχή υγειονομικών υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης, κλιματιζόμενους χώρους, αλλαγές στους οικοδομικούς κώδικες και σχεδιασμό πόλεων έτσι ώστε να είναι ανθεκτικότερες στη ζέστη. Ωστόσο, όπως τόνισαν οι επιστήμονες, αν συνεχιστεί η χρήση ορυκτών καυσίμων τα κύματα ζέστης θα συνεχίσουν να γίνονται πιο έντονα και συχνά, και τα προστατευτικά μέτρα απέναντί τους θα χάσουν την αποτελεσματικότητά τους.
Με πληροφορίες από Associated Press