Αυτή η μνημειώδης δωρεά, που υπολογίζεται σε 107 δισεκατομμύρια δολάρια, τον καθιστά τον δεύτερο πιο γενναιόδωρο φιλάνθρωπο της ιστορίας.

chat icon
Link copied!

Ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος και συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς δεσμεύτηκε να δωρίσει σχεδόν όλη την υπόλοιπη περιουσία του στο Ίδρυμα Γκέιτς, με το φιλανθρωπικό ίδρυμα να κλείνει οριστικά το 2045.

Αυτή η μνημειώδης δωρεά, που υπολογίζεται σήμερα σε 107 δισεκατομμύρια δολάρια, τον καθιστά έναν από τους πιο γενναιόδωρους φιλάνθρωπους της ιστορίας, δυνητικά δεύτερο μετά την υποσχεθείσα δωρεά του Γουόρεν Μπάφετ.

Advertisement
Advertisement

Η συνεισφορά του Γκέιτς, που θα διανεμηθεί σε βάθος χρόνου, θα δώσει τη δυνατότητα στο ίδρυμα να διαθέσει επιπλέον 200 δισεκατομμύρια δολάρια στις πρωτοβουλίες του για την παγκόσμια υγεία και την εκπαίδευση στις ΗΠΑ κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Η δέσμευση αυτή όχι μόνο εξασφαλίζει τη συνεχή υποστήριξη ζωτικών σκοπών, αλλά σηματοδοτεί επίσης ένα καθορισμένο τελικό σημείο για την τεράστια παγκόσμια επιρροή του ιδρύματος.

Ο Γκέιτς πιστεύει ότι αυτή η προσέγγιση μεγιστοποιεί τον άμεσο αντίκτυπο σε ζωές, δημιουργώντας θετικές επιπτώσεις που θα επεκταθούν πολύ πέρα από τη διάρκεια ζωής του ιδρύματος. Δωρίζοντας τώρα την περιουσία του, στοχεύει να διασφαλίσει την πλήρη υλοποίηση του φιλανθρωπικού του οράματος.

«Θα ειπωθούν πολλά για μένα όταν πεθάνω, αλλά αποφάσισα ότι η φράση ”πέθανε πλούσιος” δεν θα είναι μία από αυτές», έγραψε στην ιστοσελίδα του. «Υπάρχουν πάρα πολλά επείγοντα προβλήματα για να κρατάω πλούτο που θα μπορούσε να βοηθήσει ανθρώπους».

H ιστορία του Ιδρύματος Γκέιτς 

Το Ίδρυμα Γκέιτς ήταν επί μακρόν απαράμιλλο μεταξύ των ιδρυμάτων – προσελκύοντας υποστηρικτές και επικριτές, αλλά και πολυάριθμες αβάσιμες θεωρίες συνωμοσίας.

Advertisement

Εκτός από τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει δαπανήσει από την ίδρυσή του πριν από 25 χρόνια, έχει κατευθύνει την επιστημονική έρευνα, έχει συμβάλει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και έχει καλλιεργήσει μακροχρόνιες συνεργασίες με χώρες και εταιρείες.

Περίπου το 41% των χρημάτων του ιδρύματος μέχρι σήμερα έχει προέλθει από τον Γουόρεν Μπάφετ και το υπόλοιπο από την περιουσία που έκανε ο Γκέιτς στη Microsoft.

Το ίδρυμα, που ιδρύθηκε από τον Μπιλ Γκέιτς και τη Μελίντα Φρεντς Γκέιτς το 2000, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας πολιτικής για την υγεία και έχει διαμορφώσει μια ιδιαίτερη θέση συνεργαζόμενο με εταιρείες για να μειώσει το κόστος των ιατρικών θεραπειών, ώστε οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να μπορούν να τις αντέξουν οικονομικά.

Advertisement

″Το έργο του ιδρύματος είχε πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο από ό,τι περίμενα”, δήλωσε ο Γκέιτς, κάνοντας λόγο για τη δεύτερη και τελευταία του καριέρα.

 

The Gates Foundation campus sign is seen Wednesday, April 30, 2025, in Seattle. (AP Photo/Lindsey Wasson) via Associated Press

 

Advertisement

Πως απαντά στις κριτικές που δέχεται

Η επιρροή του ιδρύματος στην παγκόσμια υγεία – από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μέχρι τα ερευνητικά προγράμματα – αποτελεί μέτρο της επιτυχίας του και ταυτόχρονα μαγνήτη για τις επικρίσεις που δέχεται. Εδώ και χρόνια, οι ερευνητές αναρωτιούνται γιατί μια πλούσια οικογένεια πρέπει να έχει τόσο μεγάλη επιρροή στον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος βελτιώνει την υγεία των ανθρώπων και ανταποκρίνεται στις κρίσεις.

Ο Γκέιτς δήλωσε ότι, όπως κάθε ιδιώτης, μπορεί να επιλέξει πώς θα ξοδέψει τα χρήματα που κερδίζει και αποφάσισε να κάνει ό,τι μπορεί για να μειώσει τους θανάτους παιδιών.

«Είναι αυτό κακό; Δεν είναι ένας σημαντικός σκοπός; Ο κόσμος μπορεί να το επικρίνει», είπε, αλλά το ίδρυμα θα επιμείνει στο έργο του στον τομέα της παγκόσμιας υγείας.

Advertisement

Το Associated Press λαμβάνει οικονομική υποστήριξη για την κάλυψη ειδήσεων στην Αφρική από το Ίδρυμα Γκέιτς και για την κάλυψη ειδήσεων σχετικά με τις γυναίκες στο εργατικό δυναμικό και τα πολιτειακά σώματα από τον οργανισμό της Μελίντα Φρεντς Γκέιτς, Pivotal Ventures.

Advertisement

 

 

Advertisement

Μείωση των παιδικών θανάτων κατά το ήμισυ

Η πιο πολύτιμη μέτρηση του ιδρύματος είναι η μείωση των παιδικών θανάτων από αιτίες που μπορούν να προληφθούν σχεδόν κατά το ήμισυ μεταξύ του 2000 και του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Ο διευθύνων σύμβουλος του ιδρύματος Mαρκ Σούζμαν φροντίζει το ίδρυμα να κρατά χαμηλούς τόνους. Πιστεύει όμως ότι είχε «καταλυτικό ρόλο» – για παράδειγμα, βοηθώντας στην παροχή εμβολίων στα παιδιά μέσω της Gavi, της συμμαχίας εμβολίων που βοήθησε να ιδρυθεί.

Το Ίδρυμα εξακολουθεί να έχει πολυάριθμους στόχους – την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας, τον έλεγχο άλλων θανατηφόρων ασθενειών, όπως η ελονοσία, και τη μείωση του υποσιτισμού, ο οποίος καθιστά τα παιδιά πιο ευάλωτα σε άλλες ασθένειες.

Το Ίδρυμα Γκέιτς είχε προγραμματίσει να κλείσει δύο δεκαετίες μετά το θάνατο του Γκέιτς, πράγμα που σημαίνει ότι η σημερινή ανακοίνωση επισπεύδει σημαντικά αυτό το χρονοδιάγραμμα. Ο Γκέιτς σκοπεύει να παραμείνει ενεργός, αν και στα 69 του χρόνια παραδέχθηκε ότι μπορεί να μην έχει λόγο.

Κατά τις υπόλοιπες δύο δεκαετίες του, το ίδρυμα θα διατηρήσει έναν προϋπολογισμό περίπου 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, γεγονός που αντιπροσωπεύει μια αποκλιμάκωση της σχεδόν ετήσιας αύξησής του από το 2006, όταν ο Μπάφετ άρχισε για πρώτη φορά να κάνει δωρεές.

Το 2021, η Μελίντα Φρεντς Γκέιτς και ο Μπιλ Γκέιτς πήραν διαζύγιο και ο Μπάφετ παραιτήθηκε από διαχειριστής του ιδρύματος. Προσέλαβαν ένα νέο συμβούλιο διαχειριστών για να βοηθήσουν στη διοίκηση του ιδρύματος, και το 2024, η Φρεντς Γκέιτς αποχώρησε για να συνεχίσει να εργάζεται στον δικό της οργανισμό.

«Εμπιστευόμουν τόσο πολύ τον Mαρκ Σούζμαν, τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο», είπε. «Είχαμε ένα διοικητικό συμβούλιο που βοήθησα να συσταθεί και γνώριζα τις αξίες του».

 

 

Ακόμη και αν η διακυβέρνηση του ιδρύματος σταθεροποιηθεί, ο δρόμος μπροστά φαίνεται δύσκολος. Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Γάζα, η παγκόσμια οικονομική αναταραχή και οι περικοπές στην εξωτερική βοήθεια προβλέπουν λιγότερους πόρους για την παγκόσμια υγεία και ανάπτυξη.

«Η μεγαλύτερη αβεβαιότητα για εμάς αφορά τις δωρέες που θα πηγαίνουν στην παγκόσμια υγεία», δήλωσε ο Γκέιτς. «Θα συνεχίσει να μειώνεται όπως τα τελευταία χρόνια ή μπορούμε να την επαναφέρουμε εκεί που θα έπρεπε να είναι;»

Ακόμη και μπροστά σε αυτά τα εμπόδια, ο Γκέιτς και το ίδρυμα μιλούν, όπως κάνουν συχνά, με αισιοδοξία, επισημαίνοντας τις καινοτομίες που έχουν χρηματοδοτήσει ή τους τρόπους με τους οποίους έχουν συμβάλει στη μείωση του κόστους περίθαλψης.

«Είναι απίστευτο να επινοούμε αυτά τα πράγματα χαμηλού κόστους και τραγικό αν δεν μπορούμε να τα διαθέσουμε σε όλους όσους τα χρειάζονται», δήλωσε ο Γκέιτς. «Θα χρειαστεί λοιπόν να ανανεωθεί αυτή η δέσμευση όσων είναι εύποροι να βοηθήσουν όσους έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».