Συνεδριάζει σήμερα το 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου. Στην ατζέντα και η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών.
Σε μία περίοδο μεγάλων γεωπολιτικών αναταράξεων με τις διεθνείς προκλήσεις να εντείνονται, Ελλάδα και Αίγυπτος συνεχίζουν να αναπτύσσουν στενή συνεργασία με στόχο να λειτουργήσουν ως πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Υπό αυτό το πρίσμα η επίσκεψη στην Αθήνα του Προέδρου της γειτονικής χώρας Φατάχ Αλ Σίσι και η συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως και η συνεδρίαση του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου που θα ακολουθήσει της συνάντησης των δύο ηγετών.
Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου θα φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου στις 11.20, αμέσως μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον Κωνσταντίνο Τασούλα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Φατάχ Αλ Σίσι αναμένεται να εκπέμψουν μήνυμα αναβάθμισης των ήδη εξαιρετικά στενών σχέσεων σε Στρατηγική Εταιρική Σχέση.
Ποια θέματα θα συζητηθούν
Αυτό σημαίνει ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού στο πολιτικό επίπεδο, στις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις, τις μεταφορές και τις υποδομές. Αθήνα και Κάιρο δίνουν μεγάλη βαρύτητα και σε έργα συνδεσιμότητας και στην ενεργειακή ασφάλεια, κυρίως μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου GREGY interconnector, στην κλιματική αλλαγή, την άμυνα και την ασφάλεια, στο Μεταναστευτικό, στην παιδεία και στον πολιτισμό. Είναι δεδομένο ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης για τις τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις στη Γάζα, τη Συρία και τη Λιβύη.
Η πρόθεση για την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται να περιγραφεί στην Κοινή Δήλωση που θα υπογράψουν οι δύο ηγέτες, όπως σημειώνουν συνομιλητές του Πρωθυπουργού.
Το μήνυμα που θα εκπέμψει η Κοινή Δήλωση θα είναι αυτό της συναντίληψης και συμπόρευσης με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας.
Τελευταία φορά που συναντήθηκαν Μητσοτάκης και Αλ Σίσι ήταν στο Κάιρο, τον Ιανουάριο του 2025, στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.
Από το Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζουν ότι η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην κατεύθυνση σύναψης της Συμφωνίας Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης μεταξύ ΕΕ και Αιγύπτου, συνηγορώντας έτσι στη στρατηγική σημασία της σταθερότητας της Αιγύπτου για την Ευρώπη, καθώς και στο ρόλο που έχει η γειτονική χώρα για τη συγκράτηση μεταναστευτικών ροών προς ευρωπαϊκές χώρες.