Ιρλανδία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισπανία, Ισλανδία και Φινλανδία εκφράζουν ανησυχία αναφορικά με τη ψηφοφορία του κοινού, ενώ αιτούνται τον έλεγχο των αποτελεσμάτων.
Πολλά είναι τα ερωτήματα που έχει προκαλέσει η προτίμηση του κοινού στο Ισραήλ, στην Eurovision 2025. Σειρά από χώρες εξετάζουν τα αποτελέσματα και το σύστημα ψηφοφορίας, σύμφωνα με το BBC.
Υπενθυμίζεται πως η εκπρόσωπος του Ισραήλ στον διαγωνισμό τραγουδιού, Γιουβάλ Ραφαέλ κατέκτησε την πρώτη θέση στη ψηφοφορία του κοινού το Σάββατο 17 Μαΐου. Τελικά, το «New Day Will Rise» τερμάτισε δεύτερο στη τελική κατάταξη, όταν ελήφθησαν υπόψη και οι βαθμολογίες της κριτικής επιτροπής.
Τα μέσα σε Ιρλανδία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισπανία, Ισλανδία και Φινλανδία εκφράζουν ανησυχία και ερωτήματα αναφορικά με τη ψηφοφορία του κοινού, ενώ κάποιες από τις χώρες αυτές ζητούν και έλεγχο των αποτελεσμάτων.

Από τη μεριά τους, οι διοργανωτές της Eurovision – η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU) – δήλωσαν ότι η ψηφοφορία είχε ελεγχθεί και επαληθευτεί ανεξάρτητα και ότι έλαβαν σοβαρά υπόψη τυχόν ανησυχίες.
Οι εθνικές επιτροπές κατέταξαν το Ισραήλ 14ο στη βαθμολογία. Η θέση αυτή όμως βελτιώθηκε κατά πολύ, χάρη στη τηλεφωνική και διαδικτυακή ψηφοφορία.
Τηλεθεατές σε Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο έδωσαν «12άρι» στη Γιουβάλ Ραφαέλ, ενώ Ιρλανδία και Φινλανδία έδωσαν 10 πόντους.
Ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ιρλανδίας αιτήθηκε την πλήρη ανάλυση της ψηφοφορίας, ενώ αντίστοιχος ισπανικός φορέας ζήτησε να διερευνηθούν τα αποτελέσματα και να γίνει αναθεώρηση του συστήματος τηλεψηφοφορίας.

Πόσο απολιτικ είναι τελικά η Eurovision;
Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς της Ολλανδίας, Avrotros και NPO εξέδωσαν σήμερα (21/5) ανακοίνωση, μέσω της οποίας δήλωσαν πως ο διαγωνισμός «επηρεάζεται ολοένα και περισσότερο από κοινωνικές και γεωπολιτικές εντάσεις».
Η συμμετοχή του Ισραήλ «εγείρει το ερώτημα κατά πόσον η Eurovision εξακολουθεί να λειτουργεί πραγματικά ως μια απολιτικ, ενοποιητική και πολιτιστική εκδήλωση», γράφεται στην ανακοίνωση.
Η απάντηση του διαγωνισμού στους αμφισβητούντες
Σε μια ουδέτερη απάντηση αρκέστηκε αρχικά ο διευθυντής του διαγωνισμού, Μάρτιν Γκριν: (σ.σ. οι διοργανωτές βρίσκονται) «σε συνεχή επαφή με όλους τους συμμετέχοντες ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες τους».

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε έρθει σε επαφή με αρκετούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς από τον Μεγάλο Τελικό του Σαββάτου σχετικά με την ψηφοφορία στον διαγωνισμό», όπως τόνισε, προσθέτοντας πως θα υπάρξει μια «ευρεία συζήτηση» με τους συμμετέχοντες ραδιοτηλεοπτικούς φορείς «για να αναλογιστούν και να λάβουν σχόλια για όλες τις πτυχές της φετινής εκδήλωσης».
«Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η διαδικασία ψηφοφορίας για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision είναι η πιο προηγμένη στον κόσμο και το αποτέλεσμα κάθε χώρας ελέγχεται και επαληθεύεται από μια τεράστια ομάδα ανθρώπων για να αποκλειστούν τυχόν ύποπτα ή παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας, εξήγησε ο Μάρτιν Γκριν. «Ένας ανεξάρτητος παρατηρητής συμμόρφωσης εξετάζει τα δεδομένα τόσο της ψηφοφορίας των ενόρκων όσο και του κοινού για να διασφαλίσει ότι έχουμε ένα έγκυρο αποτέλεσμα».

Κλείνοντας, ο διευθυντής του διαγωνισμού προσπαθώντας να κατευνάσει όσους εκφράζουν δεύτερες σκέψεις για το τελικό αποτέλεσμα, είπε: «ο συνεργάτης μας στην ψηφοφορία, Once, επιβεβαίωσε ότι καταγράφηκε έγκυρη ψήφος σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στον φετινό Μεγάλο Τελικό και στον Υπόλοιπο Κόσμο.»
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Eurovision News που λειτουργεί υπό την EBU, η ισραηλινή κυβέρνηση πλήρωσε για διαφημίσεις και χρησιμοποίησε κρατικούς λογαριασμούς κοινωνικών μέσων για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ψηφίσουν την ισραηλινή συμμετοχή.
Σύμφωνα με τον Μάρτιν Γκριν το παραπάνω δεν αποτελεί παραβίαση των κανόνων.
(με πληροφορίες από BBC)