Πώς το παμφάγο θηλαστικό από τη Βόρεια Αμερική έκανε κατάληψη στο άσημο Κάσσελ - Κάνουν επιδρομές και κλέβουν φαγητά.

chat icon
Link copied!

Tο Κάσσελ είναι μια μικρή πόλη ανάμεσα σε Φρανκφούρτη και Αννόβερο, που ελάχιστοι θα είχαν ακουστά εκτός Γερμανίας αν δεν ήταν τα ρακούν να την κάνουν ευρέως γνωστή.

Τα συμπαθή ριγωτά ζώα, τα οποία οι Γερμανοί αποκαλούν waschbären, έχουν «καταλάβει» ολόκληρη την πόλη. Ενώ κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό τους, υπάρχουν χιλιάδες ρακούν σε αυτή την πόλη της κεντρικής Γερμανίας. Το Κάσσελ αποτελεί hotspot για το περίπου 1,5 εκατομμύριο μικροσκοπικά θηλαστικά που ζουν σε όλη τη χώρα.

Advertisement
Advertisement

Συμμορίες ρακούν κάνουν επιδρομές κλέβοντας φαγητό από ανθρώπους που κάνουν πικ νικ σε πάρκα, στήνουν ενέδρες σε ανυποψίαστους περαστικούς ενώ κάποιοι τα έχουν εντοπίσει μέχρι και στις ταράτσες τους. Αλλοι πάλι τα ταΐζουν και παίζουν μαζί τους, καθώς δεν φαίνονται να ενοχλούνται από την έντονη παρουσία τους σε κάθε γωνιά.

Πώς έγινε η «κατάληψη»

Το παμφάγο θηλαστικό, ενδημικό στη Βόρεια Αμερική, μεταφέρθηκε στη ναζιστική Γερμανία τη δεκαετία του 1930 για εκτροφή με σκοπό την εκμετάλλευση της γούνας τους. Αλλά η διαφυγή ορισμένων εξ αυτών και οι σκόπιμες εισαγωγές βοήθησαν στη δημιουργία ενός μεγάλου άγριου πληθυσμού τα επόμενα χρόνια. Σήμερα, εντοπίζονται όλο και περισσότερο σε όλη την Ευρώπη – στη Γαλλία, τη Δανία, την Πολωνία, την Ιταλία, την Αυστρία και αλλού.

«Είναι σαφές ότι το ρακούν εξαπλώνεται πολύ γρήγορα σε όλη τη δυτική Ευρώπη», λέει στον Guardian ο Ντάνιελ Γουίλκοξ της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN). «Eίναι πολύ δύσκολο να το ελέγξουμε – αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθήσουμε».

Πολλοί στο Κάσελ έχουν «αγκαλιάσει» τα ρακούν: αρκετές αθλητικές ομάδες έχουν πάρει το όνομά τους από τα παιχνιδιάρικα ζώα. Αλλά οι κάδοι απορριμμάτων είναι κλειδωμένοι για να εμποδίζουν τους πονηρούς επιδρομείς και οι άνθρωποι συχνά ελέγχουν κάτω από τα αυτοκίνητά τους για παν ενδεχόμενο. 

 

Advertisement

Από το 2016, το ρακούν έχει ταξινομηθεί ως χωροκατακτητικό είδος στην ΕΕ λόγω της απειλής που αποτελεί για την άγρια ζωή. Μπορούν να σκαρφαλώνουν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν πουλιά που φωλιάζουν, νυχτερίδες σε σπηλιές, αμφίβια και άλλα είδη.

Μια μελέτη στο Βρανδεμβούργο δείχνει ότι τα ρακούν επιτίθενται συστηματικά σε πτηνά που φωλιάζουν στο έδαφος, τα οποία έχουν ήδη υποστεί σημαντική μείωση του πληθυσμού τους σε όλη την ήπειρο. Άλλη έρευνα, από τη δυτική Πολωνία, δείχνει ότι τρώνε «ακραίες» ποσότητες απειλούμενων μυδιών. Γενικά, τα ρακούν τρώνε τα πάντα. Πλέον, έχουν γίνει τόσο διαδεδομένα σε μέρη της Ευρώπης που πιθανότατα αποτελούν πια μέρος των οικοσυστημάτων για πάντα. Η εξάπλωσή τους σε όλη την Ευρώπη είναι πιθανό να επιταχυνθεί και οι οικολόγοι είναι διχασμένοι σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν στη συνέχεια.

«Μπλόκο» στα ρακούν

Ειδικοί ζητούν την λήψη αυστηρότερων μέτρων σε ολόκληρη την ΕΕ για τον περιορισμό της εξάπλωσής των ρακούν, παρόμοια με αυτά της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας που έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά για την εξάλειψη της μη ιθαγενούς βιοποικιλότητας. Άλλοι, όμως, συνιστούν προσοχή, λέγοντας ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις των ρακούν στην ευρωπαϊκή βιοποικιλότητα. Οπως λένε, οι γάτες είναι πολύ πιθανό να προκαλούν πιο σοβαρή μείωση στους πληθυσμούς των πτηνών, τουλάχιστον σε ημιαστικές περιοχές.

Παρά τη δημοτικότητα του ζώου μεταξύ πολλών Γερμανών, 200.000 ρακούν θανατώθηκαν μόνο πέρυσι. Κυνηγετικοί σύλλογοι αναφέρουν ότι τα βρίσκουν σε αυξανόμενους αριθμούς και σε μεγαλύτερες περιοχές. Για να βοηθήσει στον έλεγχο του πληθυσμού, τουλάχιστον ένας κρεοπώλης έχει αρχίσει να φτιάχνει λουκάνικα και κεφτεδάκια από το κρέας τους.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/loekanika-apo-rakoen-kreopoles-ste-yermania-vreke-lese-ston-eperplethesmo-toes_gr_6728e273e4b0f3d946e05213

Advertisement

Πηγή: Gurdian