Με στόχο την αντιμετώπιση της ακρίβειας η οποία όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο «δεν παύει να πολιορκεί το μέσο και το χαμηλότερο εισόδημα», η κυβέρνηση προχωρά στην ίδρυση Εθνικής Αρχής που θα αναλάβει την εποπτεία της αγοράς και θα ενισχύσει την προστασία του καταναλωτή.
Με τη λειτουργία αυτής της Αρχής, η οποία θα μοιάζει στο σουηδικό μοντέλο, ουσιαστικά μπαίνει ένα τέλος στην πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων διαφόρων φορέων, με τον νέο θεσμό να έχει την ευθύνη των ελέγχων, των καταγγελιών και γενικότερα των δράσεων που θα στοχεύσουν στην τήρηση των αναγκαίων κανόνων της αγοράς.
«Ο πόλεμος των ανατιμήσεων ίσως να μην έχει λήξει ακόμα καθώς τροφοδοτείται και από τον πόλεμο των δασμών», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και πρόσθεσε ότι στον πόλεμο κατά της ακρίβειας «προσθέτουμε ένα επιπλέον όπλο».
Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά για ένα συνολικό πλέγμα παρεμβάσεων με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως μία νέα εφαρμογή στα κινητά ώστε οι πολίτες να κινητοποιούν τους ελεγκτές, ενίσχυση του e-katanaloti, υποχρέωση των σούπερ μάρκετ να υπάρχει ειδική σήμανση σε προϊόντα που έχει μειωθεί το περιεχόμενο της συσκευασίας χωρίς να μειωθεί η τιμή, λειτουργία λαϊκών αγορών αποκλειστικά για παραγωγούς ώστε να μην ανταγωνίζονται εμπόρους.
«Το ζήτημα της ακρίβειας είναι το πρώτο που απασχολεί τους πολίτες άρα πρέπει να είναι πρώτο θέμα και στη δική μας καθημερινότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Μεταναστευτικό: «Καθαρές λύσεις για τον μηχανισμό των επιστροφών»
Το επόμενο θέμα από την ατζέντα του υπουργικού που ανέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν οι αλλαγές που έρχονται για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε βαρύτερες ποινές για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα ή διαμένουν εδώ ενώ έχει απορριφθεί το αίτημα ασύλου καθώς και ταχύτερες διαδικασίες στο θέμα των επιστροφών, τονίζοντας ότι αυτό δεν είναι ελληνική πολιτική αλλά ευρωπαϊκή.
«Καθαρές λύσεις για τον μηχανισμό των επιστροφών» προανήγγειλε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στη χρηματοδότηση έργων όπως ο φράκτης στον Έβρο», εξηγώντας ότι είναι ένα έργο που προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.
«Στόχος μία ασφαλέστερη και καλύτερη καθημερινότητα για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις δράσεις της κυβέρνησης.
«Γόρδιος δεσμός ο ΟΠΕΚΕΠΕ που έπρεπε να κοπεί»
Τελευταίο θέμα που ανέδειξε ο πρωθυπουργός ήταν η απορρόφηση του έργου του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΑΑΔΕ κάνοντας λόγο για έναν «γόρδιο δεσμό που έπρεπε να κοπεί». Ερχόμαστε να αλλάξουμε κακώς κείμενα πολλών δεκαετιών» ανέφερε ο πρωθυπουργός και στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των πραγματικά δικαιούχων αγροτών και όχι κάποιων επιτήδειων