Ψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρόταση για παράταση 18 μηνών, για ώριμα έργα, του Ταμείου Ανάκαμψης.

chat icon
Link copied!

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχόλησαν την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (16-19 Ιουνίου 2025), ήταν η παράταση της περιόδου υλοποίησης ώριμων έργων του Ταμείου Ανάκαμψης για 18 μήνες που είχε εγκριθεί απ′ την Επιτροπή Προϋπολογισμού.

Η πρόταση υπερψηφίστηκε και απομένει η έγκριση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής.

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο, συνομιλώντας με τον Γιώργο Αυτιά, ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, λίγες ώρες μετά την ομιλία του στην Ολομέλεια, ζητώντας μετά τη λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης να δημιουργηθεί ένα νέο χρηματοδοτικό όργανο το οποίο θα στηρίζει τα κράτη μέλη σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις, πήρα αρκετές απαντήσεις για τα θέματα της στέγασης, του δημογραφικού, τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που είναι πολύ ακριβό στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, για τη στήριξη των ορεινών και νησιωτικών περιοχών.

Γιώργο Αυτιά με 185 πόσες παρεμβάσεις νομίζω ότι πρέπει να έχεις δημιουργήσει ρεκόρ στην ευρωβουλή μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό προέρχεται και από το δημοσιογραφικό δαιμόνιο που ήσουν ακατάπαυστος και πυροβολείς επί παντός επιστητού;

Θα σου πω το εξής, η δημοσιογραφία, την οποία δεν εγκατέλειψα ήταν μία προωθητική δύναμη άμεσης παρέμβασης. Δηλαδή στη δημοσιογραφία, το ξέρεις πολύ καλά, δεν είναι κάτι «το αφήνουμε για αύριο», αλλά το κάνουμε εκείνη τη στιγμή. Άρα, λοιπόν, οποιοδήποτε θέμα πέφτει μπροστά μου ή οποιαδήποτε θέμα σχεδιάζω αμέσως, παίρνει το δρόμο ή της ερώτησης ή της παρέμβασης ή της ομιλίας. Μας είπαν λοιπόν ότι τελειώνει τον Ταμείο Ανάκαμψης. Ωραία, αφού πήγε καλά το Ανάκαμψης και εμείς ως χώρα είχαμε 36 δισ. ευρώ που φαίνεται ότι θα απορροφηθούν όλα, είπα με παρέμβασή μου φτιάξτε κι άλλο ένα ταμείο γιατί τα πράγματα θα είναι δύσκολα πια. Η Ευρώπη πρέπει να κατευθυνθεί στους λαούς, διότι ο πλούσιος πόσο πιο πλούσιος θα γίνει; Να αποκτήσει και μία ηγεσία η Ευρώπη διότι ο Τραμπ ούτε καν κοίταξε την Ευρώπη. Θα πρέπει να πατήσει στα πόδια της και να τραβήξουμε μπροστά. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα υποδείξω τι θα κάνει Ευρώπη, απλά λέω τη γνώμη μου.

Τώρα πρέπει να φτιαχτεί ένα ταμείο ανάκαμψης πιο προσγειωμένο στην κοινωνία, δηλαδή για μικρομεσαίους και ούτω καθεξής.

Έχουμε ελπίδες να το πετύχουμε;

Πράγματι έχουμε διότι αυτό το ταμείο ανάκαμψης, σύμφωνα με την ΕΕΕ, ανέβασε το ΑΕΠ της Ευρώπης 2%, που είναι μεγάλη ιστορία. Μπορούμε, λοιπόν, να κινηθούμε προς αυτή τη κατεύθυνση. Θα σου πω το εξής ότι 300 δισ. ευρώ το χρόνο φεύγουν από την Ευρώπη και πάνε στην Αμερική γιατί η Ευρώπη κοιμάται, ενώ στην Αμερική γρήγορα κάνεις επιχείρηση και βγαίνεις μπροστά. Να πάρουμε το know how, να το φέρουμε εδώ και να τελειώσει η ιστορία. Το λέει και ο Ντράγκι, άρα λοιπόν υπάρχουν δυνατότητες.

Advertisement
Γιώργος Αυτιάς και Δημήτρης Μπαλής. Huffpost Greece

Η Ευρώπη έχει κι άλλα προβλήματα κι έχεις κάνει παρεμβάσεις. Πολύ μεγάλο θέμα το δημογραφικό και άλλο μεγάλο θέμα η στέγαση.

Έκανα δύο παρεμβάσεις για τη στέγαση και ο Γιόγκερσεν ο αρμόδιος επίτροπος, μου είπε διπλασιάζονται τα ποσά. Το δημογραφικό είναι καλή δουλειά, στέγαση και κίνητρα. Δηλαδή πολλοί δεν παντρεύονται γιατί δεν έχουν καλό μισθό. Άρα, λοιπόν, πρέπει ο μισθός να είναι τέτοιος που να μπορεί να στηρίξει οικογένεια. Δεύτερον, στέγαση. Πρέπει η οικογένεια να έχει σπίτι για να πάει εμπρός. Και το τρίτο είναι κίνητρα, παιδικούς σταθμός, ποιος θα κρατήσει τα παιδιά. Δεν μπορεί τα παιδιά να μεγαλώνουν με έναν παππού και μία γιαγιά. Συνεπώς, χρειάζονται τουλάχιστον τρία πραγματάκια για να συγκρατηθούν οι οικογένειες εκεί όπου μεγαλώνουν. Ο κόσμος φεύγει από την περιφέρεια της χώρας γιατί δεν έχει δουλειές, έρχεται στην Αθήνα και πάει σε άλλες περιοχές για την τουριστική σεζόν. Γιατί να μην είναι στη δικιά τους περιοχή, με επιχειρήσεις μικρής έντασης; Αυτό θέλουμε εμείς, όχι μεγάλες επιχείρησες, αλλά εντάσεως 20 έως 30, 40 ατόμων να μένει στην περιοχή του, να γεννάει στην περιοχή, να ψωνίζει στην περιοχή του, να δίνει ζωή στον τόπο του. Άλλωστε, με παρέμβασή μου ζήτησα την άμεση στήριξη, με απευθείας χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Κάποτε μου είπαν για τα νησιά του Αιγαίου πώς να κρατήσουμε τον κόσμο. Μια λύση υπήρχε. Όταν έγινε η επταήμερη βίζα από την Τουρκία βλέπεις ότι από την Πέμπτη το απόγευμα μέχρι την Κυριακή το βράδυ όλα τα νησιά του Αιγαίου γεμίζουν από τουρίστες από την απέναντι περιοχή. Όλο το χρόνο ανοιχτά τα ξενοδοχεία, που πρώτα έκλειναν, και τα μαγαζιά εστίασης. Θέλει λοιπόν τρόπο η όλη υπόθεση.

Advertisement

Κάποτε κάποιος μου είχε πει πώς γίνεται να δώσουμε λεφτά στο συνταξιούχους χωρίς να χαλάσουμε λεφτά εμείς. Κι έτσι σκεφτήκαμε να παίρνει όλη τη σύνταξή του και εφόσον συνεχίζει να εργάζεται να δίνει 10% από το μισθό του. Το αποτέλεσμα ήταν 500 εκατομμύρια το όφελος για τον ΕΦΚΑ και 200.000 δηλώνουν την εργασία που κάνουν. 

Η Ευρώπη, λοιπόν, μπορεί να βρει διεξόδους. Τα νησιά μας δεν έχουν μόλους, γιατί είχαν κατασκευαστεί πριν από 30 χρόνια. Άντε τώρα να δέσει πλοίο στην Αμοργό με 9 μποφόρ. Έχουμε ακόμα σχολεία που είναι λόγω των σεισμών ακόμα σε κοντέινερ. Δεν γίνεται, πρέπει να παρέμβουμε, να βρούμε λεφτά. Οι μελισσοκόμοι είχαν πρόβλημα, καταστράφηκαν, οι αγρότες επίσης. Τώρα, σε 12 εβδομάδες αν καταθέσεις τα έγγραφα αποζημιώνεσαι. Πρώτα ήθελε δύο τρία χρόνια. Άμα δεν ξέρεις την κοινωνία δεν μπορείς να παρέμβεις. Εμείς δεν είμαστε της υψηλής πολιτικής, είμαστε της κοινωνίας.

Για το ενεργειακό που και σε αυτό είχες παρέμβαση. Γιατί οι Έλληνες πληρώνουμε το πιο ακριβό ρεύμα;

Advertisement

Θα σου δείξω κάτι πάρα πολύ απλό, τον χάρτη της Ευρώπης που είναι ο μισός κόκκινος και ο άλλος μισός πράσινος. Γιατί οι χώρες που είναι στη δυτική Ευρώπη παράγουν φθηνό ρεύμα από μόνες τους. Δηλαδή σε Ισπανία. Πορτογαλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία λόγω των πυρηνικών, επειδή έκαναν γρήγορα τα φωτοβολταϊκά παράγουν δικό τους ρεύμα και το αποθηκεύουν. Η ανατολική Ευρώπη έχει καλώδιο για να πάρει ρεύμα. Όταν έχει ήλιο στην Ελλάδα η τιμή του ρεύματος είναι 0. Μόλις πέφτει το σκοτάδι μέχρι την άλλη μέρα το πρωί που ξαναβγαίνει ο ήλιος παίρνουμε ρεύμα από αυτούς. Το καλώδιο περνάει από την Αυστρία θέλει 240 δισ. ευρώ για να μπει το μηχάνημα να παίρνουμε με καλώδιο ρεύμα. Η Ευρώπη λέει δεν βάζω τα λεφτά. Είπαμε βάλτε το με δεκαετή χρόνο. Έχουν έναν αλγόριθμο ο οποίος είναι παράλογος.

Γιατί δεν πάμε σε μονάδες αποθήκευσης ενέργειας;

Ξέρεις πόσο κοστίζει μια μονάδα; Καλώδιο τώρα βάλαμε να συνδεθεί η Κρήτη με την Αττική. Το όφελος είναι 500 εκατομμύρια. Αυτό πρέπει να γίνει και σε όλα τα νησιά. Είχαμε μείνει πίσω, αλλά από την άλλη έχεις ένα παρεάκι 8 χωρών που βγάζουν  εκατομμύρια με έναν αλγόριθμο σκέτη τρέλα. Αυτά λοιπόν πρέπει να τα λύσει η Ευρώπη. Δεν μπορεί να μου λέει δώσε ρεύμα στην Ουκρανία και θα το αγοράζω 360 τη μεγαβατώρα όταν αυτός την έχει 90. 

Advertisement

Γι’ αυτό υπήρξε και η επιστολή του πρωθυπουργού και πιστεύω ότι σύντομα με την πίεση αυτή θα «σκοτωθούμε», στην κυριολεξία, με τον Επίτροπο γιατί πρέπει να τελειώσει αυτό το πράγμα. Δεν μπορεί ο Έλληνας να πληρώνει τόσο ακριβό το ρεύμα.

Advertisement

Και σε μία χώρα που είναι και παραγωγός…

Έτσι μπράβο αλλά αργήσαμε, όμως, διότι όταν πήγαν να βάλουν φωτοβολταϊκά σε μία περιοχή, πήγαινε κάποιος και έλεγε οι κότες μου ούτε γεννάνε και ο κόκορας είναι παραγωγικός γιατί επηρεάζεται από τα τζάμια από τα φωτοβολταϊκά. Πέντε χρόνια να βγει απόφαση από το δικαστήριο. Τιμούμε τη φύση τα ζωάκια μας, τα κατοικίδια, αλλά δεν μπορεί με την επίκληση ότι δεν γεννάει η κότα να σταματάς να την ανάπτυξη. Ήρθε τώρα και ο πόλεμος Ισραήλ – Ιράν που δυσκολεύει την κατάσταση με τα στενά του Ορμούζ, το οποίο επηρεάζει πάρα πολύ την ελληνική οικονομία, κι ας ελπίσουμε να τελειώσουμε σύντομα.  

Advertisement