Το Ιράν έχει ένα εξαιρετικά δυσμενές ιστορικό ως χώρα που υποθάλπει και υποστηρίζει την διεθνή τρομοκρατία.
Ένας νέος πόλεμος προστίθεται στην ευρύτερη περιοχή της μέσης Ανατολής με το Ισραήλ να διεξάγει μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις ενταντίον του Ιράν.
Είναι ασύλληπτο το γεγονός πως ένα τόσο μικρό κράτος ηλικίας μόλις μερικών δεκαετιών και με έκταση όχι μεγαλύτερη της Πελοποννήσου, είναι σε θέση να διεξάγει επί σειρά ετών πολέμους σε πολλαπλά μέτωπα – και μάλιστα νικηφόρους – προκειμένου να διασφαλίσει την επιβίωση του σε ένα ολοκληρωτικά εχθρικό περιβάλλον.
Πράγματι, η επίθεση Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν με 200 αερομαχητικά θα καταγραφεί ως η μεγαλύτερη οργανωμένη και απόλυτα επιτυχημένη επίθεση από αέρος, στην παγκόσμια ιστορία του πολέμου.
Κατ´ ουσίαν, πρόκειται για ένα πολεμικό εγχείρημα τεραστίων διαστάσεων το οποίο έχει πολλά να διδάξει σε όλες τις χώρες του κόσμου και κυρίως σε Ελλάδα και Κύπρο, οι οποίες για μία ακόμη φορά βρίσκονται στο εγγύς γεωγραφικό περιβάλλον ενός νέου πολέμου, ενώ τελούν υπό απειλή πολέμου επί σειρά ετών από την εξ ανατολών γείτονα.
Όπως σε κάθε πολεμική σύρραξη έτσι και στην προκειμένη περίπτωση, ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον του Ιράν θα έχει αφενός μεν χρονική διάρκεια και αφετέρου θα επηρεάσει σοβαρά την ασφάλεια του διεθνούς περιβάλλοντος, πολύ δε περισσότερο την ασφάλεια των γειτονικών χωρών στις οποίες συμπεριλαμβάνονται Ελλάδα και Κύπρος.
Το Ιράν έχει ένα εξαιρετικά δυσμενές ιστορικό ως χώρα που υποθάλπει και υποστηρίζει την διεθνή τρομοκρατία και τούτο αποδεικνύεται από το γεγονός ότι επί σειρά ετών χρηματοδοτεί και εξοπλίζει τρομοκρατικές ισλαμιστικές οργανώσεις όπως τη Χεζμπολάχ – η οποία ιδρύθηκε και οργανώθηκε από τους ίδιους τους φρουρούς της επανάστασης του Ιράν αρχές της δεκαετίας του ’80 – τη Χαμάς, την παλαιστινιακή ισλαμική τζιχάντ αλλά και του Χούθι της Υεμένης.
Μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979 και την εγκαθίδρυση ενός θεοκρατικού – αυταρχικού καθεστώτος, το Ιράν υιοθέτησε το δόγμα της εξαφάνισης από τον χάρτη του ισραηλινού κράτους.
Και δεν έπαψε ποτέ να χρηματοδοτεί και να υποστηρίζει τρομοκρατικές ενέργειες σε βάρος ισραηλινών συμφερόντων και στόχων, με αποκορύφωμα τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες, στην ισραηλινή πρεσβεία το 1992 και στο εβραϊκό κέντρο το 1994.
Τούτων δοθέντων, λοιπόν, εκτιμάται ότι το Ιράν μετά το πλήγμα γοήτρου που υπέστη από το χτύπημα του Ισραήλ, θα συνεχίσει ακόμη εντονότερα αυτή την εξωτερική πολιτική υποστήριξης και χρηματοδότησης τρομοκρατικών ενεργειών σε βάρος ισραηλινών στόχων, με σοβαρό αντίκτυπο στην ασφάλεια της διεθνούς περιβάλλοντος και κυρίως στην ασφάλεια των γειτονικών χωρών.
Όμως, δεν βρισκόμαστε πλέον στις δεκαετίας του 80 και του 90, αλλά στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα όπου στην αιχμή του δόρατος όλων των υπηρεσιών ασφαλείας είναι η χρήση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην καταπολέμηση της εγχώριας και διεθνούς τρομοκρατίας.
Σε αυτό το πλαίσιο συλλογιστικής, οι ελληνικές και κυπριακές υπηρεσίες ασφάλειας και πληροφοριών πρόκειται να δοκιμαστούν το επόμενο χρονικό διάστημα ως προς την έγκυρη και έγκαιρη αποτροπή πιθανών τρομοκρατικών ενεργειών στην επικράτεια τους.
*
Ο κ. Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας και έχει διατελέσει προϊσταμένος των Εθνικών Υπηρεσιών Europol και Interpol.
https://m.facebook.com/evangelos.stergioulis