chat icon
Link copied!

Οι Air Canada και Southwest αποτελούν τις τελευταίες αεροπορικές εταιρείες που προβαίνουν σε χρέωση των παραδοτέων αποσκευών των επιβατών. Το εν λόγω μέτρο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους ταξιδιώτες, την ώρα που οι εταιρείες κερδίζουν δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Γυρνώντας πίσω στον χρόνο, οι παραδοτέες αποσκευές, η επιλογή θέσης και τα γεύματα εν ώρα πτήσης περιλαμβάνονταν στις εμπορικές πτήσεις. Όλα αυτά άλλαξαν, όταν σημειώθηκε η άνοδος των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, εξηγεί το BBC.

Advertisement
Advertisement

Το 2006, η low budget βρετανική αεροπορική FlyBe αποτέλεσε την πρώτη εταιρεία που χρέωνε στους επιβάτες τις αποσκευές check-in. Για την ακρίβεια, χρέωνε 2 λίρες τις προ-κρατημένες αποσκευές και 4 λίρες τις αποσκευές των πελατών που δεν είχαν πληρώσει εκ των προτέρων.

φωτογραφία αρχείου via Associated Press

Οι υπόλοιπες οικονομικές αεροπορικές πήραν σειρά, με τις εθνικές ή καθιερωμένες εταιρείες να ακολουθούν επίσης, ιδιαίτερα στις μικρής διάρκειας πτήσεις, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στον ισχυρό ανταγωνισμό.

Υπέρογκα κέρδη

Πλέον, οι αμερικανικές εταιρείες από μόνες τους μετρούν κέρδη δισεκατομμυρίων. Το 2024, είδαν 7,27 δισεκατομμύρια δολάρια να «μπαίνουν» στα ταμεία τους, αποκλειστικά από την έξτρα χρέωση των παραδοτέων επισκευών. Το τέλη αποσκευών τους απέφεραν 7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 και 5,76 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019.

Πωλήσεις μικρών χειραποσκευών και τα «μυστικά» του TikTok

Αποτέλεσμα των παραπάνω, ήταν η θεαματική αύξηση των πωλήσεων των μικρότερων βαλιτσών. Συγκεκριμένα, υπάρχει μια συνεχής αύξηση της ζήτησης για μικρές βαλίτσες που πληρούν τα όρια διαστάσεων των αεροπορικών εταιρειών για τις χειραποσκευές.

@thepacklite This Bag Saved Me On Luggage Fees‼️🎒 #travel #travelhacks #travelbag ♬ original sound – Packlite

Την ίδια ώρα, το περιεχόμενο – στα κοινωνικά δίκτυα και ιδιαίτερα στο TikTok – που παρουσιάζει διάφορα «μυστικά» και «κόλπα» για έξυπνο πακετάρισμα αποσκευών έχει μεγάλη απήχηση.

Κυβερνητικός έλεγχος στις αεροπορικές

Από την περαιτέρω χρέωση για αποσκευές, την επιλογή θέσης, την πρόσβαση στο wifi, την είσοδο στο lounge, μέχρι τις γενικότερες αναβαθμίσεις του εισιτηρίου και το φαγητό εν ώρα πτήσης, οι αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να κερδίσουν 145 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.

Advertisement

Τα υπέρογκα κέρδη των αεροπορικών εταιρειών τράβηξαν την προσοχή Αμερικανών βουλευτών, οι οποίοι τον Δεκέμβριο του 2024, κάλεσαν επικεφαλής των εταιρειών να εξεταστούν ενώπιον της Γερουσίας. Η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να θέλει να εξετάσει τα συνολικά κέρδη των αεροπορικών και να επιβάλει πρόστιμα, όπου χρειαστεί.

φωτογραφία αρχείου via Associated Press

Ωστόσο, το εν λόγω ζήτημα φαίνεται να απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εταιρείες όπως η Ryanair, Easyjet, Transavia, Volotea, Vueling και Wizzair επιτρέπουν πλέον τη δωρεάν μεταφορά μόνο των αποσκευών που χωράνε κάτω από το μπροστινό κάθισμα. Για μεγαλύτερες τσάντες ή βαλίτσες που τοποθετούνται στον αποθηκευτικό χώρο της οροφής, προβλέπεται έξτρα χρέωση.

Αυτό οδήγησε την πανευρωπαϊκή ομάδα καταναλωτών BEUC (σ.σ. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Καταναλωτών) να υποβάλει καταγγελία τον Μάιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Advertisement

Η BEUC επικαλείται μια απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ του 2014, η οποία ανέφερε ότι «η μεταφορά χειραποσκευών δεν μπορεί να υπόκειται σε συμπλήρωση τιμής, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν εύλογες απαιτήσεις όσον αφορά το βάρος και τις διαστάσεις τους και συμμορφώνονται με τις ισχύουσες απαιτήσεις ασφαλείας».

Ωστόσο, αυτό που καθορίζει τις «εύλογες απαιτήσεις» εξακολουθεί να είναι μια γκρίζα ζώνη.

(με πληροφορίες από BBC)

Advertisement