Πως να αντιμετωπίσουμε τις αντιδράσεις του παιδιού, τι μπορούμε να το συμβουλέψουμε και πως να το βοηθήσουμε να αποφορτιστεί από μια περίοδο συνεχούς άγχους.

chat icon
Link copied!

Έπειτα από δώδεκα χρόνια συνεχούς μάθησης έρχεται εκείνη η ώρα που οι μαθητές καλούνται να αποδείξουν τις γνώσεις τους και να κατακτήσουν τους πρώτους μεγάλους στόχους τους μέσα από μια αγχωτική διαδικασία, αυτή των Πανελλαδικών εξετάσεων. Η πόρτα που ανοίγει την είσοδο στο Πανεπιστήμιο σηματοδοτεί για τον έφηβο ένα είδος απεξάρτησης, μια νοητή κάρτα ελευθερίας και ενηλικίωσης, μια λύση για την εξέλιξή του στην πορεία της ζωής. Είναι όμως έτσι; Όσοι καταφέραμε να μπούμε και να τελειώσουμε το Πανεπιστήμιο γνωρίζουμε ότι η ζωή δεν σηματοδοτείται μόνο από την είσοδο μας σε αυτό, ούτε από το πτυχίο που πήραμε. Το Πανεπιστήμιο είναι απλά ένα εφόδιο που μας κάνει λίγο πιο σοφούς και μας προσφέρει κίνητρα για να αξιολογήσουμε τους στόχους μας και να πάμε παρακάτω. Όποια κι αν είναι αυτά…

Στην ελληνική κοινωνία η είσοδος στο Πανεπιστήμιο λειτουργεί σαν μια επιβράβευση όχι μόνο για τον μαθητή, αλλά και για τον γονιό που αισθάνεται μια δικαιολογημένη ικανοποίηση για έναν αγώνα που δεν έδωσε, αλλά στήριξε.

Advertisement
Advertisement

Στην ελληνική κοινωνία η είσοδος στο Πανεπιστήμιο λειτουργεί σαν μια επιβράβευση όχι μόνο για τον μαθητή, αλλά και για τον γονιό που αισθάνεται μια δικαιολογημένη ικανοποίηση για έναν αγώνα που δεν έδωσε, αλλά στήριξε. Γι αυτό κι όταν η προσπάθεια δεν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, οι γονείς αισθάνονται μια απογοήτευση και μια πικρία. Δεν θα έπρεπε όμως να νιώθουν έτσι γιατί τίποτα δεν αρχίζει και δεν τελειώνει εδώ. Οι επιλογές είναι πολλές και το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να στηρίζουν το παιδί τους όχι μόνο κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά και μετά, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.

Μιλήσαμε με την ειδική ψυχολόγο κα Έλενα Ανθή, η οποία μας έδωσε συμβουλές για το πως πρέπει να χειριστούμε την περίοδο μετά τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αντιδράσεις του παιδιού, τι μπορούμε να το συμβουλέψουμε και πως να το βοηθήσουμε να αποφορτιστεί από μια περίοδο συνεχούς άγχους.

Το Πανεπιστήμιο είναι μια νέα πόρτα, αλλά δεν είναι μοναδική κι αυτό πρέπει να το εξηγήσουμε στο παιδί που αγωνιά για το μέλλον του.  skynesher via Getty Images

Εάν το παιδί είναι αβέβαιο για τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με την ψυχολόγο, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε είναι να πούμε και να δείξουμε στο παιδί πόσο περήφανοι είμαστε για την προσπάθεια που έκανε. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος – γιατί συχνά οι εξετάσεις είναι και θέμα τύχης – να του εξηγήσουμε ότι το Πανεπιστήμιο είναι ένας σταθμός κι όχι ο προορισμός. Οι εξετάσεις δεν θα καθορίσουν ούτε τις ικανότητες του, ούτε την αξία του. Είναι σημαντικό να δούμε μαζί με το παιδί πιθανές επιλογές, εναλλακτικές λύσεις για τη συνέχιση των σπουδών του – εφόσον το επιθυμεί – και να του τονίσουμε ότι ο δρόμος της εξέλιξης του μπορεί να είναι πολύ καλύτερος απ΄ ότι τον φαντάζεται.

Εάν το παιδί έχει πάει καλά, αλλά ανησυχεί για τη βαθμολογία

Σύμφωνα με την ψυχολόγο σε αυτή την περίπτωση εννοείται ότι θα δώσουμε τα εύσημα στο παιδί, θα το επιβραβεύσουμε για τους κόπους του και θα του πούμε να απολαύσει την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Παρά την καλή του απόδοση όμως, επειδή ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την επιτυχία, μια και μεσολαβεί το κριτήριο του ανθρώπινου παράγοντα, θα πρέπει να του τονίσουμε ότι ήρθε η ώρα να χαλαρώσει και να μην αγχώνεται μέχρι τα τελικά αποτελέσματα. Να του πούμε ότι στη ζωή η προσωπική αξία είναι πιο σημαντική από τη βαθμολογία και την πρώτη την έχει ήδη κατακτήσει.

Εάν το παιδί δεν θέλει να μιλήσει για το πως έγραψε

Σε αυτή την περίπτωση τονίζει η κα Έλενα Ανθή, σεβόμαστε τη στάση του παιδιού, δεν το πιέζουμε και του ζητάμε να πάρει τον χρόνο του. Του υπενθυμίζουμε ότι αναγνωρίζουμε τη γενναιότητα που έδειξε σε όλη την αγχωτική διαδρομή και το προτρέπουμε να βγει έξω, να περάσει καλά και να αποφορτιστεί.

Τι γίνεται με τις δραστηριότητες;

Πολλοί γονείς εξηγεί η κα Ανθή, στερούν από τα παιδιά τους τις αθλητικές δραστηριότητες θεωρώντας ότι αυτές κλέβουν πολύτιμο χρόνο από το διάβασμα τους. Στην πραγματικότητα εξηγεί η κα Ανθή το να σταματήσουμε τελείως ένα παιδί από μια δραστηριότητα που του αρέσει είναι σαν να του κόβουμε το αγχολυτικό του, σαν να του στερούμε τον αέρα αποφόρτισης από όλη την πίεση που περνάει τις χρονιές του απαιτητικού διαβάσματος. Στην περίπτωση που το έχουμε κάνει, τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για να επανορθώσουμε και να προτρέψουμε το παιδί να ασχοληθεί και πάλι με τα χόμπι του.

Οι δραστηριότητες είναι σημαντικές για την ψυχική υγεία και ισορροπία ενός παιδιού. Εάν αυτή τη χρονιά σταμάτησε να ασχολείται με τα χόμπι του, ήρθε η ώρα να επιστρέψει σε αυτά που τον ευχαριστούν.  whitebalance.space via Getty Images

Αν η επικοινωνία είναι δύσκολη

Συχνά η επικοινωνία με τους έφηβους είναι δύσκολη. Αισθάνονται ότι οι συζητήσεις με τους γονείς μπορεί να γίνουν κουραστικές ή να έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Έπειτα από μια περίοδο συνεχούς πίεσης, πολλά παιδιά αρνούνται οποιοδήποτε είδος συζήτησης. Υπάρχουν και γονείς, εξηγεί η ψυχολόγος, που δεν έχουν την ικανότητα του λόγου ή δυσκολεύονται να εκφράσουν στο παιδί τους όλα όσα αισθάνονται. Τι μπορούν να κάνουν; Μπορούν να γράψουν ένα ωραίο γράμμα στο παιδί τους, επιβραβεύοντας το και ενθαρρύνοντας το μέσα από αυτό για όλα όσα θα ακολουθήσουν, για το ταξίδι της ζωής που ξεκινάει, για τις επιλογές και τις ευκαιρίες που θα του δοθούν στην πορεία, για το πόσο περήφανοι είναι ως γονείς. Αν μάλιστα το γράμμα μπορεί να συνοδεύεται κι από ένα δώρο, τότε αυτό είναι μια πολύ ωραία κίνηση που αναμφισβήτητα θα εκτιμηθεί από τον έφηβο που γίνεται ενήλικας. Μια κίνηση που ίσως κρατήσει για μια ζωή.