Θα εκτίσουν ποινή 5 ετών - Σε χρηματικές μετατράπηκαν οι ποινές των υπόλοιπων καταδικασθέντων.
Το κατώφλι της φυλακής περνούν τέσσερις κατηγορούμενοι για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, μετά την ιστορική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, που καταδίκασε τους κατηγορούμενους χωρίς να τους αναγνωρίσει ελαφρυντικά.
Οι συνολικές ποινές έφτασαν έως και τα 340 χρόνια, με εκτιτέα – δηλαδή πραγματικά εκτιούμενα – τα 5. Η απόφαση, σύμφωνα με το dikastiko.gr, δεν επιτρέπει αναστολή για τέσσερις από τους καταδικασθέντες, οι οποίοι οδηγούνται άμεσα στη φυλακή.
Οι τέσσερις που καταδικάστηκαν χωρίς αναστολή είναι:
Σωτήρης Τερζούδης, αρχηγός της Πυροσβεστικής την περίοδο της φωτιάς
Βασίλης Ματθαιόπουλος, υπαρχηγός της Πυροσβεστικής
Ιωάννης Φωστιέρης, επικεφαλής του ΕΣΚΕ (Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων)
Ιωάννης Καπάκης, γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας
Η συνολική ποινή που τους επιβλήθηκε ανέρχεται σε 340 χρόνια κάθειρξης, ωστόσο εκτιτέα είναι τα 5 έτη, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο.
Χρηματικές ποινές για έξι
Παράλληλα, το δικαστήριο μετέτρεψε τις ποινές για πέντε κατηγορούμενους σε χρηματική ποινή 10 ευρώ ανά ημέρα, βάσει της ποινής των 238 ετών:
Χρήστος Γκολφίνος, τότε διευθυντής του τηλεφωνικού κέντρου «199»
Φίλιππος Παντελεάκος, τότε επικεφαλής του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας
Δαμιανός Παπαδόπουλος, τότε διοικητής Πυροσβεστικού Σταθμού Νέας Μάκρης
Νίκος Παναγιωτόπουλος, τότε διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών
Χαράλαμπος Χιώνης, τότε διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής
Και Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, στην αυλή του οποίου ξέσπασε η φωτιά.
Αναλυτικά οι ποινές
Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος, δεν χορηγείται αναστολή, ούτε μετατροπή στην ποινή στην τότε ηγεσία του ΠΣ και στον Ιωάννη Καπάκη. Έτσι, οι τέσσερις κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στην φυλακή για την έκτιση της ποινής τους.
«Για τους 4 κατηγορούμενους επιβάλλεται η ποινή άνευ αναστολής, άνευ μετατροπής καθώς θεωρούνται ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων και θα αιτιολογήσουμε στην απόφαση μας περαιτέρω» είπε η πρόεδρος.
Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, της Πυροσβεστικής και του κατοίκου, το δικαστήριο αποφάσισε μετατροπή των ποινών τους προς δέκα ευρώ ημερησίως.
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων για τους 102 νεκρούς και τους 32 τραυματίες που περιλαμβάνονται στην δικογραφία είναι η εξής:
1. Σωτήρης Τερζούδης, πρώην αρχηγός Πυροσβεστικής
Ποινή φυλάκισης 340 έτη με εκτιτέα τα 5 έτη.
2. Βασίλης Ματθαιόπουλος, πρώην υπαρχηγός, ποινή
340 έτη με εκτιτέα τα 5 έτη.
3. Ιωάννης Φωστιέρης, πρώην διοικητής Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου, ποινή 340 έτη με εκτιτέα τα 5 έτη.
4. Ιωάννης Καπάκης, πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, 340 έτη, 340 έτη με εκτιτέα τα 5 έτη.
5. Χρήστος Γκολφίνος, πρώην διοικητής του 199,
ποινή 238 ετών με εκτιτέα τα 5 έτη.
6.Φίλιππος Παντελεάκος, πρώην διευθυντής στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας της Πυροσβεστικής,
238 έτη με εκτιτέα τα 5 έτη.
7. Δαμιανός Παπαδόπουλος, διοικητής ΠΣΝ Μάκρης, πρώτος επικεφαλής της φωτιάς,
Ποινή 238 έτη με εκτιτέα τα 5 έτη.
8. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, διοικητής της Διοίκησης ΠΥ Αθηνών – δεύτερος επικεφαλής στο πεδίο
Ποινή 238 έτη με εκτιτέα τα 5 έτη.
9. Χαράλαμπος Χιώνης, διοικητής ΠΥ Ανατολικής Αττικής – τρίτος επικεφαλής στην φωτιά, ποινή 238 έτη με εκτιτέα τα 5 έτη.
10. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, 3 χρόνια εξαγοράσιμα.
Δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό
Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους 10 καταδικασθέντες για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Η απόφαση σχετικά με το ελαφρυντικό του σύννομου βίου ελήφθη κατά πλειοψηφία, με την πρόεδρο του δικαστηρίου να διατυπώνει τη διαφωνία της, κρίνοντας ότι σε ορισμένους από τους κατηγορούμενους θα έπρεπε να αναγνωριστεί. Όσον αφορά τα υπόλοιπα ελαφρυντικά, το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα την απόρριψή τους.
Έπειτα από την απόφαση για μη χορήγηση ελαφρυντικού η εισαγγελέας πρότεινε να επιβληθεί ποινή 4 ετών για κάθε ανθρωποκτονία και 3 ετών για κάθε σωματική βλάβη στους καταδικασθέντες. Για τον κάτοικο Πεντέλης, η εισαγγελέας πρότεινε να διατηρηθεί η πρωτόδικη ποινή των 3 ετών.
Η εισαγγελική πρόταση
Την αναγνώριση ενός μόνο ελαφρυντικού -αυτό του σύννομου βίου- για 9 από τους 10 κατηγορούμενους στη δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι, εισηγήθηκε η εισαγγελέας της έδρας, Σταματίνα Περιμένη. Στην πρότασή της, απέκλεισε όλα τα υπόλοιπα ελαφρυντικά που επικαλέστηκαν οι κατηγορούμενοι, θεωρώντας ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.
Όπως ανέφερε, μόνο ένας από τους κατηγορούμενους δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να του αναγνωριστεί το συγκεκριμένο ελαφρυντικό, καθώς διαθέτει ποινικό μητρώο με προηγούμενες καταδίκες. Η εισαγγελέας απέρριψε επίσης τα αιτήματα για ελαφρυντικά που σχετίζονται με τα μη ταπεινά κίνητρα, τη μετέπειτα καλή συμπεριφορά και την μη εύλογη διάρκεια της δίκης.
Ειδικά για το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, επεσήμανε ότι απαιτείται η ύπαρξη θετικών συμπεριφορών και όχι απλώς η αποφυγή παρανομιών. «Όλοι οι κατηγορούμενοι είχαν μέχρι τον Ιούλιο του 2018 μια σταθερή και αξιοπρεπή πορεία, με εξαίρεση τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα αιτήματα, η εισαγγελέας εξήγησε ότι:
Για τα μη ταπεινά κίνητρα, οι κατηγορούμενοι δεν παρουσίασαν σαφείς και συγκεκριμένες αιτιολογίες που να δικαιολογούν τις πράξεις τους.
Για τη μετέπειτα καλή συμπεριφορά, δεν αρκεί το ότι δεν παρανόμησαν ξανά ή ότι ζουν ήρεμα — χρειάζεται να υπάρχει αποδεδειγμένη ηθική μεταστροφή.
Για τη μακρά διάρκεια της δίκης, ανέφερε ότι, παρά τα επτά χρόνια που έχουν περάσει από την καταστροφή, πρόκειται για μια ιδιαίτερα σύνθετη υπόθεση με πολλούς κατηγορουμένους και νομικές διαδικασίες. Επισήμανε επίσης ότι κανένας δεν κρατήθηκε προσωρινά, οπότε δεν υπήρξε ουσιαστική βλάβη λόγω καθυστέρησης.
Η αγόρευση της εισαγγελέως ολοκληρώθηκε με την πρόταση να χορηγηθεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου σε όλους τους κατηγορούμενους πλην ενός και να απορριφθούν τα υπόλοιπα.
Αποδοκιμασίες στους καταδικασθέντες και ευγνωμοσύνη στον πραγματογνώμονα
Με φωνές αλλά και με το όνομα του δικαστικού πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου, αποδοκίμασαν τους καταδικασθέντες που οδηγούνται στη φυλακή, οι συγγενείς των θυμάτων της φωτιάς στο Μάτι.
Οι συγγενείς, με παρατεταμένα χειροκροτήματα, την ώρα που περνούσε από μπροστά τους η ομάδα των αστυνομικών με τους Σωτήρη Τερζούδη, Βασίλη Ματθαιόπουλο και Ιωάννη Καπάκη -απουσίαζε ο Ιωάννης Φωστιέρης- άρχισαν να φωνάζουν ρυθμικά το όνομα του επιπυραγού.
Ο Δημήτρης Λιότσιος είναι ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής που ορίστηκε από την Δικαιοσύνη να εντοπίσει όλα όσα οδήγησαν στην τραγωδία της 23ης Ιουλίου 2018, ο οποίος έχει καταγγείλει ότι δέχθηκε πιέσεις από τον τότε υπαρχηγό του Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο για να ”αμβλύνει” τις ευθύνες και να αποδώσει την καταστροφή στον καιρό.
Με αυτόν τον τρόπο τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς θέλησαν όχι μόνο να δηλώσουν ευγνωμοσύνη για τη συμβολή του κ. Λιότσιου στην αποκάλυψη σοβαρών εγκληματικών παραλείψεων, αλλά και να αποδοκιμάσουν τον τότε ανώτερο του για την παρέμβαση που είχε επιχειρήσει να κάνει.
Λίγο πριν, στο άκουσμα της απόφασης για έκτιση της ποινής των τεσσάρων, πολλοί συγγενείς νεκρών ξέσπασαν σε δάκρυα ανακούφισης, αγκαλιάζοντας ο ένας τον άλλον.
Μητέρα θύματος, κλαίγοντας, άρχισε να φωνάζει προς τους καταδικασθέντες που βρίσκονταν στο εδώλιο «μια συγγνώμη βρε παιδιά, μια συγγνώμη», ενώ άλλοι από το ακροατήριο φώναζαν «καταραμένοι να είστε στη φυλακή».
Η εισαγγελέας απευθυνόμενη στους συγγενείς των θυμάτων είπε «μακάρι να μπορούσα κάνω κάτι περισσότερο», με εκείνους να απαντούν «οι νεκροί παραμένουν νεκροί…».
Πηγή: Dikastiko