Τον απολογισμό έργου των πρώτων επτά μηνών της νεοσυσταθείσας Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ) της ΕΛ.ΑΣ, ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Όπως γνωστοποίησε ο ίδιος, στο διάστημα αυτό η νέα υπηρεσία, γνωστή και ως «ελληνικό FBI, σε πανελλαδικό επίπεδο, εξάρθρωσε 60 εγκληματικές οργανώσεις, συνέλαβε 920 δράστες και κατέσχεσε πάνω από 3,5 εκατ. ευρώ, με την εκτιμώμενη ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο να υπερβαίνει τα 147 εκατ. ευρώ (διαφυγόντες δασμοί και φόροι).
«Το οργανωμένο έγκλημα είναι καρκίνωμα στην κοινωνία, δρα με διάφορους τρόπους πλήττοντας τον πυρήνα της ίδιας της κοινωνίας και τη νομιμότητα», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ενώ αναφερόμενος στη ΔΑΟΕ – ο κεντρικός «κορμός» της οποίας βρίσκεται στην Αθήνα όπου εδρεύει η νέα υπηρεσία και διαθέτει δύο αποκεντρωμένες υπηρεσίες, μία στη Βόρεια Ελλάδα και μία στην Κρήτη – σημείωσε ότι «επιχειρεί να αντιμετωπίσει το οργανωμένο και σοβαρό έγκλημα με τρόπο που είναι αποτελεσματικός και συμβάλει στην εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων που στερούν από το δημόσιο μεγάλα έσοδα».
Χαρακτηριστικά πεδία δράσης, είναι, σύμφωνα με τον υπουργό, η διακίνηση ναρκωτικών, το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων, η διακίνηση ανθρώπων (trafficking), οι εκβιασμοί, οι απάτες, ο παράνομος τζόγος, η αθλητική βία κ.ά.
«Νίκη όλων μας» η εξάλειψη της βίας στα γήπεδα
Ειδικά για τη βία στα γήπεδα και με αφορμή την ολοκλήρωση των αγωνιστικών δραστηριοτήτων για τη σεζόν 2024/25, ο υπουργός χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά ως «ξεχωριστή», διότι για πρώτη φορά δεν υπήρξαν επεισόδια στα γήπεδα. «Όσοι μπαίνουν στα γήπεδα έχουν ταυτοποίηση, υπάρχει παρακολούθηση των γηπέδων με συστήματα και κάμερες. Αυτό είναι μία νίκη όλων μας, του αθλητισμού, της τάξης και της ασφάλειας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Συνεχάρη όλους τους παράγοντες των ομάδων, τις διοικήσεις, την ηγεσία του αθλητισμού και την ΕΛ.ΑΣ. που «με πολύ κόπο προσπάθησε όλους αυτούς τους μήνες να αλλάξει αντιλήψεις και συμπεριφορές». Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διαμήνυσε – εξάλλου – ότι δεν θα υπάρξει ανοχή σε εγκληματικές ομάδες που κινούνται γύρω από τον αθλητισμό και με αφορμή αυτόν αναπτύσσουν εγκληματικές δράσεις.
Συνεχίζοντας την αναφορά του στη ΔΑΟΕ, ο κ. Χρυσοχοίδης στάθηκε αφενός στο στελεχιακό της δυναμικό υπογραμμίζοντας ότι «διαθέτει εξαιρετικούς και εξειδικευμένους αστυνομικούς που έχουν δώσει εξετάσεις για πολλά χρόνια στις υπηρεσίες τους» και αφετέρου στη δομή της αλλά και τη θεσμική συνεργασία που έχει με ομόλογες υπηρεσίες σε διεθνές επίπεδο.
«Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με αυτά»
Σε ερώτηση για δολοφονίες που διαπράχθηκαν στη χώρα μας στο πλαίσιο του οργανωμένου εγκλήματος, ο υπουργός είπε ότι όλες αυτές που συνέβησαν τον τελευταίο 1,5 χρόνο εξιχνιάστηκαν και αυτό θα συνεχιστεί.
Ερωτηθείς δε, για έκνομες πράξεις εντός των ελληνικών Πανεπιστημίων, ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη σημειώνοντας ότι «εδώ και ένα χρόνο και πλέον η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές έχει εκκενώσει όλες τις καταλήψεις με πολύ προσπάθεια», ενώ πρόσθεσε: «Υπάρχουν ακόμη κάποιες αντιλήψεις, κάποιες απόψεις και σε ορισμένους υπάρχουν τα στοιχεία της ανοχής σε φαινόμενα βίας. Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με αυτά. Είδατε στη Νομική Αθηνών που μέσα σε λίγες ώρες παρέδωσε την Σχολή στους φοιτητές. Σε όλα εκείνα τα περιστατικά που αφορούν έκνομες πράξεις η αστυνομία κάνει αυτό που πρέπει».
Ολιστική προσέγγιση του οργανωμένου εγκλήματος
Από την πλευρά του, ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Δημήτρης Μάλλιος, είπε ότι το οργανωμένο έγκλημα χρειάζεται «ολιστική προσέγγιση» και αυτό είναι το νέο «καινοτόμο» στοιχείο που προσδόθηκε στην ΔΑΟΕ. Ο ίδιος στάθηκε, μεταξύ άλλων, στην επιχειρησιακή αυτονομία και ευελιξία της νέας υπηρεσίας και εμφανίστηκε βέβαιος ότι με την πάροδο του χρόνου και την ομοιογένεια που αποκτούν τα διάφορα τμήματά της τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη καλύτερα.
Στον απολογισμό του έργου της ΔΑΟΕ παρέστησαν ο Διευθυντής της Υποστράτηγος Φώτης Ντουίτσης, η διοίκηση, τμηματάρχες και στελέχη της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Β. Ελλάδος, ανώτεροι Αξιωματικοί και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.
Εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του ΑΤ Λευκού Πύργου
«Μια ακόμα νίκη για τη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας ζωής των πολιτών της Θεσσαλονίκης», χαρακτήρισε ο υπουργός τα σημερινά εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του Αστυνομικού Τμήματος Λευκού Πύργου, το οποίο μεταφέρθηκε από τον πεζόδρομο της Αριστοτέλους σε χώρο εντός της ΔΕΘ, στη νότια πύλη.
«Σήμερα είναι μια ευχάριστη, μια καλή στιγμή. Η άποψή μου είναι ότι για να είναι νικηφόρα η δικιά μας αποστολή, η αποστολή, δηλαδή, της πολιτικής, η αποστολή μιας κυβέρνησης, πρέπει να καταγάγει κάθε μέρα νίκες, νίκες οι οποίες συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής των πολιτών, των ανθρώπων», είπε ο υπουργός κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων και συνέχισε: «Γιατί αυτή είναι η βασική αποστολή της: να υπηρετεί τους ανθρώπους. Και ειλικρινά σήμερα αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά γιατί έχουμε κάνει ένα βήμα μπροστά, έχουμε μια νίκη. Μια ακόμα νίκη που σχετίζεται με την ασφάλεια, το μεγάλο αγαθό που κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο κρίσιμο. Το αγαθό της ασφάλειας που αποτελεί προϋπόθεση για να είμαστε ελεύθεροι, να ζούμε σε δημοκρατική τάξη και να αισθανόμαστε ότι υπάρχει ένα κράτος το οποίο λαμβάνει όλα τα μέτρα και προστατεύει τη ζωή μας, τη ζωή των παιδιών μας, προστατεύει τις περιουσίες μας, προστατεύει τις πόλεις μας και τις γειτονιές μας».
Το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου λειτούργησε για 24 χρόνια στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους και το αίτημα για μεταφορά του είχε διατυπωθεί από χρόνια και γιατί οι εγκαταστάσεις δεν ανταποκρίνονταν στις ανάγκες (για συνθήκες «τρώγλης» μίλησε ο υπουργός), αλλά και γιατί δημιουργούνταν προβλήματα από την ύπαρξή του στο συγκεκριμένο σημείο (στάθμευση οχημάτων σε πεζόδρομο που χρησιμοποιούν χιλιάδες πολίτες καθημερινά).
Τώρα, πλέον, λειτουργεί σε έναν χώρο 530 τετραγωνικών μέτρων με πολύ καλύτερες και ανθρώπινες συνθήκες για τους αστυνομικούς που υπηρετούν και τους πολίτες που το επισκέπτονται. «Είμαι πραγματικά χαρούμενος γιατί αυτή η νέα δομή, το Αστυνομικό Τμήμα του Λευκού Πύργου, που ήταν σε μια τρώγλη, στην κυριολεξία, στην οδό Αριστοτέλους σήμερα μεταφέρεται εδώ, στον όμορφο αυτό χώρο, στην καρδιά της πόλης, στην καρδιά των προβλημάτων της πόλης, στην καρδιά των αστυνομικών, οι οποίοι έχουν ταχθεί να υπηρετούν σε αυτό το Τμήμα, παράγοντας ένα πολύ σπουδαίο έργο», είπε ενδεικτικά ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Στον ίδιο χώρο λειτουργεί το Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας και το Γραφείο για την ενδοοικογενειακή βία στην οποία έκανε ειδική αναφορά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Εκτός από τις κλασικές δικογραφίες υπάρχουν εκατοντάδες δικογραφίες που αφορούν νέα ζητήματα, που αφορούν μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, όπως είναι το ζήτημα της διαχείρισης και της αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας. Εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά, θύματα, προσέτρεξαν στο άλλο Τμήμα και από δω και πέρα θα έρχονται εδώ, για να σωθούν από κακοποιητές», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος εξήρε την προσπάθεια των αστυνομικών που υπηρετούν στο εν λόγω Γραφείο.
Επισήμανε ότι στους 17 μήνες από τότε που ανέλαβε υπουργός Προστασίας του Πολίτη σχεδόν κάθε εβδομάδα επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, όχι τυχαία, αλλά διότι από την πρώτη στιγμή αντιλήφθηκε πόσο χρήσιμο θα ήταν ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην πόλη και τη διαχείριση του κυκλοφοριακού, λόγω της κατασκευής του οδικού άξονα flyover.
Τώρα, είπε, μιλάει με δημάρχους, με πολίτες και διαπιστώνει ότι υπάρχει ένα γενικό κλίμα ικανοποίησης κι αυτό είναι μια ακόμα νίκη. «Αυτές οι μικρές νίκες συγκροτούν μια πολύ μεγάλη νίκη των πολιτών της Θεσσαλονίκης για την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση τους», υπογράμμισε και δήλωσε ότι και ο ίδιος και η κυβέρνηση αισθάνονται ικανοποίηση διότι επιτελούν το καθήκον τους με επιτυχία και ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ευχαρίστησε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη, διότι, όπως είπε, είναι αυτός που του δημιούργησε το ερέθισμα για μετεγκατάσταση του Αστυνομικού Τμήματος Λευκού Πύργου, τον πρόεδρο της ΔΕΘ -Helexpo Τάσο Τζήκα, τον διευθύνοντα σύμβουλο Κυριάκο Ποζρικίδη (η ΔΕΘ ανέλαβε το κόστος της ανακαίνισης των εγκαταστάσεων) και την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου.
Έδωσε, ακόμη, τα εύσημά του στους τροχονόμους που ως «άγρυπνοι φρουροί» φροντίζουν ώστε να μην υπάρχει ούτε ένα παράνομα σταθμευμένο αυτοκίνητο στις κεντρικές λεωφόρους της Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Μάλλιος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση του κτιριολογικού προβλήματος της Αστυνομίας, είτε με την κατασκευή νέων κτιριακών υποδομών, είτε με την ανακαίνιση, ενεργειακή αναβάθμιση και βελτίωση των υπαρχόντων.
«Είναι και δείγμα πολιτισμού η Αστυνομία, ως υπηρεσία, να έχει περιποιημένους, καθαρούς, λειτουργικούς χώρους, που να σέβονται τους πολίτες που προσέρχονται για τις υποθέσεις τους, αλλά, συγχρόνως, είναι και δείγμα πολιτισμού και σεβασμού προς το προσωπικό της Αστυνομίας να εργάζεται σε χώρους καθαρούς, πολιτισμένους, περιποιημένους», τόνισε ο κ. Μάλλιος, λέγοντας πως, εκτός των άλλων επιτυγχάνονται και κάποιες οικονομίες κλίμακας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το μίσθωμα είναι σημαντικά μικρότερο από τις προηγούμενες εγκαταστάσεις.
«Η σημερινή τελετή εγκαινίων σηματοδοτεί τη σταθερή στρατηγική του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για τον συνολικό εκσυγχρονισμό των υποδομών και των μέσων της, ως προαπαιτούμενα για μια Αστυνομία σύγχρονη, ευέλικτη και πάντα δίπλα στον πολίτη», είπε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης Γεώργιος Τζήμας.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, Βασίλης Γάκης, εκ μέρους του δημάρχου Στέλιου Αγγελούδη, τόνισε ότι η μετεγκατάσταση του Αστυνομικού Τμήματος Λευκού Πύργου εντός του κέντρου της πόλης ήταν από τους πρώτους στόχους του δημάρχου και εξέφρασε τη χαρά του γιατί έγινε πράξη.
Είπε ότι η στοχοθεσία αυτή έχει να κάνει με δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι σε περίπου έναν χρόνο ξεκινά το μεγάλο έργο της ανάπλασης όλου του άξονα της Αριστοτέλους, από τη Λεωφόρο Νίκης μέχρι την Τσιμισκή, και ο δεύτερος, ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο και όχι σωστό ανάμεσα στους χιλιάδες Έλληνες πολίτες που κινούνται στον άξονα της Αριστοτέλους και τους χιλιάδες τουρίστες και τα μικρά παιδιά να γίνονται προσαγωγές από παραβάτες κλπ.
Ταυτόχρονα σημείωσε ότι ο κ. Αγγελούδης έθεσε στον κ. Χρυσοχοΐδη το αίτημα να γίνει μετεγκατάσταση και για το Τμήμα Ασφάλειας που βρίσκεται στην οδό Δωδεκανήσου.
Στην τελετή παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Κώστας Γκιουλέκας, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γιουτίκας, ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης Κώστας Τσιαπακίδης, ο Συντονιστής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Γιάννης Παπαγεωργίου, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης και ο γενικός διευθυντής Αλέξης Τσαξιρλής κ.α.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ