Και έδωσε τη νίκη στον Μαρκ Κάρνεϊ
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ κέρδισε τις ομοσπονδιακές εκλογές τη Δευτέρα, σε μια εντυπωσιακή ανατροπή με κινητήρια δύναμη τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για προσάρτηση και εμπορικό πόλεμο.
Αφού έκλεισαν οι κάλπες οι Φιλελεύθεροι φαίνονταν να κερδίζουν περισσότερες έδρες από τους Συντηρητικούς στο κοινοβούλιο, αν και δεν ήταν ξεκάθαρο αν θα κέρδιζαν απόλυτη πλειοψηφία ή θα χρειαζόταν να βασίζονται σε κάποιο μικρότερο κόμμα.
Οι Φιλελεύθεροι φαίνονταν να οδεύουν σε μια μεγάλη ήττα μέχρι που ο Αμερικανός πρόεδρος άρχισε να επιτίθεται κατά της οικονομίας του Καναδά και να απειλεί την κυριαρχία, προτείνοντας μετατροπή του σε 51η πολιτεία των ΗΠΑ. Αυτές οι κινήσεις Τραμπ εξόργισαν τους Καναδούς και προκάλεσαν άνοδο του εθνικισμού ο οποίος βοήθησε τους Φιλελεύθερους να ανατρέψουν την κατάσταση και να κερδίσουν μια τέταρτη θητεία στην εξουσία.
Σε νικητήρια ομιλία ενώπιον υποστηρικτών στην Οτάβα ο Κάρνεϊ τόνισε τη σημασία της ενότητας του Καναδά απέναντι στις απειλές της Ουάσινγκτον. Επίσης είπε ότι το αμοιβαία επωφελές σύστημα που μοιράζονταν ο Καναδάς και οι ΗΠΑ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είχε λάβει τέλος.
«Έχουμε ξεπεράσει το σοκ της αμερικανικής προδοσίας, μα δεν θα έπρεπε να ξεχάσουμε ποτέ τα μαθήματα» είπε. «Όπως προειδοποιούσαμε εδώ και μήνες, η Αμερική θέλει τη γη μας, τους πόρους μας, το νερό μας, τη χώρα μας» είπε ο Κάρνεϊ. «Αυτές δεν ήταν κενές απειλές. Ο πρόεδρος Τραμπ προσπαθεί να μας σπάσει έτσι ώστε να γίνουμε ιδιοκτησία της Αμερικής. Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Μα πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα πως ο κόσμος μας έχει αλλάξει θεμελιωδώς». Κατά την προεκλογική περίοδο ο Κάρνεϊ εστίαζε σχεδόν αποκλειστικά στη γειτονική χώρα, και αυτό αντικατοπτριζόταν στην ομιλία του.
Μέχρι την επιστροφή του Τραμπ στην εξουσία το Συντηρητικό Κόμμα του Πιερ Πουαλιέβρ φαινόταν να έχει πλεονεκτική θέση, εν μέσω της ευρύτερης δυσαρέσκειας για την κατάσταση της καναδικής οικονομίας και τα 10 χρόνια διακυβέρνησης από τους Φιλελεύθερους υπό τον Τζάστιν Τριντό. Ο προηγούμενος χρόνος επίσης χαρακτηρίστηκε από ήττες κυβερνήσεων στις εκλογές σε πολλές χώρες- ωστόσο στον Καναδά οι Φιλελεύθεροι εξανάγκασαν τον Τριντό σε παραίτηση και επέλεξαν ένα αουτσάιντερ, τον πρώην επικεφαλής της Bank of England Κάρνεϊ, ως επικεφαλής τους. Είχε απέναντί του αυτό που το κόμμα του χαρακτήρισε επανειλημμένα ως την πραγματική απειλή του Τραμπ απέναντι στην οικονομία και την κυριαρχία του Καναδά.
Ο Τραμπ, από πλευράς του, δεν φαινόταν να έχει την ίδια αντιπάθεια προς τον Κάρνεϊ που είχε για τον Τριντό, ωστόσο τα συμφέροντα και οι πολιτικές ΗΠΑ και Καναδά φαίνονται να αποκλίνουν όλο και περισσότερο, με τον Καναδά να στρέφεται προς την Ευρώπη- κάτι που θεωρείται βέβαιο ότι θα ενοχλήσει τον Αμερικανό πρόεδρο. Ωστόσο ο Κάρνεϊ έχει δεσμευτεί να αρχίσει σύντομα νέες εμπορικές διαπραγματεύσεις με τον Τραμπ.
Σημειώνεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος ασχολήθηκε με την πολιτική σκηνή του Καναδά για άλλη μια φορά τη Δευτέρα, ενώ οι πολίτες ψήφιζαν, χαρακτηρίζοντας «τεχνητά» τα σύνορα των δύο χωρών και προσθέτοντας πως η χώρα θα ήταν καλύτερα αν ήταν μια «πολύτιμη» αμερικανική πολιτεία.
Σε κάθε περίπτωση, οι Συντηρητικοί θα αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις: Αν δεν έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, θα χρειαστούν τη στήριξη ενός μικρότερου κόμματος. Το Bloc Quebecois, που φαινόταν να πιάνει την τρίτη θέση, είναι ένα αποσχιστικών τάσεων κόμμα του γαλλόφωνου Κεμπέκ που θέλει ανεξαρτητοποίηση από τον Καναδά. Οι Φιλελεύθεροι του Τριντό βασίζονταν στους Νέους Δημοκράτες (New Democrats) για να παραμείνουν στην εξουσία, μα το κόμμα δεν τα πήγα καλά τη Δευτέρα, μα τον ηγέτη του, Τζαγκμίτ Σινγκ, να δηλώνει πως αποχωρεί από την ηγεσία μετά από οκτώ χρόνια.
Με πληροφορίες από BBC, Associated Press