Η νέα στρατηγική για την ενιαία αγορά: Αρση ενδοενωσιακών φραγμών, στήριξη μικρομεσαίων, απλοποίηση, ψηφιοποίηση και διορισμός εθνικών εκπροσώπων για την τήρηση των κανόνων.
Τη νέα στρατηγική της για την απλοποίηση της ενιαίας αγοράς με εναρμόνιση των κανόνων σε ολόκληρη την επικράτειά της, καθώς και της μείωσης των φραγμών στην εσωτερική αγορά της Ένωσης παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν για την αντιμετώπιση όχι μόνο του εμπορικού πολέμου που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ στην ΕΕ και των γεωπολιτικών εξελίξεων, αλλά ως μέσο να καταστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, η δεύτερη ισχυρότερη αγορά στον κόσμο, κυρίαρχη και ανταγωνιστική.
Η νέα στρατηγική παρουσιάστηκε από τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, αρμόδιο για θέματα Ευημερίας και Βιομηχανικής Στρατηγικής, Στεφάν Σεζουρνέ και έχει βασιστεί στις συστάσεις που διατυπώνονται στις εκθέσεις του Μάριο Ντράγκι και του Ενρίκο Λέττα για το μέλλον της ενιαίας αγοράς.
Θα υπάρχει επιτηρητής
Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση προτείνει κάθε κράτος μέλος να ορίσει έναν υψηλόβαθμο εθνικό εκπρόσωπο για την Ενιαία Αγορά (“Single Market Sherpa”), ο οποίος θα έχει την ευθύνη για την επιτήρηση της εφαρμογής των κανόνων και την αποτροπή δημιουργίας νέων εθνικών φραγμών και θα είναι σε άμεση επαφή με την Κομισιόν.
Στήριξη στις Μικρομεσαίες
Παράλληλα, η Επιτροπή εκτιμά ότι τα μέτρα απλοποίησης θα μειώσουν το διοικητικό κόστος για τις επιχειρήσεις κατά 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, καθιστώντας πιο ελκυστικό το επιχειρηματικό περιβάλλον εντός της ΕΕ.
Στόχος είναι, όπως αναφέρει η έκθεση, να βοηθηθούν οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων και των μικρομεσαίων, να επεκταθούν και να καταστούν ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι πολίτες μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρέχει η ενιαία αγορά.
Η στρατηγική περιλαμβάνει τολμηρές παρεμβάσεις για τη μείωση των υφιστάμενων εμποδίων που φρενάρουν το ενδοενωσιακό εμπόριο και τις επενδύσεις, διευκολύνει τη λειτουργία και την επέκταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελαφρύνει τη συνολική επιβάρυνση των επιχειρήσεων μέσω της ενίσχυσης της ψηφιοποίησης. Παράλληλα, απευθύνει έκκληση προς τα κράτη μέλη να αναλάβουν τον δικό τους ρόλο, προκειμένου η ενιαία αγορά της ΕΕ να καταστεί η προτιμότερη επιλογή για επιχειρήσεις, εργαζόμενους και καταναλωτές.
Αρση των φραγμών για μια πραγματικά ενιαία αγορά
Η στρατηγική προωθεί τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής των υφιστάμενων κανόνων και την άρση των κανονιστικών και διοικητικών φραγμών, δηλαδή την άρση των όποιων εμποδίων με στόχο τη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών.
Μεταξύ των τομέων που αφορά στο σχέδιο περιλαμβάνονται η διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών και η κυκλοφορία εμπορευμάτων, αλλά και εργαζομένων, μέριμνα υπάρχει για τις επισημάνσεις στις συσκευασίες, προτείνοντας ένα κωδικό QR που θα βοηθάει τους καταναλωτές και θα άρει τους περιορισμούς στους κατασκευαστές να έχουν ειδική επισήμανση στη κάθε συσκευασία. Επίσης, υπάρχουν πρωτοβουλίες που συμπληρώνουν τις υφιστάμενες δράσεις της ΕΕ για την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς σε στρατηγικούς τομείς όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες».
«Να γίνουμε στ΄αλήθεια Ευρωπαίοι»
«Στον σημερινό αβέβαιο κόσμο, οι πρώτοι εταίροι των Ευρωπαίων πρέπει να είναι οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι. Είναι καιρός οι ευρωπαϊκές εταιρείες να ”εξευρωπαϊστούν” πριν ”διεθνοποιηθούν”. Η σημερινή στρατηγική καθιστά την ενιαία αγορά απλούστερη, απρόσκοπτη και ισχυρότερη, διευκολύνοντας τη ζωή των επιχειρήσεων και αίροντας τα κύρια εμπόδια που ακόμη και σήμερα δυσχεραίνουν το ενδοενωσιακό εμπόριο. Η σημερινή στρατηγική καθορίζει μια νέα προσέγγιση και μέθοδο. Ενώνοντας τις προσπάθειές μας, μπορούμε να αυξήσουμε τα οφέλη για όλους από την ενιαία αγορά, τον οικονομικό και κοινωνικό ακρογωνιαίο λίθο της Ευρώπης» δήλωσε ο Σεζουρνέ και πρόσθεσε ότι «Η αγορά της ΕΕ έχει αυξήσει το ΑΕΠ της ΕΕ κατά τουλάχιστον 3-4% και έχει δημιουργήσει 3,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από τη δημιουργία της. Η περαιτέρω ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς θα διπλασιάσει τα ήδη επιτευχθέντα οφέλη».
Η στρατηγική εστιάζει σε τέσσερις βασικούς άξονες: την άρση των δέκα σημαντικότερων φραγμών που εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία προϊόντων και υπηρεσιών, την ενίσχυση του διασυνοριακού εμπορίου υπηρεσιών, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την προώθηση της ψηφιοποίησης και της κανονιστικής απλοποίησης. Πρόκειται για μια προσπάθεια όχι μόνο οικονομικής ενοποίησης, αλλά και στρατηγικής ενίσχυσης της ευρωπαϊκής συνοχής και ανθεκτικότητας.
Άρση των 10 πιο επιβλαβών εμποδίων (“Terrible Ten”)
Η Επιτροπή, έπειτα από εκτενή διαβούλευση με επιχειρήσεις και ενδιαφερόμενα μέρη, εντοπίζει δέκα κρίσιμα εμπόδια που εξακολουθούν να υπονομεύουν την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς:
Πολύπλοκες διαδικασίες σύστασης και λειτουργίας επιχειρήσεων
Δυσνόητοι και ασύμβατοι ενωσιακοί κανόνες
Έλλειψη εφαρμογής και πολιτικής ιδιοκτησίας από τα κράτη μέλη
AdvertisementΠεριορισμένη αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων
Καθυστερήσεις και αποκλίσεις στην τυποποίηση
Κατακερματισμένοι κανόνες για τις συσκευασίες, επισήμανση και διαχείριση αποβλήτων
AdvertisementΠαρωχημένοι κανόνες συμμόρφωσης προϊόντων
AdvertisementΑντιφατικά καθεστώτα ρύθμισης υπηρεσιών
Πολύπλοκες διαδικασίες για την προσωρινή απόσπαση εργαζομένων
Εδαφικοί περιορισμοί στην προμήθεια προϊόντων (territorial supply constraints)
Advertisement
Η αντιμετώπισή τους, υποστηρίζει η Κομισιόν, θα ενισχύσει την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και υπηρεσιών, θα μειώσει τις ανισότητες και θα επιταχύνει την ευρωπαϊκή οικονομική σύγκλιση.
Επίσης λαμβάνεται υπόψη και η γεωπολιτική διάσταση καθώς η στρατηγική συνδέεται άμεσα και με τη διεύρυνση της ΕΕ:
Δημιουργία ”Λεωφόρων Ενιαίας Αγοράς” (Single Market Highways) για Δυτικά Βαλκάνια, Ουκρανία και Μολδαβία
Ενίσχυση των εμπορικών αμυντικών μηχανισμών της ΕΕ απέναντι σε αθέμιτες πρακτικές τρίτων χωρών