Μια ψυχολόγος ορκίζεται στη συγκεκριμένη μέθοδο.

chat icon
Link copied!

Μερικές φορές είναι δύσκολο να πάρω τον εαυτό μου στα σοβαρά όταν γράφω για τη σημασία του ύπνου. Παρόλο που ξέρω ότι το να κοιμάμαι τουλάχιστον επτά ώρες είναι το κλειδί για ένα υγιές μυαλό και σώμα, αγωνίζομαι να φτάσω τις έξι ώρες τη νύχτα εδώ και χρόνια.

Και παρόλο που κάποιες τεχνικές που έχω δοκιμάσει έχουν πραγματικά κάνει τη διαφορά, σίγουρα δεν πρόκειται να απορρίψω πιθανώς χρήσιμες νέες μεθόδους.
Έτσι, όταν η δρ Λίντεϊ Μπράουνιγκ, ψυχολόγος, ειδικός στον ύπνο και πρέσβειρα του And So To Bed, μοιράστηκε μαζί μου τρεις αριθμούς που πιστεύει ότι θα μπορούσαν να με στείλουν στην αγκαλιά του Μορφέα μετά από ένα ξύπνημα στις 3 το πρωί, συντονίστηκα.

Advertisement
Advertisement

Η αγαπημένη της τεχνική αναπνοής μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους των οποίων το στρες και το άγχος τους κρατάει ξύπνιους, εξάλλου (αν αυτό δεν με περιγράφει, δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να με περιγράψει).

Βασίζομαι στην τεχνική αναπνοής 4-7-8

Η δρ Μπράουνινγκ συνιστά μια «απλή αλλά ισχυρή μέθοδο αναπνοής που βοηθά στην επιβράδυνση του καρδιακού μας ρυθμού και στη χαλάρωση του νευρικού μας συστήματος», η οποία ονομάζεται τεχνική αναπνοής 4-7-8.
Αυτή βασίζεται σε μια μέθοδο αναπνοής της γιόγκα που ονομάζεται πραναγιάμα.

Σύμφωνα με ό,τι είπε: 

Εισπνέω από τη μύτη μου για τέσσερα δευτερόλεπτα, προσπαθώντας να γεμίσω τον πυθμένα των πνευμόνων μου με αέρα. Κρατάω την αναπνοή μου για επτά δευτερόλεπτα. Εκπνέω αργά από το στόμα μου για οκτώ δευτερόλεπτα. Αυτό θα πρέπει να επαναλαμβάνεται από τέσσερις έως οκτώ φορές, συνέχισε, «για να ηρεμήσει το μυαλό μας και να διευκολυνθούμε στον ύπνο».

Το δοκιμάζω εδώ και περίπου μια εβδομάδα και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά: Πέρασα δύο βράδια με οκτάωρο ύπνο (κάτι ανήκουστο για μένα), σε σύγκριση με τον προηγούμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο ύπνου λίγο πάνω από έξι ώρες τη νύχτα.

Καταμέτρηση ύπνου πριν και μετά την τεχνική που εφάρμοσε η συντάκτρια του άρθρου.  huffingtonpost.co.uk

Γιατί έχει σημασία η αναπνοή;

«Η δυσκολία του ύπνου μπορεί να διαταράξει την ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει τα συναισθήματα και να διαχειρίζεται το στρες», λέει η δρ Μπράουνινγκ.

Advertisement

«Η χρόνια στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, κάνοντάς μας να αισθανόμαστε πιο ανήσυχοι και καταβεβλημένοι. Ο ύπνος επηρεάζει επίσης την αμυγδαλή, το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τις συναισθηματικές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να αντιδράμε πιο έντονα σε αρνητικές καταστάσεις».

Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας αναφέρει ότι η βαθιά αναπνοή μπορεί να «ενεργοποιήσει το σώμα και το μυαλό μας να μετακινηθούν από την τεταμένη κατάσταση ”μάχης ή φυγής” σε μια πιο ήρεμη κατάσταση», βοηθώντας να χαλαρώσει το μυαλό μας αρκετά ώστε να κοιμηθούμε.

Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που ο ύπνος μου έχει βελτιωθεί τόσο πολύ…

Advertisement