Πρόταση της Κομισιόν με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας, την αποδέσμευση 800 δισ. ευρώ τα επόμενα 4 χρόνια και ενοποίηση της κατακερματισμένης αγοράς όπλων της Ευρώπης.
Μείωση της γραφειοκρατίας και απλοποίηση των όρων που διέπουν τις επενδύσεις στην άμυνα και τις αμυντικές προμήθειες, πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των προσπαθειών επανεξοπλισμού της Ευρώπης έως το 2030, το «ReArm Europe». Μεταξύ άλλων η Επιτροπή προτείνει τη θέσπιση ενός γρήγορου καθεστώτος αδειοδότησης για τα αμυντικά έργα το οποίο θα διαρκεί μόλις 60 ημέρες ενώ μέχρι σήμερα η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια.
Στην ουσία η νομοθετική πρόταση, η οποία πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τα κράτη μέλη και το κοινοβούλιο, αποσκοπεί στη μείωση της γραφειοκρατίας, στην αποδέσμευση 800 δισ. ευρώ για νέες στρατιωτικές δαπάνες τα επόμενα τέσσερα χρόνια και στην ενοποίηση της κατακερματισμένης αγοράς όπλων της Ευρώπης.
Αυτό είναι απαραίτητο επειδή η Ρωσία «είναι έτοιμη» να «δοκιμάσει τις αμυντικές δυνατότητες της ΕΕ σε τρία έως πέντε χρόνια», δήλωσε από το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν Χένα Βιρκούνεν.
«Ζούμε σε επικίνδυνους καιρούς. Ο Πούτιν δεν θα περιμένει να τακτοποιήσουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Προτείνουμε να μειώσουμε δραστικά τη γραφειοκρατία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, μειώνοντας τις προθεσμίες για την έκδοση αδειών από πολλά χρόνια σε μόλις δύο μήνες, και να λάβουμε περαιτέρω μέτρα ώστε η βιομηχανία να μπορεί να αυξήσει γρήγορα την παραγωγή της, προκειμένου να επιτευχθεί η ευρωπαϊκή αμυντική ετοιμότητα έως το 2030. Στόχος: η αποτροπή της επιθετικότητας, η πρόληψη του πολέμου και η διατήρηση της ειρήνης» δήλωσε από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Επίτροπος για την Άμυνα και το Διάστημα Αντριους Κουμπίλιους.
Putin will not wait for us to have our paperwork in order. We propose to drastically cut red tape for defence industry, slashing permit deadlines from years to 60 days, & more measures so industry can ramp up production to achieve #Readiness2030, prevent war and preserve peace. pic.twitter.com/NCmkD8TFUu
— Andrius Kubilius (@KubiliusA) June 17, 2025
«Ο Πούτιν θα μας δοκιμάσει»
Σύμφωνα με εκτιμήσεις για τις απειλές εναντίον της Ευρώπης από διάφορες υπηρεσίες πληροφοριών της ΕΕ, η ικανότητα της Ρωσίας να παράγει στρατιωτικό εξοπλισμό έχει αυξηθεί σημαντικά και θα διαθέτει τις στρατιωτικές δυνατότητες να δοκιμάσει την ενότητα των δυτικών χωρών και την αποτελεσματικότητα του άρθρου 5 της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού και του άρθρου 222 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός των επόμενων τριών έως πέντε ετών.
Αυτό, σημειώνεται στο νομοσχέδιο, επιβάλλει τη μετάβαση σε μια νοοτροπία αμυντικής ετοιμότητας και την άμεση εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αποκατάσταση της αμυντικής ετοιμότητας και της αποτροπής έως το 2030.
Στο πλαίσιο αυτό, η αμυντική ετοιμότητα πρέπει να νοείται ως η ικανότητα των κρατών μελών και της αμυντικής βιομηχανίας της Ένωσης να προβλέπουν, να προλαμβάνουν και να ανταποκρίνονται σε κρίσεις που σχετίζονται με την άμυνα.
Pax Europaea μαζί με το ΝΑΤΟ
Στη νομοθετική πρόταση σημειώνεται ότι η αμυντική ετοιμότητα εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα της αμυντικής βιομηχανικής ικανότητας που είναι απαραίτητη για την απόκτηση και τη διατήρηση των πόρων, των δυνατοτήτων και των υποδομών που απαιτούνται για την αποτελεσματική και ευέλικτη αντίδραση σε κρίσεις και στις σχετικές δράσεις των κρατών μελών, καθώς και για την αποτροπή πιθανών απειλών μέσω αξιόπιστης ετοιμότητας.
Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζεται ότι η ανασυγκρότηση της ευρωπαϊκής άμυνας απαιτεί, ως αφετηρία, μαζικές επενδύσεις για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, σε πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης και των κρατών μελών, και στο πλαίσιο στρατηγικών συμμαχιών εντός του ΝΑΤΟ και με τρίτες χώρες που ορίζονται ως ομοϊδεάτες, επισημαίνεται στην πρόταση.
«Για την οικοδόμηση μιας πραγματικά ανεξάρτητης Ευρώπης, είναι επιτακτική ανάγκη να αναπτυχθεί μια νέα μορφή Pax Europaea για τον 21ο αιώνα, η οποία θα διαμορφώνεται και θα διαχειρίζεται η ίδια η Ευρώπη. Για τον λόγο αυτό, με μια άνευ προηγουμένου δράση, η Ένωση παρέχει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να αυξήσουν έως και 800 δισεκατομμύρια ευρώ για τις πρόσθετες αμυντικές δαπάνες τους για την υπεράσπιση της ειρήνης κατά τα επόμενα τέσσερα έτη».
Περισσότερα από τα μισά κράτη μέλη (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) έχουν ζητήσει την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αξιοποιώντας την ευελιξία για να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες.
Με λίγα λόγια η πρόταση στοχεύει στο να καταστήσει την ΕΕ ετοιμοπόλεμη και να ανταποκρίνεται καλύτερα στις σημερινές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, όπως περιγράφεται στη Λευκή Βίβλο της Επιτροπής για την ετοιμότητα της Ευρώπης στον τομέα της άμυνας έως το 2030.
🛡️The Defence Readiness Omnibus is here – enabling an agile, well-equipped #EUDefence industry to ramp up and face growing threats.
We are cutting red tape, accelerating procedures & unlocking up to €800B in investments over 4 years.
A crucial boost for SMEs & mid-caps. pic.twitter.com/zijBgh3DhL— Andrius Kubilius (@KubiliusA) June 17, 2025Advertisement
Τα μέτρα, που καθορίζονται στο πακέτο μέτρων για την ετοιμότητα στον τομέα της άμυνας, αποσκοπούν να βοηθήσουν τα κράτη μέλη και τη βιομηχανία να ενισχύσουν τις αμυντικές τους ικανότητες και υποδομές, ώστε να επιτύχουν τα επίπεδα ετοιμότητας που απαιτούνται για την προετοιμασία και, κατά συνέπεια, την αποτροπή συγκρούσεων υψηλής έντασης. Διευκολύνουν επίσης την πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΕ.
Για τον σκοπό αυτό, το προτεινόμενο νομοσχέδιο
Θα εισαγάγει ένα καθεστώς ταχείας αδειοδότησης για αμυντικά έργα: σε ολόκληρη την ΕΕ, μειώνοντας το χρονικό αυτό διάστημα σε 60 ημέρες. Προτείνει επίσης τη δημιουργία ενιαίων σημείων επαφής στα κράτη μέλη για τη βιομηχανία άμυνας.
AdvertisementΜείωση του διοικητικού φόρτου στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (ΕΤΑ) για τους αιτούντες και τους συμμετέχοντες. Θα διευκολύνει επίσης την αυξημένη συμμετοχή ουκρανικών οντοτήτων στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας.
Διευκόλυνση των προμηθειών μέσω της ενθάρρυνσης των κοινών αγορών και της αύξησης των ορίων των συμβάσεων, επιταχύνοντας έτσι τις διασυνοριακές μεταφορές αμυντικών προϊόντων.
Διευκρίνιση της εφαρμογής των υφιστάμενων κανόνων σε επίπεδο ΕΕ, όπως η νομοθεσία για τον ανταγωνισμό ή το περιβάλλον.
Διασφάλιση ότι οι κανονισμοί για τα χημικά ανταποκρίνονται στις αμυντικές ανάγκες.
Βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση μέσω της απλούστευσης των κριτηρίων επιλεξιμότητας του InvestEU, της παροχής καθοδήγησης για τις βιώσιμες επενδύσεις στον τομέα της άμυνας και της αποσαφήνισης της έννοιας των απαγορευμένων όπλων στο πλαίσιο του πλαισίου για τη βιώσιμη χρηματοδότηση.
Συνολικά, οι αλλαγές αυτές αποσκοπούν στη βελτίωση της ικανότητας της Ευρώπης να ενεργεί γρήγορα, να συντονίζεται αποτελεσματικότερα και να διασφαλίζει ότι η αμυντική της βιομηχανία μπορεί να ανταποκριθεί με ταχύτητα και σε μεγάλη κλίμακα.