Ο Τέρενς Κουίκ σχολιάζει την σφραγίδα που έβαλε το ΣτΕ για την έλευση και λειτουργία ξένων ιδιωτικών Πανεπιστημιών. Μια ιστορική απόφαση για μιά Ελλάδα που πρέπει να πάει μπροστά.

chat icon
Link copied!

 Προσωπικά εκτιμώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντική είδηση η απόφαση του ΣτΕ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ο νόμος είχε μια πολύ καλή «ντρίπλα» για το Σύνταγμα. Και επιτέλους η ανώτατη παιδεία έγινε στην Ελλάδα όπως στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Είτε με δημοκρατικά είτε με απολυταρχικά καθεστώτα. Από Αφρική μέχρι Ασία. Από Ευρώπη μέχρι Αμερική. Νότια και βόρεια. Και φυσικά Αυστραλία.

Ακούω και διαβάζω αριστερές γκρίνιες και αντιδράσεις. Δεν θα ήθελα να ξεκινήσω από μία αυτόβουλη απογραφή που θα έπρεπε να κάνουν. Πόσοι δηλαδή από το ΚΚΕ ξεκινώντας, μέχρι τα άλλα κόμματα της Αριστεράς καταλήγοντας, έχουν σπουδάσει όχι στα ελληνικά πανεπιστήμια αλλά σε ΑΕΙ Ξένων χωρών. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε εκείνους που κάποιες εποχές και μάλιστα τότε που το Εθνικό Μετσόβιο ήταν μέσα στην πεντάδα των κορυφαίων πανεπιστήμιων  του κόσμου, δίπλα – δίπλα με το ΜΙΤ ή το Καποδιστριακό που έβγαζε λαμπρούς επιστήμονες, σε εκείνους που σπούδασαν (για ιδεολογικούς λόγους) σε Βουλγαρία, Ρουμανία. Σοβιετία, αλλά και σε εκείνους που σπούδασαν πχ Βρετανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, ΗΠΑ… Σπουδές που αναφέρονται με πολύ καμάρι στα βιογραφικά τους. Για να μην μπούμε και στην απογραφή Υπουργών από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι και λίγοι…

Advertisement
Advertisement

Οπότε οι συγκεκριμένες και οι συγκεκριμένοι που διαφωνούν για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, προφανώς ή δουλεύουν τον κόσμο ή έχουν περίσσιο θράσος με την επιλεκτική τους μνήμη και τις παρωπίδες. Η καμουφλάζ ιδεολογία τους να είναι καλά. Αλλά, ταυτόχρονα και η άρνηση τους να δουν τα πράγματα με ρεαλισμό στον 21ο αιώνα.

Μιλάνε για απαξίωση των εδώ κρατικών πανεπιστημίων με την έλευση των ιδιωτικών. Και αναρωτιέμαι γιατί δε σκέφτονται όλοι ότι τα κρατικά πανεπιστήμια θα έχουν το κίνητρο του ανταγωνισμού για να βελτιώσουν κι άλλο το ήδη πολύ ικανοποιητικό επίπεδο τους ανάμεσα στα 31.000 ΑΕΙ που υπάρχουν παγκοσμίως.

Ανάμεσα στα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα κατατάσσονται τα ελληνικά πανεπιστήμια στην παγκόσμια κατάταξη της Webometrics Ranking of World Universities. Σύμφωνα με τη λίστα αξιολόγησης των ανώτατων ιδρυμάτων που συντάσσεται δυο φορές τον χρόνο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών κατετάγη στην 247η θέση μεταξύ 31.000 πανεπιστημίων, ενώ ακολουθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη θέση 262 και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη θέση 423. Στην πρώτη πεντάδα, επί συνόλου 66 ελληνικών ιδρυμάτων, βρίσκονται, επίσης, το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 569 και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη θέση 688.

Αυτή βεβαίως η πολύ σημαντική διάκριση και σε συνδυασμό με την έλευση των ξένων πανεπιστημίων, επιτάσσει την μέγιστη υποχρέωση το κράτος να ανεβάσει κι άλλο, τουλάχιστον στο 5% την επιδότηση των δημοσίων ελληνικών, από τον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό.

Και ταυτόχρονα Πρυτανείες και καθηγητές να επιβάλουν, επιτέλους, τους σωστούς κανόνες λειτουργίας των ιδρυμάτων τους, γιατί σίγουρα τα ιδιωτικά που έρχονται στην Ελλάδα, δεν θα έχουν την εικόνα του εδώ μπάχαλου, όπως συμβαίνει.

Επιπλέον θα μπορούσε κάποιος πολύ εύκολα να ρωτήσει όλες αυτές τους κολλημένος της Αριστεράς, για ποιο λόγο οικογένειες που τα παιδιά τους φεύγουν στο Εξωτερικό για σπουδές, με ό,τι αυτό σημαίνει στον όγκο των εξόδων, να μην προτιμήσουν να επιλέξουν ένα ξένο που έρχεται εδώ στην πατρίδα. Η πρώτη περίπτωση έχει δίδακτρα στα ύψη, έξοδα διαμονής στα ύψη, εισιτήρια πηγαινέλα. Η δεύτερη , μόνο τα δίδακτρα που σίγουρα, για παράδειγμα, δεν θα δαγκώνουν, όπως δαγκώνουν στη Βρετανία ή στην Γαλλία.

Advertisement

Μήπως να θυμηθούμε ότι στη δική μου φοιτητική γενιά και λίγο πριν και λίγο μετά, στην περίφημη δημόσια εκπαίδευση, υπήρχαν καθηγητές που αν δεν αγόραζες τα πανάκριβα βιβλία τους, των μαθημάτων τους, ή δεν σε περνούσανε από εξετάσεις ή αν σε πέρναγαν, σε έκοβαν; Σε καμία περίπτωση δεν ισχυρίζομαι ότι συμβαίνει τώρα. Αλλά μπορώ να ισχυριστώ ότι ελληνόπουλα που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια ελληνικά, μακριά από την πόλη που μένουν, οι σπουδές τους δεν είναι καθόλου ανέξοδες. Από τα ενοίκια ξεκινώντας και βάλε

Επιπλέον έχω κάτι ακόμα να ρωτήσω τους φασαριόζους αρνητές. Πώς και δεν έχουν αποκηρύξει ακόμα τα κόμματα της Αριστεράς (ΑΚΕΛ) ή της κεντροαριστεράς στην Κύπρο, που έχει βουλιάξει στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και στο χρήμα που μπαίνουν στην κυπριακή οικονομία και στα κρατικά ταμεία; Σύντροφοι σε εκτροπή από την ιδεολογία της Αριστεράς made in Greece;

Εν τέλει η ιστορία θα γράψει ότι με την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα ανέβηκε κι άλλο στην βαθμίδα εκπαίδευσης, με την έλευση σπουδαίων ξένων ιδιωτικών πανεπιστημίων. Μέσα σε τόσες συμφορές που βιώνουν στην καθημερινότητα τους Έλληνες πολίτες, ας υπάρχει και κάτι θετικό, που αφορά τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές. Και δεν συζητώ για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν.

Advertisement