Η παράσταση επανέρχεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων του Φεστιβάλ. Με τους Στεφανία Γουλιώτη, Ορέστη Χαλκιά, Έλενα Τοπαλίδου, Γιάννη Τσορτέκη.
Νόθος γιος του Θησέα και πιστός ακόλουθος της Άρτεμης, ο Ιππόλυτος έχει εμμονή με την αγνότητα και απαξιώνει τον έρωτα. Η αφοσίωση του στην Άρτεμη διεγείρει την Αφροδίτη, η οποία θέλοντας να τον εκδικηθεί επειδή δεν τη σέβεται, οργανώνει ένα σχέδιο εξόντωσής του, εμπνέοντας σφοδρό έρωτα για εκείνον στη μητριά του Φαίδρα. Η Φαίδρα συγκαλύπτει το πάθος της, όμως η τροφός το αποκαλύπτει στον ήρωα, ο οποίος νιώθει αποστροφή. Κατόπιν αυτού, η Φαίδρα αποφασίζει να θέσει τέρμα στη ζωή της, αφού προηγουμένως διαβάλει τον νέο στον πατέρα του, ο οποίος με σκληρή κατάρα προκαλεί τον όλεθρο του.
Η τραγωδία του Ευριπίδη «Ιππόλυτος» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο το 1937, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ροντήρη, με Ιππόλυτο τον Αλέξη Μινωτή και Φαίδρα την Κατίνα Παξινού. To 1953, ανέβηκε ξανά από το Εθνικό Θέατρο στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και πάλι σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη, και το επόμενο καλοκαίρι στην Επίδαυρο, με Ιππόλυτο τον Αλέκο Αλεξανδράκη και Φαίδρα την Έλσα Βεργή, εγκαινιάζοντας άτυπα τον θεσμό των Επιδαυρίων που την επόμενη χρονιά (1955) καθιερώθηκε επίσημα με την ίδια παράσταση.
Μετά το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, όπου παρουσιάστηκε το 2023, την Κύπρο και το ταξίδι του στο Hong Kong Arts Festival, -από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα φεστιβάλ της Ασίας, ο «Ιππόλυτος», η παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία της απερχόμενης καλλιτεχνικής διευθύντριας του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Κατερίνας Ευαγγελάτου, επιστρέφει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για δύο παραστάσεις, στις 18 και 19 Ιουνίου.

Στην παράσταση, μια σύγχρονη προσέγγιση της αρχαίας τραγωδίας που προτείνει μια ανατρεπτική σκηνοθετική οπτική, τα πρόσωπα παλεύουν με τις αδυναμίες τους και ο έρωτας είναι τόσο παράφορος που δεν μπορεί παρά να είναι μοιραίος. Η Αφροδίτη στήνει ένα παιχνίδι εκδίκησης και παρακολουθεί με ηδονοβλεπτική ματιά πώς τo ανθρώπινο είδος γίνεται άθυρμα των επιθυμιών της. Το μάτι της γίνεται μάτι μας και τα πρόσωπα απογυμνώνονται. Τα γυμνά σώματα μεταφέρουν την έκρηξη, τον πόθο, τη λαγνεία αλλά και την αγνότητα του γένους των ανθρώπων.


Με σκηνικό ένα βαλτώδες δυστοπικό τοπίο με αγρωστώδη φυτά και νερό, που αντανακλά την ερημιά της ανθρώπινης ύπαρξης, η Ευαγγελάτου θέτει στο επίκεντρο της ανάγνωσης της την αινιγματική μορφή της θεάς «ως σκηνοθέτιδα, διαρκώς παρούσα με μια κάμερα στο χέρι, να κινεί τα νήματα του έργου και να καταγράφει σε ένα μονοπλάνο τις αντιδράσεις και τις πράξεις των προσώπων, καθώς τους παρασέρνει. Έχουν, άραγε, οι θνητοί τρόπο διαφυγής από όσα τους σχεδιάζει;», σημειώνει η ίδια.
Στην ανανεωμένη διανομή πρωταγωνιστούν οι: Στεφανία Γουλιώτη (Φαίδρα), Χριστίνα Μαξούρη (Τροφός), Δημήτρης Παπανικολάου (Εξάγγελος), Έλενα Τοπαλίδου (Αφροδίτη/Άρτεμις), Γιάννης Τσορτέκης (Θησέας), Ορέστης Χαλκιάς (Ιππόλυτος).