Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ουσιαστικά τη νέα εμπορική συμφωνία με την Κίνα, που ανακοινώθηκε σήμερα στο Λονδίνο, λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ θα προμηθευτούν μαγνήτες και ορυκτά σπάνιων γαιών από την Κίνα στο πλαίσιο της νέας εμπορικής συμφωνίας» ενώ οι δασμοί στα κινεζικά προϊόντα θα μειωθούν στο 55%.
Ως αντάλλαγμα, ο Τραμπ θα σταματήσει τις διώξεις κινέζων φοιτητών στα Αμερικανικά Πανεπιστήμια και θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να φοιτούν στις ΗΠΑ χωρίς προβλήματα.
Αν και ο Τραμπ φαίνεται να βγήκε κερδισμένος από τον ανορθόδοξο εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο, η συμφωνία του σκοντάφτει στις έντονες αντιδράσεις Οργανώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που υποστηρίζουν ότι αμερικανικές επιχειρήσεις είναι μεταξύ αυτών, που συνεργάζονται με κινεζικές εταιρείες που ασκούν καταναγκαστική εργασία στην επαρχία Ξιντζιάνγκ της Κίνας.
Η έκθεση της Global Rights Compliance, με έδρα την Ολλανδία, που δημοσιεύει το Associated Press, αναφέρει ότι Αμερικανικοί κολοσσοί όπως οι Avon, Walmart, Nescafe, Coca-Cola και ο προμηθευτής χρωμάτων Sherwin-Williams, προμηθεύονται τιτάνιο από την περιοχή Ξιντζιάνγκ, όπου η κινεζική κυβέρνηση εφαρμόζει πρακτικές καταναγκαστικής εργασίας σε μουσουλμάνους Ουιγούρους και τουρκικές μειονότητες.
Η έκθεση διαπίστωσε ότι 77 Κινέζοι προμηθευτές τιτανίου, λιθίου, βηρυλλίου και μαγνησίου που δραστηριοποιούνται στην Ξιντζιάνγκ και πουλούν στο εξωτερικό και κυρίως στις ΗΠΑ, εκμεταλλεύονται αυτές τις μειονότητες.
«Βιομηχανικά χρώματα και εξαρτήματα για την αεροδιαστημική, την αυτοκινητοβιομηχανία και την αμυντική βιομηχανία είναι μεταξύ των προϊόντων που εξορύσσονται στην Σιντζιάνγκ», ανέφερε η έκθεση που δημοσιεύεται μετά την νέα εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κϊνας για τις σπάνιες γαίες.
«Καίνε» το Πεκίνο οι εκθέσεις
Ερωτηθείς για την έκθεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε τις κατηγορίες λέγοντας ότι «κανείς δεν έχει ποτέ μεταφερθεί βίαια στην περιοχή Σιντζιάνγκ» και χαρακτήρισε τους «ισχυρισμούς περί καταναγκαστικής εργασίας» ως ένα ψέμα που επινοήθηκε από ορισμένες αντικινεζικές δυνάμεις.
«Καλούμε τον αρμόδιο οργανισμό να σταματήσει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και να υπονομεύει την ευημερία και τη σταθερότητα της Σιντζιάνγκ υπό το πρόσχημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε την ο εκπρόσωπος του υπουργείου Λιν Τζιαν.
Ωστόσο, μια άλλη έκθεση του ΟΗΕ το 2022, διαπίστωσε ότι η Κίνα μπορεί να έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Σιντζιάνγκ, όπου εκτιμάται ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Ουιγούροι κρατούνται παρά τη θέλησή τους στο πλαίσιο ενός προγράμματος που η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε ότι αποσκοπεί στην πάταξη της τρομοκρατίας.
Η κινεζική κυβέρνηση απέρριψε τότε και τους ισχυρισμούς του ΟΗΕ, λέγοντας ότι οι ενέργειές της στην Σιντζιάνγκ στοχεύουν στην διασφάλιση της σταθερότητας.
Το 2021, ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε νόμο με τον οποίο απαγόρευε τις εισαγωγές προϊόντων όπως ηλιακά πάνελ, ντομάτες, βαμβάκι και είδη ένδυσης που κατασκευάζονταν στην Σιντζιάνγκ, εκτός εάν οι επιχειρήσεις μπορούσαν να αποδείξουν ότι τα είδη κατασκευάστηκαν χωρίς καταναγκαστική εργασία.
Σύμφωνα με την έκθεση της η Global Rights Compliance, πολλές από τις μεγάλες εταιρείες ορυκτών της Κίνας, που θα πωλούν λίθιο και βηρύλλιο στις ΗΠΑ βρίσκονται στο Σιντζιάνγκ,
Το λίθιο χρησιμοποιείται για τις μπαταρίες στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ενώ το βηρύλλιο χρησιμοποιείται στην αεροδιαστημική, την άμυνα και τις τηλεπικοινωνίες.
Σε πρόσφατη έκθεση του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανέφερε ότι οι παγκόσμιες πηγές κρίσιμων ορυκτών συγκεντρώνονται ολοένα και περισσότερο στην Κίνα, η οποία είναι επίσης μια κορυφαία βάση διύλισης και επεξεργασίας λιθίου, κοβαλτίου, γραφίτη και άλλων σπάνιων ορυκτών.