Η συζήτηση -χωρίς διαλόγους- άνοιξε με την τοποθέτηση του Έλληνα Επιτρόπου Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος κινήθηκε αποκλειστικά στον θεσμικό του ρόλο.

chat icon
Link copied!

Δύο και πλέον χρόνια μετά την τραγωδία από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, το θέμα τέθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Με απειροελάχιστους βουλευτές και με όχι όλους τους Ελληνες (!) εξαρχής στην αίθουσα, με τον Στέφανο Κασσελάκη στα θεωρεία και τη Μαρία Καρυστιανού η συζήτηση -χωρίς διαλόγους- άνοιξε με την τοποθέτηση του Επιτρόπου Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος κινήθηκε στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου και μόνο.

Advertisement
Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/e-maria-karestianoe-sten-eerovoele-proskeklemene-apo-te-nike_gr_68515109e4b0e06f8e60caad

Αφού έδειξε τον σεβασμό του προς τα θύματα, πολλά εκ των οποίων από την ιδιαίτερη πατρίδα του τη Θεσσαλονίκη, ο Απόστολος Τζιτζικώστας ανέφερε ότι από την ανάληψη των καθηκόντων του ζήτησε και έλαβε πλήρη ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για όλα τα θέματα ασφάλειας του ελληνικού σιδηροδρόμου. Αμέσως, μετά, μόλις δύο εβδομάδες, κι αφού έλαβε τα πλήρη στοιχεία, ξεκίνησε τη διαδικασία παραβίασης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας από την Ελλάδα. Αφορά κυρίως στην πλημμελή ενσωμάτωση των απαιτήσεων για την ασφάλεια. Και όπως είπε «υπάρχει συστημικά και διαχρονικά, σειρά ελλείψεων στον σιδηρόδρομο».

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ξεκαθάρισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υποκαθιστά τα κράτη μέλη, η ασφάλεια είναι θέμα των κρατών και των αρχών τους, δεν εκτελεί τα καθήκοντά τους, δεν έχει ανακριτικές, ερευνητικές ή δικαστικές αρμοδιότητες.

Αυτό που επισήμανε ο Επίτροπος, είναι ότι παρακολουθεί και ελέγχει και αξιολογεί διαρκώς το εθνικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάταξη του σιδηροδρόμου και ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησή του. «Η Ελλάδα καταβάλλει σημαντική προσπάθεια για τη διόρθωση των λαθών ετών, αλλά χρειάζονται άλματα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας επισήμανε ότι προχωρά στην αναθεώρηση του κανονισμού 2016/796 του ΕΡΑ, του Αποκεντρωμένου Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμου για την ενίσχυση του ρόλου του, και να είναι πιο παρεμβατικός.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/e-maria-karestianoe-sten-eerovoele-proskeklemene-apo-te-nike_gr_68515109e4b0e06f8e60caad

Advertisement

Η Ελίζα Βόζενμπεργκ, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ξεκίνησε λέγοντας ότι ανάλογα δυστυχήματα σε Ιταλία (2016) και Γερμανία (2016), Ισπανία (2013) δεν ήρθαν στο Ευρωκοινοβούλιο να συζητηθούν, διότι η αντιπολίτευση στην Ελλάδα θεωρεί ότι μπορεί να πέσει η κυβέρνηση, την οποία θεωρεί αποκλειστικά υπεύθυνη για την τραγωδία. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση αναγνώρισε λάθη και παραλείψεις, προχωρώντας σε συγκεκριμένες ενέργειες, ενώ διευκόλυνε το δικαστικό έργο. Ηδη έχουν παραπεμφθεί 43 άτομα στη δικαιοσύνη. «Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου με ισχυρούς θεσμούς που λειτουργούν. Συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας όπως και άλλοι πολίτες ζητούν δικαίωση και την τιμωρία των υπαιτίων και θα τη λάβουν από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη της πατρίδας μου», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιάννης Μανιάτης, από το ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε σε δύο σκάνδαλα. Το πρώτο ήταν η τραγωδία σύγκρουσης δύο τρένων στην ίδια γραμμή χωρίς να υπάρχουν μέτρα ασφαλείας και ζήτησε να τιμωρηθούν οι υπηρεσιακοί παράγοντες αλλά και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι. Το δεύτερο είναι το σκάνδαλο της συγκάλυψης, αμέσως μετά την τραγωδία, για την προστασία των υπευθύνων.

Η επικεφαλής της «Φωνής Λογικής» Αφροδίτη Λατινοπούλου, χρησιμοποίησε χαρακτηρισμούς, απευθυνόμενη προς τους βουλευτές που ζήτησαν να έρθει η τραγωδία των Ευρωκοινοβούλιο. Μίλησε για ψεύτες, προσωπική προβολή, πολιτικούς απατεώνες, ότι διασύρουν την Ελλάδα, ότι πούλαγαν σανό, ελεεινούς και συκοφάντες.

Advertisement

Ο Εμμανουήλ Φράγκος, της «Ελληνικής Λύσης», αναφέρθηκε στο γιατί οι ελλαδικές αρχές έδωσαν εντολή για μπάζωμα, άρνησης εκταφής νεκρών, και αν η Επιτροπή εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών που χρησιμοποιούν τον σιδηρόδρομο στην Ελλάδα.

Ο Κώστας Αρβανίτης, επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι η Επιτροπή γνώριζε από παλιά για το θέμα των σιδηροδρόμων, ότι άργησε να κατατεθεί η σύμβαση, για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, για το μπάζωμα, για το ποιος έχει την ευθύνη και την ασφάλεια των ελληνικών σιδηροδρόμων για εργαζόμενους και επιβάτες.

Για το δυστύχημα των Τεμπών μίλησαν και τρεις ξένοι ευρωβουλευτές.

Advertisement

Δείτε όλες τις ομιλίες