Ένα νέο φιλόδοξο σχέδιο ετοιμάζει η Νορβηγία για να προσελκύσει κορυφαίους διεθνείς ερευνητές από καταξιωμένα κέντρα των ΗΠΑ, εκμεταλλευόμενη την αυξανόμενη ακαδημαϊκή ανελευθερία υπό την κυβέρνηση Τραμπ.
Ακολουθώντας τα βήματα πολλών ιδρυμάτων σε όλη την Ευρώπη, το Συμβούλιο Έρευνας της Νορβηγίας ίδρυσε ένα ταμείο 100 εκατομμυρίων κορωνών (8,4 εκατ.ευρώ) μόνο για το 2026, για να διευκολύνει την πρόσληψη ερευνητών από άλλες χώρες.
Παρότι η πρόσκληση απευθύνεται σε ερευνητές από όλο τον κόσμο, η νορβηγική κυβέρνηση εστιάζει κυρίως σε όσους εργάζονται σε ερευνητικά κέντρα στις ΗΠΑ τα οποία αναμένεται να υποστούν σημαντικές περικοπές στη χρηματοδότησή τους.
Το πρόγραμμα αυτό έρχεται λίγο πριν από την επίσκεψη του Νορβηγού πρωθυπουργού, Jonas Gahr Støre, και του υπουργού Οικονομικών και πρώην γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg στο Λευκό Οίκο.
Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία
Ο Νορβηγός υπουργός έρευνας Sigrun Aasland υποστήριξε πως «η ακαδημαϊκή ελευθερία βρίσκεται υπό πίεση στις ΗΠΑ και προκαλεί σημαντική αβεβαιότητα σε κορυφαίους ερευνητές οι οποίοι για πολλές δεκαετίες μεγαλούργησαν στη χώρα που είχε συγκεντρώσει τα μεγαλύτερα μυαλά».
Τα ερευνητικά προγράμματα που θέλει η Νορβηγία να εντάξει στο εν λόγο σχέδιο αφορούν το κλίμα, την υγεία, την ενέργεια και την τεχνητή νοημοσύνη.
Στην προσπάθεια να δελεάσουν λαμπρά μυαλά από τις ΗΠΑ μετέχουν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, όπου πάνω από 300 ακαδημαϊκοί έχουν κάνει αίτηση στο Πανεπιστήμιο Aix-Marseille το οποίο ανακοίνωσε ότι δέχεται ερευνητές με έδρα τις ΗΠΑ, με τον πρώην Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ να ζητά την χορήγηση ειδικής άδειας «επιστημονικού πρόσφυγα» για ακαδημαϊκούς.
Παρόμοια προγράμματα διαθέτει και το βελγικό πανεπιστήμιο Vrije Universiteit Brussel που άνοιξε νέες μεταδιδακτορικές θέσεις που απευθύνονται σε Αμερικανούς και η Ολλανδία που σχεδιάζει να δημιουργήσει το δικό της ταμείο για να προσελκύσει ερευνητές.