«Το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, αλλά αυτό πρέπει να γίνει μέσω της διπλωματίας», σημειώνει ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο περιοδείας που κάνει στη Θεσσαλονίκη μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Status FM και μεταξύ των θεμάτων στα οποία αναφέρθηκε ήταν και αυτό της σύγκρουσης Ισραήλ-Ιράν.
«Πάγια άποψη της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η περαιτέρω κλιμάκωση των εχθροπραξιών δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, αντιθέτως θα κινδυνεύσουμε με μία περιφερειακή σύγκρουση με δυσμενείς επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Αναγνωρίζουμε ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, αλλά αυτό πρέπει να γίνει, όπως λένε όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μέσω της διπλωματίας».
O πρωθυπουργός διαψεύδει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι υπάρχουν πληροφορίες περί πιθανού πλήγματος στη ναυτική βάση της Σούδας στη Κρήτη και προσθέτει ότι ο ίδιος δεν θα σχολιάσει στρατιωτικές συσκέψεις, όπου εξετάζονται διάφορα σενάρια. ”Οι Ένοπλες Δυνάμεις εξετάζουν διάφορα σενάρια και είναι έτοιμες για οποιοδήποτε ενδεχόμενο, όμως σας λέω ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν φαίνεται και δεν υπάρχει στον ορίζοντα”, τονίζει ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση για πιθανό πλήγμα στη Σούδα.
«Έκλεισε ένας κύκλος τοξικότητας… Οι εξελίξεις πλέον αφορούν στη Δικαιοσύνη»
Ερωτηθείς για τη χθεσινή κοινοβουλευτική διαδικασία σχετικά με τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «έκλεισε ένας κύκλος τοξικότητας, που δίχασε και παραπληροφόρησε τους πολίτες. Το σημαντικό είναι πως δύο υπουργοί της ΝΔ παραπέμπονται στο Δικαστικό Συμβούλιο, θεωρούμε πως οι πολιτικοί πρέπει να αντιμετωπίζουν το φυσικό δικαστή, όπως οι υπόλοιποι πολίτες και αυτό προδικάζει το σκεπτικό μας για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Θυμίζω πως έχουμε καταργήσει ήδη την αποσβεστική προθεσμία».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «το Δικαστικό Συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να διερευνήσει πλήρως τη συγκεκριμένη υπόθεση, το σημαντικό είναι ότι η υπόθεση πηγαίνει εκεί, που έπρεπε να πάει εξ αρχής και ελπίζουμε να ξεκινήσει σύντομα η δίκη. Εξ αρχής είχαμε πει πως μόνον η Δικαιοσύνη μπορεί να ρίξει φως στην υπόθεση, στόχος των θεωριών συνωμοσίας ήταν να πλήξουν την κυβέρνηση και δεν μπορώ να μην αναφερθώ στον πολιτικό παραλογισμό να συμπράττουν δύο κόμματα άκρας Δεξιάς και άκρας Αριστεράς κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για εσχάτη προδοσία. Η χθεσινή εξέλιξη βάζει τίτλους τέλους σε όλο αυτό και οι εξελίξεις πλέον αφορούν στη Δικαιοσύνη».
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)