Αυτόματη πέδηση, γεωεντοπισμός των τρένων με ακρίβεια, βιντεοεπιτήρηση σιδηροδρομικών δομών, ευελιξία στις προλήψεις, ψυχομετρικά τεστ και καλύτερη εκπαίδευση εργαζομένων.
«Η δραστική αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας αλλά και ποιότητας των τρένων στη χώρα είναι μία από τις πιο κρίσιμες κυβερνητικές προτεραιότητες» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, για τον νέο ΟΣΕ καθώς παρουσιάζεται το σχετικό νομοσχέδιο από τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την απόφαση της κυβέρνησης για την υιοθέτηση τολμηρών πρωτοβουλιών προκειμένου «να αλλάξουν πολλά, όσα δεν άλλαξαν εδώ και δεκαετίες».
Σύστημα γεωεντοπισμού τρένων σε πραγματικό χρόνο και με απόλυτη ακρίβεια
Για την επίτευξη του στόχου επιταχύνεται η σχετική διαδικασία, με τον πρωθυπουργό να εστιάζει στην υπογραφή των συμβάσεων για την αποκατάσταση των υποδομών του δικτύου στην περιοχή της Θεσσαλίας, μετά τις καταστροφές που προκάλεσε ο “Daniel” και με ορίζοντα ολοκλήρωσης των έργων τους 15 μήνες. «Στο τέλος της υλοποίησης του όλος ο βασικός εθνικός σιδηροδρομικός άξονας δεν θα διαθέτει απλά πλήρη τηλεδιοίκηση και σηματοδότηση αλλά και επιπλέον αυτόματη πέδηση. Ήδη το συγκεκριμένο σύστημα ESTC το οποίο φρενάρει ή και ακινητοποιεί τους συρμούς όταν παραβιάζονται οι κανόνες κίνησης, δοκιμάστηκε με επιτυχία», ένα σύστημα που μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει τοποθετηθεί σε κάθε αμαξοστοιχία ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι επιπλέον θα υπάρξει δυνατότητα γεωεντοπισμού των τρένων σε πραγματικό χρόνο και με απόλυτη ακρίβεια, κάτι που θα αποκλείει την οποιαδήποτε πιθανότητα μετωπικής δύο τρένων και θα εντοπίζεται από το Ενιαίο Κέντρο Εποπτείας που θα ιδρυθεί για την ενίσχυση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων.
Επίσης ανακοίνωσε μία νέα πλατφόρμα, την railway.gov.gr, η οποία «θα μπορεί να είναι ανοιχτή σε όλους τους πολίτες, ώστε να διαπιστώνεται και η αξιοπιστία στον χρόνο εκτέλεσης των δρομολογίων».
Μοντέλο «ΔΕΗ» στον ΟΣΕ
Στις ενέργειες για τη δημιουργία του νέου ΟΣΕ -που προβλέπει διαδικασίες σαν αυτές που εφαρμόστηκαν στη ΔΕΗ- εντάσσονται επίσης η μεγαλύτερη ευελιξία στις προσλήψεις, θα αξιοποιηθούν στελέχη από την διεθνή αγορά όπως ανέφερε, ο οργανισμός θα λειτουργεί στο σύνολο του σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα δοθεί βαρύτητα στην πρόληψη κινδύνων και όχι απλώς στη διαπίστωση τους, οι εργαζόμενοι θα περνούν από ψυχομετρικά τεστ αλλά και από πρακτική εκπαίδευση η οποία θα συμπεριλαμβάνει πλέον και προσομοιωτές, όπως γίνεται και στην αεροπορική εκπαίδευση, επανέρχεται ο προϊστάμενος αμαξοστοιχίας για να υπάρχουν επιπλέον δικλείδες ασφαλείας, ενώ συστήνεται ειδική μονάδα Επιθεωρητών για την τήρηση του Γενικού Κανονισμού Κίνησης και θα αποτελεί και το όργανο το οποίο θα εισηγείται τυχόν κυρώσεις σε περίπτωση που παραβιάζεται το πρωτόκολλο.
«Η ευθύνη του κράτους να συνδυάζεται καθημερινά και με την ευσυνειδησία των ίδιων των εργαζόμενων»
«Μαζί με τα τεχνολογικά μέσα ενισχύεται, με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού, και η βιντεοεπιτήρηση κρίσιμων σιδηροδρομικών δομών. Όλες οι ενδοεπικοινωνίες θα καταγράφονται σε ψηφιακή βάση δεδομένων και με αυτόν τον τρόπο, άλλωστε, θα μπορεί να αξιολογείται και πιο εύκολα και η απόδοση των εργαζόμενων, ιδίως όσων είναι σε θέσεις ευθύνης και διαχειρίζονται ανθρώπινες ζωές», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας το στίγμα για τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται στον σιδηρόδρομο.
«Σκοπός μας είναι να εμπεδωθεί μια νέα κουλτούρα ασφάλειας και επαγγελματισμού σε όλα τα επίπεδα, με κίνητρα για καλές επιδόσεις, όσο και αυστηρούς κανόνες, αυστηρότατες διαδικασίες, που θα αποτρέπουν ολέθριες παραλείψεις και τραγικά λάθη, ώστε η ευθύνη του κράτους να συνδυάζεται καθημερινά και με την ευσυνειδησία των ίδιων των εργαζόμενων», ανέφερε στη συνέχεια.
Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα το οποίο θα απαιτήσει συνέπεια και προφανώς κάποιο χρόνο, αλλά καθίσταται πια απολύτως απαραίτητο.
Επίσης ανακοίνωσε ότι τον σχεδιασμό πλαισιώνει και η Hellenic Train, «η οποία πολύ σύντομα θα κληθεί να προχωρήσει και εκείνη στις δικές της επενδύσεις, με αιχμή την προμήθεια ενός νέου τροχαίου υλικού».
«Αφήνουμε οριστικά πίσω το κακό παρελθόν»
Λίγο πριν κλείσει την τοποθέτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «ως πολιτεία, οφείλουμε να δώσουμε απάντηση στο συλλογικό πένθος των Τεμπών, καταπολεμώντας ουσιαστικά τα αίτια που προκάλεσαν αυτή την τραγωδία. Όχι με εύκολα λόγια και θολά σενάρια, αλλά με ένα δύσκολο έργο το οποίο θα φέρει σύντομα ορατό αποτέλεσμα. Αντιμετωπίζοντας τον σιδηρόδρομο της χώρας ως ένα ακόμα πεδίο αναμέτρησης με ένα κακό παρελθόν, το οποίο θέλουμε να αφήσουμε οριστικά πίσω μας και αποδεικνύοντας στους πολίτες ότι έχουμε τη δύναμη να γυρίσουμε τη σελίδα από ένα χθες το οποίο πλήγωσε βαθιά την ελληνική κοινωνία».
Θα το καταφέρουμε, όπως καταφέραμε να κάνουμε πράξη και πολλά από όσα ορισμένοι επέμεναν ότι «αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα».