Ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης μιλάει στη HuffPost για έγκριση της ΕE σε τρόφιμα που θα περιλαμβάνουν άλευρα από σκουλήκια και έντομα, με εν κρυπτώ έγκριση και της Ελλάδας.

chat icon
Link copied!

 

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής και μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Περιβάλλοντος και Ασφάλειας Τροφίμων, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Νικόλας Φαραντούρης, αποκαλύπτοντας ότι στις 20 Ιανουαρίου 2025, η Κομισιόν ενέκρινε περαιτέρω χρήση σκουληκιών, σκαθαριών και προνυμφών εντόμων για να παράγονται άλευρα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Κι αυτό, μάλιστα, μετά το πράσινο φως των Κρατών Μελών, περιλαμβανομένης ΚΑΙ της Ελλάδας, κάτι για το οποίο δεν υπήρξε ΚΑΜΙΑ σχετική ανακοίνωση.

Advertisement
Advertisement

Ο Νικόλας Φαραντούρης έχει ταχθεί κατά της κυκλοφορίας και κατανάλωσης στην ΕΕ τόσο των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, όσο και τροφίμων, αλεύρων και αρτοσκευασμάτων με τη χρήση πρωτεϊνών εντόμων και προνυμφών. Έχει ταχθεί επίσης κατά της χρήσης τέτοιων πρωτεϊνών σε ιχθυοτροφές και ζωοτροφές πουλερικών, χοιρινών,  βοοειδών αλλά και κατοικιδίων. 

Όπως είπε στη βίντεο συνέντευξη στη HuffPost και τον Σύμβουλο Έκδοσης και αρθρογράφο Τέρενς Κουίκ: «Ζητάω απ′ την Κομισιόν αναλυτική ενημέρωση για την έγκριση χρήσης βάσει της απόφασης των κυβερνήσεων (μεταξύ των οποίων και η ελληνική) καθώς και τη θέση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων σε σχέση με της επιπτώσεις της χρήσης τέτοιων σκευασμάτων στην υγεία και τη διατροφική αλυσίδα». 

Ο κ.Φαραντούρης ζητά επίσης την επανεξέταση της απόφασης – και εν τω μεταξύ – την αυστηρή και υποχρεωτική σαφή αναγραφή της ύπαρξης πρωτεϊνών από έντομα και σκουλήκια (προνύμφες) σε κάθε ετικέτα τροφίμου.