Έντονη ανησυχία εκφράζει το ΠΑΣΟΚ για ενδεχόμενη αναγνώριση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Αν.Λιβύη.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης αποφάσισε τη σύσταση τεχνικής επιτροπής για τη μελέτη της λιβυοτουρκικής συμφωνίας, γνωστής και ως «τουρκολιβυκό μνημόνιο» για την οριοθέτηση ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπέβαλε η κυβέρνηση, με επικεφαλής τον προσωρινό πρωθυπουργό Οσάμα Χαμμάντ
Ο εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αμπντουλάχ Μπλιχάκ, ανέφερε ότι η απόφαση για τη συγκρότηση της τεχνικής επιτροπής ελήφθη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής χθες, Δευτέρα 2 Ιουνίου.
Ο Μπλιχάκ δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τη λιβυοτουρκική συμφωνία που υπέβαλε η κυβέρνηση Χαμάντ στη Βουλή των Αντιπροσώπων προς έγκριση. Η συμφωνία αυτή αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών και υπογράφηκε με την πρώην κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας υπό τον Φαγέζ αλ Σαράζ στις 27 Νοεμβρίου 2019.
Η Συμφωνία Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας υπογράφηκε μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, της επίσημης κυβέρνησης της Λιβύης, το 2019, και η συμφωνία αυτή δεν αναγνωρίστηκε από την κυβέρνηση με έδρα το Τομπρούκ υπό την ηγεσία του Χαφτάρ.
Όπως αναφέρει το TR Haber, «μετά την υπογραφή της συμφωνίας, δέχτηκαν ένα βαρύ πλήγμα οι επεμβατικές και φανταστικές διεκδικήσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Ελλάδας, οι οποίες ήταν αντίθετες με το διεθνές δίκαιο».
Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει, ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης Χαφτάρ να προσεγγίσει την Τουρκία τα τελευταία χρόνια, η εν λόγω συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας αναμένεται επίσης να εγκριθεί από την κυβέρνηση του Τομπρούκ.
Στις 4 Απριλίου, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ υποδέχθηκε στην Άγκυρα τον αντιστράτηγο Σαντάμ Χαλίφα Χαφτάρ, γιο του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και αρχηγό των χερσαίων δυνάμεων του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, που υπάγεται στην κυβέρνηση της Βεγγάζης στα ανατολικά της χώρας. Ο αντιστράτηγος Χαφτάρ βρέθηκε στην Άγκυρα κατόπιν πρόσκλησης του αρχηγού των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων, στρατηγού Σελτσούκ Μπαϊρακτάρογλου.
Ο άλλος γιος του στρατάρχη Χαφτάρ, Μπελκασέμ Χαφτάρ, είχε επισκεφθεί την Άγκυρα στις 25 Ιουλίου πέρυσι, με την ιδιότητα του γενικού διευθυντή του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της Λιβύης, και σε συνέντευξή του τότε είχε δηλώσει ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα είναι πολύ ικανοποιητική.
«Η Συμφωνία για την Οριοθέτηση των Περιοχών Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο, που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στις 27 Νοεμβρίου 2019, προσέλκυσε την προσοχή ως συμφωνία που προστατεύει τα δικαιώματα των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συμφωνία ήταν επίσης απάντηση στα μονομερή βήματα που έλαβαν η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου στη Μεσόγειο», αναφέρει το δημοσίευμα του TR Haber.
Δ. Μάντζος: Έντονη ανησυχία για ενδεχόμενη αναγνώριση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Αν.Λιβύη
Για έντονη ανησυχία που προκαλείται από την πρόθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Αν. Λιβύη για ενδεχόμενη αναγνώριση του τουρκολιβυκού μνημονίου, κάνει λόγο ο υπεύθυνος ΚΤΕ Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος σε δήλωση του.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Έντονη ανησυχία και ερωτηματικά προκαλεί η χθεσινή ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ανατολική Λιβύη για την επεξεργασία και ενδεχόμενη αναγνώριση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου που υπογράφηκε το 2019 ανάμεσα στην Άγκυρα και την Προσωρινή Κυβέρνηση της Λιβύης, και με το οποίο ”διαγράφονται” από τον χάρτη η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου, κατά προφανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.
Η χθεσινή εξέλιξη, εφόσον ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, απειλεί να προκαλέσει σοβαρή αποδυνάμωση του διπλωματικού αποτυπώματος της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς το καθεστώς Χαφτάρ της Ανατολικής Λιβύης -όπως, άλλωστε, και η κυβέρνηση της Αιγύπτου- εμφανίζονταν και προβάλλονταν συστηματικά από την ελληνική κυβέρνηση ως φίλιες δυνάμεις και παράγοντες εξισορρόπησης της τουρκικής επιρροής στην ευρύτερη περιοχής.
Καλούμε την κυβέρνηση να καταβάλει πραγματικές προσπάθειες ενίσχυσης της παρουσίας της Ελλάδας στη Λιβύη -σε Τρίπολη και Βεγγάζη-, και να ακολουθήσει μια συνεπή και προνοητική πολιτική που θα διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας ιδίως στη σημερινή συγκυρία της αύξησης των μεταναστευτικών ροών από το Τομπρούκ, της διαφαινόμενης αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης στην Τρίπολη, αλλά και της γενικότερης γεωπολιτικής ανασφάλειας σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή».
Πηγή: LANA, TR Haber