Αρχικά, ο αστεροειδής θεωρήθηκε εν δυνάμει επικίνδυνος για τη Γη, με πιθανότητα πρόσκρουσης 3%.
Ένας αστεροειδής με την ονομασία 2024 YR4 ενδέχεται να συγκρουστεί με τη Σελήνη το 2032, προκαλώντας την εκτόξευση σεληνιαίων θραυσμάτων προς τη Γη, σύμφωνα με νέα μελέτη Καναδών επιστημόνων.
Αν και το φαινόμενο δεν αναμένεται να απειλήσει την ανθρώπινη ζωή, ενδέχεται να δημιουργήσει κινδύνους για δορυφόρους και διαστημικά σκάφη, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να προσφέρει ένα σπάνιο και εντυπωσιακό μετεωρικό θέαμα στον ουρανό.
Αρχικά, ο αστεροειδής θεωρήθηκε εν δυνάμει επικίνδυνος για τη Γη, με πιθανότητα πρόσκρουσης 3%. Ωστόσο, νεότερες μετρήσεις μείωσαν την πιθανότητα στο σχεδόν αμελητέο 0,0017%. Η απειλή για τη Σελήνη, όμως, παραμένει υπαρκτή, με την πιθανότητα πρόσκρουσης να ανέρχεται πλέον στο 4,3%, σύμφωνα με δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.
Η μελέτη εκτιμά ότι, σε περίπτωση σύγκρουσης, ο αστεροειδής θα μπορούσε να δημιουργήσει κρατήρα διαμέτρου περίπου 1 χιλιομέτρου στη σεληνιακή επιφάνεια και να εκτοξεύσει εκατομμύρια κιλά θραυσμάτων στο διάστημα. Τα περισσότερα θα καούν στην ατμόσφαιρα της Γης χωρίς να προκαλέσουν ζημιές, όμως ορισμένα μεγαλύτερα τεμάχια ενδέχεται να παγιδευτούν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, αυξάνοντας τον κίνδυνο για δορυφόρους ή και αστροναύτες.
Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Πολ Βίγκερτ του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο, παρομοίασε την ενέργεια της πρόσκρουσης με αυτήν μιας μεγάλης πυρηνικής έκρηξης, επισημαίνοντας ότι ακόμη και ένας βράχος λίγων εκατοστών, όταν κινείται με υψηλή ταχύτητα, μπορεί να λειτουργήσει σαν βλήμα.
Αν το περιστατικό συμβεί, θα είναι – σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα – το ισχυρότερο που έχει καταγραφεί στη Σελήνη τα τελευταία 5.000 χρόνια. Η NASA έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη.
Οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν έκτακτο απόθεμα χρόνου παρατήρησης του James Webb Space Telescope για να μελετήσουν τον αστεροειδή δύο φορές – αρχικά τον Απρίλιο και στη συνέχεια τον Μάιο. Η NASA δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει εάν το JWST θα παρακολουθήσει ξανά τον αστεροειδή κατά την επόμενη προσέγγισή του στη Γη και τη Σελήνη το 2028.
Ο αστεροειδής εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2024, όταν οι αστρονόμοι διαπίστωσαν ότι η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο τέμνει τακτικά την τροχιά της Γης.