Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, «Κύπρος και Ελλάδα ενδέχεται να μην είχαν πλήρη γνώση για τον λόγο της αιφνίδιας άφιξης τόσων αεροσκαφών».
Στο πλαίσιο των προετοιμασιών του Ισραήλ για την Επιχείρηση “Rising Lion” (Ανατέλλων Λέων), καταρτίστηκε ένα απόρρητο σχέδιο μετακίνησης δεκάδων ισραηλινών πολιτικών αεροσκαφών από το Αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν προς αεροδρόμια σε Κύπρο, Ελλάδα και ΗΠΑ. Όπως αποκαλύπτει η ισραηλινή εφημερίδα Maariv, η επιχείρηση σχεδιάστηκε από την Υπουργό Μεταφορών Μίρι Ρεγκέβ, σε συνεργασία με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ταξίαρχο ε.α. Σμουέλ Ζακάι, και με τη στήριξη περιφερειακών κρατών.
Λίγες ώρες πριν την έναρξη της ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης στο Ιράν, δεκάδες αεροσκάφη, μαζί με πληρώματα και αεροσυνοδούς, μεταφέρθηκαν διακριτικά στην Ελλάδα και την Κύπρο, ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την άμεση μεταφορά χιλιάδων Ισραηλινών πολιτών, μόλις άνοιγε ξανά ο εναέριος χώρος.
Σύμφωνα με την Israel Hayom, Κύπρος και Ελλάδα ενδέχεται να μην είχαν πλήρη γνώση για τον λόγο της αιφνίδιας άφιξης τόσων αεροσκαφών, όμως επέτρεψαν την προσγείωσή τους χωρίς εμπόδια.
Η Maariv σημειώνει ότι η απομάκρυνση των αεροσκαφών δεν αποσκοπούσε μόνο στη διάσωση Ισραηλινών που θα βρίσκονταν αποκλεισμένοι στο εξωτερικό, αλλά και στην προστασία των ίδιων των αεροσκαφών και των πληρωμάτων τους σε περίπτωση ιρανικής επίθεσης. Οι ισραηλινές αρχές εκτιμούσαν ότι το Ιράν πιθανότατα θα προσπαθούσε να πλήξει πολιτικούς στόχους, όπως αεροδρόμια και αεροσκάφη.
Η στρατηγική σημασία του Αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν
Το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, το κύριο αεροδρόμιο του Ισραήλ, θεωρείται στρατηγικός στόχος για εχθρικές δυνάμεις όπως η Χεζμπολάχ, οι Χούθι, και το ίδιο το Ιράν. Οι αμυντικές υπηρεσίες του Ισραήλ εκτιμούσαν ότι σε περίπτωση επίθεσης, το Μπεν Γκουριόν θα ήταν μεταξύ των πρώτων στόχων, και για αυτό λήφθηκαν προληπτικά μέτρα.
Σύμφωνα με τη Maariv, η ισραηλινή αμυντική διοίκηση έδωσε εντολή στις αεροπορικές εταιρείες El Al, Arkia, Israir και Air Haifa να μεταφέρουν όλα τα διαθέσιμα αεροσκάφη τους σε ασφαλείς τοποθεσίες, κυρίως στην Κύπρο, την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα, η Σιν Μπετ (η ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας) ενίσχυσε την ασφάλεια στους χώρους στάθμευσης αυτών των αεροσκαφών στο εξωτερικό.
Η επίθεση των Χούθι στο Μπεν Γκουριόν
Στις 4 Μαΐου 2025, η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση των Χούθι, που δραστηριοποιείται στην Υεμένη, εκτόξευσε πύραυλο κατά του Αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν. Ο πύραυλος χτύπησε την περίμετρο του κεντρικού τερματικού σταθμού, προκαλώντας καταστροφές σε δρόμο και όχημα και τραυματίζοντας οκτώ άτομα, σύμφωνα με το Reuters.
Όπως μετέδωσε το i24 News, τα προηγμένα αμυντικά συστήματα Arrow και THAAD απέτυχαν να αναχαιτίσουν τον εισερχόμενο πύραυλο, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία, καθώς μέχρι πρότινος θεωρούνταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά έναντι επιθέσεων από τους Χούθι.
Προβλήματα στις πτήσεις μετά τις 7 Οκτωβρίου
Τα γεγονότα που ακολούθησαν τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου ανέδειξαν τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ισραήλ στον τομέα των αερομεταφορών και του τουρισμού. Εξαιτίας της συνεχιζόμενης αστάθειας, πολλές ξένες αεροπορικές εταιρείες παραμένουν επιφυλακτικές ως προς τις πτήσεις προς και από το Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια περιόδων έντασης, η πλειονότητα των ξένων εταιρειών ακυρώνει τα δρομολόγιά της, αφήνοντας την El Al ως μία από τις λίγες αξιόπιστες επιλογές.
Η British Airways ανακοίνωσε πρόσφατα ότι παρατείνει την αναστολή όλων των πτήσεων της προς και από το Ισραήλ έως και τις 25 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Ynet.
Επίμονη απειλή από το Ιράν
Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στην Israel Hayom ότι, παρά το γεγονός πως οι απειλές από τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και τους Χούθι έχουν σε μεγάλο βαθμό περιοριστεί ή εξουδετερωθεί, το Ιράν παραμένει η σημαντικότερη απειλή για την ασφάλεια της χώρας. Αυτός είναι, όπως τόνισε, ο βασικός λόγος για τη συνεχή επαγρύπνηση και τις ενισχυμένες προετοιμασίες ενάντια σε ενδεχόμενες επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους.
Πηγή: Jerusalem Post