chat icon
Link copied!

Τον έντονο προβληματισμό του για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά και το χτύπημα των ΗΠΑ στο Ιράν, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης μηνιαίας ενημερωτικής συνάντησης του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε όμως και στο θέμα της αύξησης των ροών από παράνομους μετανάστες από τη Λιβύη προς την Κρήτη, κάτι που προκαλεί την ανησυχία της κυβέρνησης.

Advertisement
Advertisement

«Δυστυχώς έχουμε δει αρκετά περιστατικά τις τελευταίες ημέρες που μας αναγκάζουν να δράσουμε προληπτικά και αποτρεπτικά με έναν πιο έντονο τρόπο», σημείωσε αρχικά ο πρωθυπουργός εξηγώντας ότι έχει ζητήσει από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων «να μεριμνήσουν ώστε να αποσταλούν πλοία του ελληνικού Ναυτικού έξω από τα χωρικά ύδατα της Λιβύης ώστε προληπτικά, και σε συνεργασία πάντα με τις λιβυκές αρχές και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές δυνάμεις, να στείλουμε ένα μήνυμα ότι δεν πρόκειται να κάνουν κουμάντο οι διακινητές για το ποιος θα εισέρχεται στη χώρα μας. Νομίζω ότι είναι μία κίνηση που υπό τις παρούσες συνθήκες είναι επιβεβλημένη».

Μάλιστα όπως είπε, το θέμα της Λιβύης θα το θέσει μετ΄ επιτάσεως και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη και εκτίμησε ότι «θα υπάρχουν και σχετικά συμπεράσματα τα οποία θα καλύπτουν απόλυτα τις ελληνικές θέσεις».

«Έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα για να είναι η χώρα απολύτως ασφαλής»

Σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αφού τόνισε ότι «το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικό εργοστάσιο», θέση που υποστηρίζει και η Ε.Ε., ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η περαιτέρω κλιμάκωση στρατιωτικών επιχειρήσεων θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που ενδεχομένως θα λύσει και απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές «να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έτσι ώστε έστω και την ύστατη στιγμή να αποφευχθεί μία περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση η οποία μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία και για την πορεία του πληθωρισμού».

Τόνισε επίσης τη μέριμνα της ελληνικής πλευράς για την ασφάλεια των ελληνόκτητων πλοίων και αυτών υπό ελληνική σημαία που κινούνται στην ευρύτερη περιοχή.

«Έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα για να είναι η χώρα απολύτως ασφαλής», υπογράμμισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Θέλω επίσης να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου και την οργή μου για το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στην ελληνοορθόδοξη εκκλησία του Προφήτη Ηλία στη Δαμασκό και να καλέσω με τον πιο επιτακτικό τρόπο τη νέα κυβέρνηση της Συρίας να μεριμνήσει έμπρακτα για την προστασία όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων.

Τασούλας: «Είμαστε σε μια κατάσταση συγκρουσιακής υπερέντασης»

«Δεν είναι πια ρευστότητα αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, έχει ξεπεράσει τα όρια της ρευστότητος, είμαστε σε μια κατάσταση υπερέντασης, συγκρουσιακής πλέον υπερέντασης και είναι φανερό πως οι απόψεις και της Ευρώπης και της Ελλάδος και άλλων χωρών για επικράτηση των διπλωματικών μέσων, είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθούν τα χειρότερα», σημείωσε στην τοποθέτηση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας. «Αν συνεχιστεί η συγκρουσιακή εκδοχή της ρευστότητας, νομίζω πως το αποτύπωμα θα είναι δυσάρεστο και δεν θα είναι μόνο τοπικό, που πιάνει και εμάς στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά θα είναι παγκόσμιο το δυσμενές αποτύπωμα», πρόσθεσε στη συνέχεια.