Η νεαρή έπεσε από «έναν γκρεμό που περιβάλλει το μονοπάτι δίπλα στον κρατήρα του ηφαιστείου».
Μια Βραζιλιάνα τουρίστρια έπεσε ενώ έκανε πεζοπορία κοντά στον κρατήρα του Όρους Ριντζάνι, ενός ενεργού ηφαιστείου στην Ινδονησία.
Σύμφωνα με τα βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης και την οικογένειά της, πρόκειται για την 26χρονη Τζουλιάνα Μαρίνς, η οποία συμμετείχε σε οργανωμένη πεζοπορία όταν εξαφανίστηκε γύρω στις 06:30 τοπική ώρα, το πρωί του Σαββάτου.
Οι βραζιλιάνικες αρχές ανέφεραν ότι η Μαρίνς έπεσε από «γκρεμό που περιβάλλει το μονοπάτι δίπλα στον κρατήρα του ηφαιστείου».
Οι προσπάθειες εντοπισμού και διάσωσής της έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής, εξαιτίας της δυσπρόσιτης μορφολογίας του εδάφους και των δυσμενών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με τις ινδονησιακές αρχές.
Η διοίκηση του εθνικού πάρκου του Όρους Ριντζάνι ανέφερε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι το πρωί του Σαββάτου, διασώστες άκουσαν τις κραυγές της Μαρίνς για βοήθεια. «Εκείνη τη στιγμή ήταν ζωντανή και ασφαλής, αν και σε κατάσταση σοκ», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Υλικό από drone και άλλα βίντεο πεζοπόρων – τραβηγμένα το Σάββατο – που μεταδίδονται από τα βραζιλιάνικα ΜΜΕ, δείχνουν την 26χρονη να κάθεται και να κινείται πολύ χαμηλότερα από το μονοπάτι.
Ωστόσο, αργότερα την ίδια ημέρα, οι διασώστες δεν κατάφεραν να την εντοπίσουν, παρά την κατάβασή τους περίπου 300 μέτρα στο σημείο που πιστευόταν ότι βρισκόταν. Δεν απάντησε στις εκκλήσεις τους.
Μέχρι το πρωί της Κυριακής, νέα εναέρια λήψη από drone έδειξε ότι η Μαρίνς δεν βρισκόταν πλέον στην αρχική της θέση. Οι αρχές του πάρκου σημείωσαν ότι η πυκνή ομίχλη εμπόδιζε τις προσπάθειες διάσωσης και επηρέαζε αρνητικά τη χρήση θερμικής κάμερας από drone.
Τη Δευτέρα, διασώστες κατάφεραν να την εντοπίσουν ξανά, με ενδείξεις ότι είχε πέσει ακόμη βαθύτερα στον γκρεμό.
Σύμφωνα με ανάρτηση της οικογένειας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι διασώστες είχαν κατέβει περίπου 250 μέτρα, αλλά τους απέμεναν άλλα 350 για να φτάσουν κοντά της, πριν αναγκαστούν να αποσυρθούν.
Η οικογένεια καταγγέλλει επίσης ότι το πάρκο παραμένει ανοιχτό και τουρίστες συνεχίζουν να πεζοπορούν στην ίδια διαδρομή, παρόλο που η Τζουλιάνα «ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ». «Δεν γνωρίζουμε την κατάσταση της υγείας της! Είναι χωρίς νερό, φαγητό ή ζεστά ρούχα εδώ και τρεις ημέρες!», ανέφεραν με αγωνία.
Ο Σατιαουάν Πουντιατμόκο, αξιωματούχος του υπουργείου Δασών της Ινδονησίας, δήλωσε στο BBC ότι η διαδρομή δεν έκλεισε, καθώς κρίθηκε πως αυτό δεν θα επηρέαζε τη διαδικασία διάσωσης. «Οι πεζοπόροι ενημερώθηκαν και τους δόθηκε εντολή να μην πλησιάζουν το σημείο της επιχείρησης», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως πολλοί τουρίστες είχαν ήδη κάνει κρατήσεις και ταξιδέψει από μακριά.
«Η ακύρωση της ανάβασης θα προκαλούσε αναστάτωση», υπογράμμισε.
Την Τρίτη, η οικογένεια της Μαρίνς ανακοίνωσε μέσω κοινωνικών δικτύων ότι η επιχείρηση διάσωσης έχει ξεκινήσει ξανά.
#BREAKING #UPDATE 🚨 HIKER TRAPPED IN ACTIVE VOLCANO CRATER – RESCUE MISSION CONTINUES
26-year-old Brazilian tourist Juliana Marins has been stranded inside Mount Rinjani, an active volcano on Indonesia’s Lombok Island, since June 21.
– Fell near the crater early Saturday… pic.twitter.com/BAGrJEL9cK— Kristy Tallman (@KristyTallman) June 23, 2025Advertisement
Σε δηλώσεις στο βραζιλιάνικο δίκτυο Globo, δύο μέλη της ομάδας πεζοπορίας περιέγραψαν τη διαδρομή ως ιδιαίτερα απαιτητική. Ένας από αυτούς είπε ότι «ήταν πολύ δύσκολη, με έντονο κρύο, πραγματικά σκληρές συνθήκες». Άλλο μέλος ανέφερε ότι η Τζουλιάνα βρισκόταν στο πίσω μέρος της ομάδας μαζί με τον ξεναγό τη στιγμή του ατυχήματος. «Ήταν πριν την ανατολή, με περιορισμένη ορατότητα, και είχαμε μόνο έναν απλό φακό. Το έδαφος ήταν δύσκολο και ολισθηρό», εξήγησε.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την ινδονησιακή κυβέρνηση και έχει στείλει δύο εκπροσώπους της πρεσβείας στην περιοχή για να παρακολουθούν τις εξελίξεις.
Ο Σατιαουάν επανέλαβε πως οι πεζοπόροι πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλειά τους.
Σημειώνεται ότι το 2022, ένας Πορτογάλος τουρίστας έχασε τη ζωή του πέφτοντας από γκρεμό στην κορυφή του Ριντζάνι. Τον Μάιο του 2025, ένας Μαλαισιανός πεζοπόρος πέθανε μετά από πτώση στο ηφαίστειο.
Με ύψος άνω των 3.700 μέτρων, το Όρος Ριντζάνι είναι το δεύτερο ψηλότερο ηφαίστειο στην Ινδονησία και αποτελεί δημοφιλή προορισμό για πεζοπορία.