Στις παράπλευρες απώλειες της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, συγκαταλέγονται και οι αεροπορικές εταιρείες οι οποίες αναγκάζονται να αποφεύγουν τις εμπόλεμες περιοχές, επιμηκύνοντας τις διαδρομές και αυξάνοντας το κόστος των πτήσεων.
Αναλυτές υποστηρίζουν μάλιστα, ότι το πυραυλικό μπαράζ και τα drones ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν τις τελευταίες ημέρες, που διασχίζει τουλάχιστον 4 εναέριους χώρους στην ευρύτερη περιοχή, έχει προκαλέσει μια απο τις μεγαλύτερες κρίσης στις αερομεταφορές που μπορεί να συγκριθεί με αυτήν της πανδημίας.
Η British Airways ακύρωσε τις πτήσεις της από το περασμένο Σαββατοκύριακο προς πόλεις της Μέσης Ανατολής, όπως την Ντόχα και το Ντουμπάι, ενώ παραμένει άγνωστο πότε θα επαναξεκινήσουν καθώς το βράδυ της Δευτέρας το Κατάρ έκλεισε προσωρινά τον εναέριο χώρο του μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν σε αμεριικανικές βάσεις στη χώρα.
Το κλείσιμο των εναέριων χώρων ήταν αναπόφευκτο και καταστροφικό καθώς τα περισσότερα απο αυτά τα αεροδρόμια είναι κρίσιμοι κόμβοι στη διεθνή αεροπορία καθώς συνδέουν χώρες της Ασίας και της Αυτραλίας.
Η αεροπορική βιομηχανία βρίσκεται σε πραγματικά δυσμενή θέση με κίνδυνο να χάσει εκατομμύρια πελάτες, καθώς η εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών έχει επηρεαστεί και από το πρόσφατο αεροπορικό δυστύχημα της Air India, ένα από τα πιο θανατηφόρα των τελευταίων πολλών χρόνων.
Οι ευρωπαικές εταιρείες βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη θέση καθώς τα τελευταία 3 χρόνια έχει κλείσει ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας και η Ρωσία του έχει απαγορεύσεις τη διεύλευση από τον εναέριο χώρο της.
Ασύμφορα τα ταξίδια Ευρώπης – Ασίας
Αυτό κάνει τα ταξίδια που συνέουν την Ευρώπη με την Ασία, πολύ ακριβά και σχεδόν ασύμφορα.
Οι πτήσεις Λονδίνου-Ιαπωνίας για παράδεισγμα, είναι οριακά μη βιώσιμες για πολλές αεροπορικές εταιρείες που ανταγωνίζονται τις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες που δεν υπόκινται σε εναέριους περιουρισμούς πάνω από τη Ρωσία κάνοντας τες ιδίατερα ανταγωνιστικές.
Ένα παρόμοιο σενάριο θα μπορούσε να εξελιχθεί και πάνω από την Μέση Ανατολή όπου οι ασφαλείς διελεύσεις γίνονται όλο και λιγότερες», λέει ο αναλυτής αεροπορίας John Strickland της JLS Consulting
«Ο Κόλπος είναι μια πολυσύχναστη περιοχή, ακόμη και για αεροπορικές εταιρείες που δεν έχουν την έδρα τους εκεί. Όσο περισσότερο περιορίζεται, τόσο πιο ασύμβορη θα είναι η παραμονή τους εκεί» υπογραμμίζει.
Από τις 13 Ιουνίου, η εναέρια διαδρομή πάνω από το Ιράκ, το Ιράν και το Ισραήλ έχει κλείσει ενώ ο ευρωπαϊκός οργανισμός ασφάλειας, EASA, έχει χαρακτηρίσει την Συρία, την Ιορδανία, τον Λίβανο και μέρος της Αιγύπτου ως «επικίνδυνες» για την ασφάλεια των αεροπλάνων.
Αυτό έχει αναγκάσει ορισμένες αεροπορικές εταιρείες να πετούν μέσω της Γεωργίας και πάνω από το Αφγανιστάν, ενώ άλλες αναγκάζονται να κατευθύνουν πάνω από τη Σαουδική Αραβία.
Οι αερομεταφορείς του Κόλπου συνεχίζουν να εκτελούν τις περισσότερες πτήσεις τους κανονικά παρά τους περιορισμούς – με την Emirates να έχει ακυρώσει τις απευθείας πτήσεις της προς την Τεχεράνη και τη Βαγδάτη.
Η Singapore Airlines και η Air France-KLM ήταν μεταξύ εκείνων που σταμάτησαν τις πτήσεις τους το Σαββατοκύριακο όπως και η British, ενώ η Finnair – που έχει ήδη περιοριστεί περισσότερο λόγω της Ουκρανίας και της Ρωσίας – έχει αναστείλει όλες τις πτήσεις της προς τη Ντόχα μέχρι το τέλος του μήνα.
Κι ενώ μέχρι στιγμής οι πτήσεις ακυρώνονται για λόγους ασφάλειας, οι αναλυτές εκτιμούν ότι σύντομα θα ακυρώνονται λόγω μεγάλου κόστους των καυσίμων.
«Αυτές οι αλλαγές κάνουν τις πτήσεις μεγαλύτερες, με περισσότερες καθυστερήσεις και πολύ πιο ακριβές λόγω των καυσίμων», λέει ο Strickland ο οποίος υπολογίζει και τις πολλές ώρες πτήσεις για τα πληρώματα γεγονός που αφήνει τις αεροπορικές με λιγότερο προσωπικό λόγω περιορισμών στις ώρες εργασίας».
Όλα αυτά έχουν ήδη αντικτυπο στις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών που κατρακυλούν από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε την πρώτη επίθεση στις 12 Ιουνίου.