Μπορούμε και πρέπει να το τρώμε κάθε μέρα όσο είναι η εποχή του.

chat icon
Link copied!

Το καλοκαίρι είναι εδώ για τα καλά. Και τα δροσερά φρούτα που μας προσφέρει είναι όλα τους ένα κι ένα. Πέρα όμως από τη γεύση, ποιο είναι το πιο υγιεινό; Το τραγανό, δροσερό και αγαπητό σε όλους μας καρπούζι!

Αλλά γιατί το καρπούζι κερδίζει την πρωτιά;

Advertisement
Advertisement

1. Μας ενυδατώνει μέσα στον καύσωνα

Αποτελούμενο κατά 90% από νερό, το καρπούζι είναι απίστευτα ενυδατικό και πλούσιο σε ηλεκτρολύτες που βοηθούν στην επαναφόρτιση του σώματος μετά από μια πρωινή προπόνηση ή μετά από το παιχνίδι του παιδιού στην πυλωτή ή την αλάνα. 

2. Καλύπτει την ανάγκη μας για μια γλυκιά γεύση ενώ παράλληλα συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Με ελάχιστες θερμίδες, το καρπούζι είναι τόσο νόστιμο που μας ηρεμεί ακόμα και μέσα στην πιο τρελή λιγούρα. Και εκτός αυτού μας φουσκώνει και μας αποτρέπει την κατανάλωση επεξεργασμένων σνακ. Με αυτόν τον τρόπο το καρπούζι είναι η ιδανική επιλογή για όποιο προσπαθεί να χάσει βάρος μέσα στο καλοκαίρι. 

3. Προστατεύει τις αρθρώσεις

Το καρπούζι έχει μια σειρά από οφέλη. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η προστασία των αρθρώσεων από φλεγμονές. Ως εκ τούτου, όσοι γυμναζόμαστε ή υποφέρουμε από αρθριτικά, θα πρέπει να το τιμάμε. Και μπορούμε να το συνοδεύουμε και με μια καλή πηγή πρωτεΐνης, όπως η φέτα. 

Advertisement

4. Μας προστατεύει από τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων

Το καρπούζι είναι πιο πλούσιο σε λυκοπένιο από οποιοδήποτε άλλο φρούτο. Αλλά τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; Το λυκοπένιο είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.

Το καρπούζι είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βήτα-καροτίνης, μιας βιταμίνης που λειτουργεί για την προστασία του σώματός μας από βλαβερά μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Οπότε, η συμβολή του απέναντι στην καταπολέμηση του καρκίνου είναι διπλή και πολύτιμη.

Advertisement

5. Καρπούζι για καλή υγεία του εντέρου

«Το καρπούζι έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και υγιεινά φυτοχημικά», συμπληρώνει η Κάρολ Τζόνστον, καθηγήτρια διαιτολογίας σε Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Οι φυτικές ίνες και τα φυτοχημικά, συμβάλλουν στην καλή υγεία του εντέρου, ενισχύοντας παράλληλα το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βοηθώντας στην πρόληψη βλαβών στο DNA.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/pos-na-apoktesoeme-to-maerisma-ton-oneiron-mas-choris-kindenoes_gr_68516e5fe4b0e5badb46ef37

Advertisement

Ναι αλλά γιατί λένε ότι το καρπούζι έχει πολλή ζάχαρη;

Αυτό είναι μέγας μύθος σύμφωνα με την Τζόνστον. Διότι παρόλο που ικανοποιεί ακόμα και τους πιο λιχούδηδες, το καρπούζι έχει λιγότερη ζάχαρη από πολλά άλλα δημοφιλή φρούτα, όπως το μάνγκο, τα σταφύλια, τα κεράσια και τα αχλάδια.

Συν τοις άλλοις, αν βάλουμε μερικά κομματάκι καρπούζι σε δροσερό νερό, αυτό περιορίζει την ανάγκη μας για αναψυκτικά, που λόγω του καύσωνα το καλοκαίρι πολλές φορές χτυπάει κόκκινο. Οπότε; Κέρδος από κάθε άποψη.  

https://www.huffingtonpost.gr/entry/to-mestiko-yia-ena-isorropemeno-kalokairi-krevetai-stoes-aryoes-rethmoes_gr_68540a72e4b07e1309c5d666

Advertisement

Μπορούμε να τρώμε καρπούζι κάθε μέρα;

Φυσικά. Αλλά οι διατροφολόγοι, προκειμένου να διατηρείται η βιοποικιλότητα του εντέρου, συνιστούν να τρώμε λίγο από το κάθε φρούτο μέσα σε μια δροσερή και πολύχρωμη φρουτοσαλάτα. Παράλληλα καταναλώνουμε όσπρια και σαλάτες ενώ φροντίζουμε να πίνουμε άφθονο νερό. Διότι το καλοκαίρι, βασική αιτία που νιώθουμε υποτονικοί, είναι πολλές φορές η αφυδάτωση. 

Advertisement

Και κάτι για το τέλος: Όλα τα φρούτα του καλοκαιριού επιφυλάσσουν οφέλη. Τα τιμάμε όλα εξίσου λοιπόν. 

(Με πληροφορίες από usatoday).

Advertisement