Ο χάρτης των παραβάσεων, σε ποιες περιοχές εντοπίζονται οι περισσότερες. Ωστόσο, οι αρμόδιες αρχές τονίζουν πως η εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο.
Δεν έχουμε φτάσει καν καλά-καλά στην περίοδο κορύφωσης των καλοκαιρινών διακοπών που παραδοσιακά στην Ελλάδα αφορά τους μήνες Ιούλιο και κυρίως Αύγουστο αλλά η εφαρμογή MyCoast στην οποία πολίτες μπορούν να καταγγέλουν αυθαιρεσίες και παρανομίες στις παραλίες έχει πάρει φωτιά.
Τον Ιούνιο υποβλήθηκαν 2.667 επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες που εάν προστεθούν στις σχεδόν 300 του Μαϊου, τότε φτάνουμε σχεδόν τις 3.000.
Από το σύνολο αυτών, ένα ποσοστό άνω του 50% έχει ήδη ελεγχθεί και έχουν επιβληθεί οι προβλεπόμενες ποινές οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τις 60.000 ευρώ σε χρηματικά πρόστιμα.
Από το σύνολο των καταγγελιών του Ιουνίου, οι 1.568 αφορούν σε αυθαίρετη κάλυψη παραλίας ενώ άλλες 441 σχετίζονται με την παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης.
Σημειώνεται πως οι πιο συχνές αυθαιρεσίες-παρανομίες αφορούν την παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία που επισύρει πρόστιμα από 2.000 ευρώ έως 60.000 ευρώ.
Στις πρώτες θέσεις των παραβάσεων βρέθηκαν οι παραλίες της Ανατολικής Αττικής και της Χαλκιδικής.
Αναλυτικότερα ο χάρτης της παραβάσεων: Αιτωλοακαρνανία:33. Ανατολική Αττική: 396, εκ των οποίων οι 106 στην περιοχή του Σαρωνικού. Άνδρος: 10. Αργολίδα: 17. Αρκαδία: 4. Αχαΐα: 51. Βοιωτία:1. Δυτική Αττική: 9. Έβρος: 16. Εύβοια: 72. Ζάκυνθος: 50. Ηλεία: 12. Ηράκλειο Κρήτης: 45. Θάσος: 84. Θεσπρωτία: 17. Θεσσαλονίκη: 65. Θήρα: 21. Ικαρία: 10. Ιωάννινα: 5. Καβάλα: 64. Κάλυμνος: 35. Κάρπαθος: 7. Καστοριά: 3. Κέα- Κύθνος: 7. Κέρκυρα: 79. Κεφαλλονιά: 17. Κορινθία: 101 εκ των οποίων οι 52 στην περιοχή του Κιάτου. Κως: 24. Λακωνία: 9. Λάρισα: 25. Λασίθι: 15. Λέσβος: 13. Λευκάδα: 37. Λήμνος: 8. Μαγνησία: 189. Μεσσηνία: 62. Μήλος: 13. Μύκονος: 33. Νάξος: 20. Νησιά Αργοσαρωνικού: 59. Νότια Αττική: 29. Ξάνθη: 3. Πάρος: 35. Πειραιάς: 4. Πιερία: 39. Πρέβεζα: 133. Ρέθυμνο: 16. Ροδόπη: 9. Ρόδος: 164. Σάμος: 12. Σποράδες: 28. Σύρος: 12. Τήνος: 15. Φθιώτιδα: 6. Φωκίδα: 7.
Μέχρι στιγμής πάντως οι αρμόδιες αρχές τονίζουν πως τα ποσοστά παραβατικότητας του περσινού καλοκαιριού και οι ακραίες περιπτώσεις αυθαιρεσιών δεν φαίνεται να επαναλαμβάνονται.
Σε πρώτη φάση οι έλεγχοι μέχρι τώρα γίνονται με φυσικούς ελέγχους από κλιμάκια αλλά καθώς οδεύουμε προς την περίοδο κορύφωσης της τουριστικής σεζόν-όσο δηλ. πλησιάζουμε προς τον Αύγουστο- αναμένεται η «επιστράτευση» και των drones για επόπτευση και λήψη αεροφωτογραφιών που θα σηκώνονται τόσο για προληπτικούς ελέγχους όσο και για την επιβεβαίωση καταγγελιών.
Ποινές και πρόστιμα
-Σε περίπτωση κατάληψης αιγιαλού και παραλίας, χωρίς να υπάρχει σύμβαση παραχώρησης ή καθ’ υπέρβαση της σύμβασης παραχώρησης, η Κτηματική Υπηρεσία εκδίδει πράξη άμεσης απομάκρυνσης. Με την πράξη αυτή διατάσσεται η απομάκρυνση εντός 48 ωρών των κινητών στοιχείων που έχουν τοποθετηθεί επί του αιγιαλού και της παραλίας, ανεξαρτήτως του χρόνου κατά τον οποίο έγινε η αυθαίρετη κατάληψη. Σε περίπτωση παράνομης κατασκευής έργων στον αιγιαλό ή την παραλία, τα έργα αυτά κατεδαφίζονται.
-Σε περίπτωση οικονομικής δραστηριότητας σε αιγιαλό ή παραλία που έχει καταληφθεί χωρίς να υπάρχει σύμβαση παραχώρησης (π.χ. beach bar), η Κτηματική Υπηρεσία ή ο οικείος δήμος, μαζί με την πράξη άμεσης απομάκρυνσης, εκδίδει και διαταγή σφράγισης και διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης στον χώρο που έχει καταληφθεί, ενώ εντός 24 ωρών ο χώρος που έχει καταληφθεί, σφραγίζεται με ταινία και τοποθετείται πινακίδα που αναφέρει τη σφράγιση και τον λόγο αυτής, καθώς και την απαγόρευση εισόδου στον σφραγισμένο χώρο, τουλάχιστον στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.
–Αυθαίρετη κατασκευή έργου ή διαμόρφωση σε αιγιαλό ή παραλία, συνεπάγεται πρόστιμο τετραπλάσιο του ανταλλάγματος, το οποίο πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των ετών και μέχρι πέντε έτη, από τότε που έχει ανεγερθεί η αυθαίρετη κατασκευή ή έχει γίνει η αυθαίρετη διαμόρφωση και αποκλεισμός του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για δέκα έτη μετά την επιβολή της κύρωσης. Το πρόστιμο επιβάλλεται πέραν των πολεοδομικών προστίμων που επιβάλλουν οι αρμόδιες αρχές.
–Αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή παραλίας χωρίς σύμβαση παραχώρησης, επισύρει πρόστιμο που ανέρχεται στο τετραπλάσιο του ανταλλάγματος που θα αντιστοιχούσε στην καταληφθείσα έκταση και αποκλεισμός του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για πέντε έτη μετά από την επιβολή της κύρωσης. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, αν η κατάληψη έχει γίνει από λειτουργούσα όμορη επιχείρηση, η λειτουργία της αναστέλλεται επί δέκα ημέρες, η ταμειακή της μηχανή σφραγίζεται με απόφαση της ΑΑΔΕ και ο παραβάτης αποκλείεται από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για δέκα έτη μετά από την επιβολή της κύρωσης.
–Κατάληψη αιγιαλού ή παραλίας καθ’ υπέρβαση της σύμβασης παραχώρησης, πρόστιμο που ανέρχεται στο τετραπλάσιο του ανταλλάγματος, όπως αυτό προκύπτει με βάση τον μαθηματικό τύπο, για την έκταση που δεν καλύπτεται από έγκυρη σύμβαση παραχώρησης. Αν η υπέρβαση ανέρχεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% της παραχωρηθείσας έκτασης, σε περίπτωση δεύτερης παράβασης επιβάλλεται αποκλεισμός του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για πέντε έτη μετά από την επιβολή της κύρωσης. Σε περίπτωση τρίτης υπέρβασης ποσοστού μεγαλύτερου του 30%, ο παραβάτης αποκλείεται από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για δέκα έτη μετά από την επιβολή της κύρωσης, η λειτουργία της επιχείρησης αναστέλλεται επί δέκα ημέρες και η ταμειακή μηχανή της επιχείρησης σφραγίζεται με απόφαση της ΑΑΔΕ.