Οι εργασίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν σε 12 χρόνια, ενώ το κόστος της κατασκευής ανέρχεται στα 800 εκατομμύρια ευρώ.

chat icon
Link copied!

Δύο εβδομάδες μετά την αιφνιδιαστική απεργία στην οποία προχώρησε το προσωπικό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες εργασίας, την υποστελέχωση και τον υπερβολικό συνωστισμό, αφήνοντας χιλιάδες επισκέπτες να περιμένουν σε ουρές έξω από τις πύλες του, το Λούβρο ανακοίνωσε την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την επέκταση του Μουσείου, την οποία είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν στα τέλη Ιανουαρίου.

Το έργο θα περιλαμβάνει ειδική αίθουσα για το πιο διάσημο έκθεμα του, τη Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι (1452-1519), καθώς και νέα είσοδο.

Advertisement
Advertisement

Ο νικητής του διεθνούς διαγωνισμού θα επιλεγεί από 21μελή διεθνή επιτροπή τον Οκτώβριο, ενώ η ανακοίνωση θα γίνει στις αρχές του επόμενου έτους.

Τουρίστες στην ουρά έξω από το Μουσείο του Λούβρου μετά την απεργία των εργαζομένων και το κλείσιμο του ιδρύματος, Παρίσι, 16 Ιουνίου 2025.  (AP Photo/Christophe Ena) via Associated Press

Για την αποσυμφόρηση της σημερινής κύριας εισόδου του μουσείου, μέσω της πυραμίδας από γυαλί και χάλυβα που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ι.Μ. Πέι (1917-2019) το 1989, το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μίας νέας εισόδου στην ανατολική πρόσοψη, κοντά στον ποταμό Σηκουάνα. Αλλά σε αντίθεση με το εντυπωσιακό σχέδιο του Πέι, κύριος στόχος του διαγωνισμού είναι η προσκόμιση προτάσεων βάσει των οποίων η νέα είσοδος θα ενσωματώνεται στην υπάρχουσα κλασική κιονοστοιχία του 17ου αιώνα.

Επισκέπτες του Μουσείο φωτογραφίζουν τη Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι. (AP Photo/Manish Swarup) via Associated Press

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης μια αίθουσα 33.000 τ.μ. για τη Μόνα Λίζα η οποία  θα κατασκευαστεί υπόγεια κάτω από την Cour Carrée, μία από τις αυλές του Λούβρου. Σύμφωνα με τα σχέδια, θα συνδέεται με το υπόλοιπο μουσείο μέσω μιας νέας εισόδου, ενώ θα μπορεί κανείς να την επισκεφθεί μόνο εφόσον έχει προμηθευτεί ειδικό εισιτήριο, «το αργότερο» μέχρι το 2031, όπως είχε επισημάνει ο Γάλλος πρόεδρος. 

Ιδιαίτερα θετικό στοιχείο είναι ότι ο ειδικός χώρος θα επιτρέψει στο μουσείο να προσφέρει επιπλέον πληροφορίες για την ιστορία του έργου, συμπεριλαμβανομένης της διαβόητης κλοπής του 1911, καθώς και να φωτίσει πτυχές της παγκόσμιας απήχησής του.

«Στόχος μας είναι να προσφέρουμε μια υψηλής ποιότητας συνδιαλλαγή με το συγκεκριμένο αριστούργημα και ένα σημαντικό χρόνο για περισυλλογή», δήλωσε η διευθύντρια του Λούβρου, Λοράνς ντε Καρ, στη Le Monde.

Το έργο επέκτασης θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από τα έσοδα των εισιτηρίων -η τελευταία αύξηση εφαρμόστηκε το 2024- καθώς και από χορηγίες. Το περασμένο φθινόπωρο, η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού Ρασίντα Ντατί πρότεινε την επιβολή πρόσθετης χρέωσης πέντε ευρώ για τους επισκέπτες του μουσείου που προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως προς το συνολικό κόστος των εργασιών που θα πρέπει να γίνουν τα επόμενα 12 χρόνια στο Λούβρο, ο Γάλλος πρόεδρος εκτίμησε ότι θα είναι της τάξης των 800 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, επεσήμανε ότι στόχος είναι ο αριθμός των επισκεπτών του Λούβρου να ανέλθει σταδιακά στα 12 εκατομμύρια έναντι 8,7 εκατομμύρια που ήταν το 2024.

Με πληροφορίες από artnet