Όσες γίνονται 18 ετών από την 1η Ιουλίου θα μπαίνουν σε κλήρωση όπως και οι άνδρες. Η απόφαση που υπαγορεύθηκε από την ρωσική απειλή και τις αλλαγές σε επίπεδο ΝΑΤΟ
Κοιτάζοντας πάνω από μια πυκνή βλάστηση έξω από την πρωτεύουσα της Δανίας, η 20χρονη Κατρίν «σαρώνει» τον ορίζοντα για πιθανές απειλές.
Μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες στρατιωτικής εκπαίδευσης, η νεαρή στρατιώτης και η υπόλοιπη μονάδα της πέρασαν τις αρχές Ιουνίου ολοκληρώνοντας το τελευταίο στάδιο της εκπαίδευσής τους κοντά στο στρατόπεδο του δανέζικου στρατού στο Χιούβελτε, 25 χιλιόμετρα βόρεια της Κοπεγχάγης.
Η Κατρίν και άλλες γυναίκες στον στρατό μίλησαν όλες στο Associated Press στις 11 Ιουνίου με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιούνταν μόνο τα μικρά τους ονόματα για λόγους ασφαλείας.
Όλες προσφέρθηκαν να υπηρετήσουν σε εθελοντική βάση στις αρχές της χρονίας. Μέχρι τώρα, αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να ενταχθούν οι γυναίκες στις ένοπλες δυνάμεις.

Η σκανδιναβική χώρα όμως επιδιώκει να αυξήσει τον αριθμό των νέων στον στρατό επεκτείνοντας την υποχρεωτική κατάταξη στις γυναίκες για πρώτη φορά. Άνδρες και γυναίκες θα μπορούν ακόμα να υπηρετούν εθελοντικά, και οι υπόλοιπες θέσεις θα καλυφθούν με κλήρωση χωρίς διάκριση φύλου.
«Στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα ο κόσμος, είναι απαραίτητο», είπε η Κατρίν. «Νομίζω ότι είναι δίκαιο και σωστό οι γυναίκες να συμμετέχουν ισότιμα με τους άνδρες».
Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Δανίας στις αρχές Ιουνίου, οι Δανέζες που γίνονται 18 ετών μετά την 1η Ιουλίου θα συμμετέχουν στην κλήρωση ισότιμα με τους άνδρες συμπατριώτες τους. Η αλλαγή έρχεται εν μέσω ρωσικής επιθετικότητας και αυξανόμενων στρατιωτικών επενδύσεων σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ.

Η «ρωσική απειλή»
Ακόμα και από τη σχετική ασφάλεια της Δανίας, η ολοκληρωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ρίχνει τη σκιά της.
Μαθήματα από τα ουκρανικά πεδία μαχών έχουν ενταχθεί στην εκπαίδευσή. «Αυτό το καθιστά πολύ ρεαλιστικό», είπε η Κατρίν.
Οι μεταρρυθμίσεις της Δανίας για την ισότητα των φύλων άρχισαν το 2024 ως μέρος μιας σημαντικής αμυντικής συμφωνίας. Το πρόγραμμα αναμενόταν αρχικά να εφαρμοστεί στις αρχές του 2027, αλλά έχει επισπευσθεί για το καλοκαίρι του 2025.
Ο Συνταγματάρχης Κένεθ Στρομ επικεφαλής του προγράμματος στρατολόγησης δήλωσε στο AP ότι οι αποφάσεις βασίζονται στην «τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας».

«Θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στη συλλογική δύναμη αποτροπής του ΝΑΤΟ. Η αύξηση του αριθμού των στρατευμένων σημαίνει μεγαλύτερη μαχητική ισχύ».
Η Δανία, ένα κράτος 6 εκατομμυρίων ανθρώπων, έχει περίπου 9.000 επαγγελματίες στρατιώτες. Οι αλλαγές που εισάγονται αναμένεται να φέρουν έως και 6.500 άτομα στον στρατό έως το 2033, από 4.700 πέρυσι.
Σύμφωνα με τη εθνική νομοθεσία, όλοι οι σωματικά ικανοί άνδρες άνω των 18 ετών καλούνται για στρατιωτική θητεία. Αλλά επειδή συνήθως υπάρχουν αρκετοί εθελοντές, υπάρχει ένα σύστημα κλήρωσης, επομένως δεν υπηρετούν όλοι οι νέοι άνδρες. Αντιθέτως, οι γυναίκες μπορούσαν να προσφέρουν εθελοντική θητεία.

«Κάποιοι πιθανότατα θα απογοητευτούν πολύ που θα επιλεγούν να υπηρετήσουν στον στρατό», δήλωσε η Αν Σόφι, μέλος της ομάδας εθελοντών της Κατρίν για τις νέες στρατευόμενες. «Κάποιοι πιθανότατα θα εκπλαγούν και θα τους αρέσει πολύ περισσότερο από όσο νομίζουν».
Η διάρκεια της θητείας παρατείνεται επίσης από τέσσερις σε 11 μήνες. Οι στρατευμένοι θα περάσουν πρώτα πέντε μήνες σε βασική εκπαίδευση, ακολουθούμενη από έξι μήνες επιχειρησιακής θητείας, καθώς και επιπλέον μαθήματα.

Στρατιωτική ενίσχυση
Οι κινήσεις αυτές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατιωτικής ενίσχυσης από το σκανδιναβικό κράτος.
Τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε σχέδια για την ενίσχυση του στρατού της με τη δημιουργία ενός ταμείου 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο, όπως ανέφερε, θα αύξανε τις αμυντικές δαπάνες της χώρας σε περισσότερο από 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος.Μέρος του προγράμματος στρατολόγησης χρηματοδοτούνται από το λεγόμενο Ταμείο Επιτάχυνσης.

«Βλέπουμε μια επιδεινωμένη κατάσταση σε επίπεδο ασφάλειας στην Ευρώπη. Έχουμε τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία. Έχουμε επικεντρωθεί στις χώρες της Βαλτικής, όπου η Δανία συνεισφέρει πολλούς στρατιώτες. Πιστεύω λοιπόν ότι πρόκειται για μια γενική προσπάθεια ενίσχυσης της δανέζικης άμυνας», δήλωσε η ερευνήτρια Ρίκκε Χάουγκεγκάαρντ από το Βασιλικό Κολλέγιο Άμυνας της Δανίας.
Ωστόσο, η σημειώνει ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις, από τον ακατάλληλο εξοπλισμό και την έλλειψη πρόσθετων στρατώνων, έως πιθανές περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης.
«Για το επόμενο ή δύο χρόνια, θα χτίσουμε πολλά νέα κτίρια για να φιλοξενήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Έτσι, θα είναι μια σταδιακή διαδικασία», πρόσθεσε.
Το 2017, η γειτονική Σουηδία θέσπισε στρατιωτική θητεία τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες, αφού η κυβέρνησή της έκανε λόγο για επιδείνωση του περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ευρώπη.