«Δεν πρέπει να υπάρχει η αίσθηση ότι ορισμένες χώρες επωφελούνται από τις αμυντικές δεσμεύσεις των άλλων» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στην Ισπανία και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει σχέδιο να δαπανήσει περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια τα επόμενα 12 χρόνια για την άμυνα.
Η δήλωση του πρωθυπουργού έγινε έπειτα από ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ενδεχόμενο εξαίρεσης της Ισπανίας από την αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5%.
«Εάν η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στο 5% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες, γιατί να μην μπορούν οι Ισπανοί; Ελλάδα και Ισπανία έχουν πολύ παρόμοια ιστορία» ήταν η ερώτηση.
«Καταρχάς, επιτρέψτε μου να πω ότι, όπως τόνισα προηγουμένως, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε πάνω από το 3%, έχουμε σχέδιο να δαπανήσουμε περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια τα επόμενα 12 χρόνια, άρα θα φτάσουμε στο όριο του 3,5% συν 1,5% μέχρι το 2035» είπε και σημείωσε την ανάγκη για δικαιοσύνη και ισότιμη ανάληψη ευθυνών εντός του ΝΑΤΟ.
«Αλλά το νόημα μιας συμμαχίας είναι να διασφαλιστεί ότι υπάρχει δίκαιη κατανομή των βαρών και ότι δεν υπάρχει η αίσθηση ότι ορισμένες χώρες μπορούν να παρεκκλίνουν βασιζόμενες στις αμυντικές δεσμεύσεις άλλων χωρών. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτοί οι στόχοι θα πρέπει να είναι δεσμευτικοί και για τα 32 μέλη της Συμμαχίας».
Όσον αφορά στη Σύνοδο Κορυφής, είπε ότι θεωρεί πολύ ενθαρρυντικό ότι «όλοι συμφωνήσαμε σε σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών μας. Είμαι ένθερμος υποστηρικτής της ανάγκης η Ευρώπη να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες της και να αναλάβει περισσότερη ευθύνη όσον αφορά τη συλλογική μας άμυνα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που σήμερα δαπανά περισσότερο από 3% του ΑΕΠ για την άμυνα και υπερβαίνουμε σταθερά το όριο του 2%, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πολύ δύσκολης περιόδου της οικονομικής κρίσης».
«Επομένως, χαιρετίζω τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Προσδοκώ ότι όλα τα κράτη μέλη θα αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί, διότι, στο τέλος της ημέρας, πρόκειται για μία Συμμαχία που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στη δίκαιη κατανομή των βαρών» είπε.
Επιπλέον ο πρωθυπουργός στην αρχή των δηλώσεών του καλωσόρισε τη συμφωνία που επετεύχθη με τη μεσολάβηση, όπως είπε του Τραμπ, μεταξύ Ισραήλ και Ιράν και υπογράμμισε την ανάγκη για διπλωματία στη Μέση Ανατολή.
«Ως χώρα που βρίσκεται στα απώτερα όρια της Ανατολικής Μεσογείου, χαιρετίζουμε την εκεχειρία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν με τη διαμεσολάβηση του Προέδρου Τραμπ. Ταυτόχρονα, όμως, θα ήθελα να εκφράσω την ακράδαντη πεποίθησή μου ότι μόνιμες λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνο μέσω της ενεργητικής διπλωματίας» σημείωσε και πρόσθεσε:
«Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να μην λησμονούμε τις άλλες πτυχές αυτής της περιφερειακής κρίσης. Είναι απολύτως απαραίτητο να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, να εισρεύσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Αυτό αποτελεί σημαντικό στοιχείο μιας μόνιμης λύσης στο πρόβλημα της αστάθειας στην περιοχή».