Και παγωτό ξυλάκι με επικάλυψη σοκολάτας.

chat icon
Link copied!

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε ένα διαφορετικό αλλά εξαιρετικό λαδερό. Μάραθα τσιγαριαστά με τσακιστοελιές και πατάτες. Οτι πρέπει για τον καύσωνα της ημέρας.

Θα προσθέσουμε ξερό κρεμμύδι και σκορδάκι ψιλοκομμένα και ντομάτα πελτέ.

Advertisement
Advertisement

Για επιδόρπιο, παγωτό ξυλάκι με επικάλυψη σοκολάτας.

Καλή όρεξη.

Μάραθα τσιγαριαστά με τσακιστοελιές και πατάτες

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 20′

Μαγείρεμα: 30′

Υλικά

Advertisement

2 μάτσα μάραθο, ψιλοκομμένος

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

½ σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο

Advertisement

1 κ.σ. πελτές ντομάτας

200 γρ. τσακιστοελιές (ή άλλες της αρεσκείας μας, με ή χωρίς το κουκούτσι)

2 μέτριες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες

Advertisement

30 ml ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Advertisement

Ξεκινάμε ζεσταίνοντας το λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.

Advertisement

Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για περίπου 2′. Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε για 1′.

Ρίχνουμε πρώτα τα κοτσανάκια από τα μάραθα, τα σοτάρουμε για 2′ και στη συνέχεια προσθέτουμε και τα φύλλα, αλάτι, πιπέρι, περίπου 100 ml νερό και τα σιγοβράζουμε σκεπασμένα για 5′.

Προσθέτουμε τις τσακιστοελιές και τις πατάτες και μαγειρεύουμε για περίπου 15′-20′, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

Advertisement

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #205» σε συνταγή Μανώλη Παπουτσάκη.

Παγωτό ξυλάκι με επικάλυψη σοκολάτας

Παγωτό ξυλάκι με επικάλυψη σοκολάτας MurzikNata via Getty Images

Μερίδες: 5-6

Προετοιμασία: 20′

Αναμονή: 8 ώρες

Υλικά

300 γρ. (1½ κούπα) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, κρύα, από το ψυγείο

150 γρ. (3/4 κούπα) ζαχαρούχο γάλα

300 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, ψιλοκομμένη

3 κ.σ. ηλιέλαιο

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος, μέχρι να αποκτήσει παχύρρευστη μορφή, σαν γιαούρτι. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και χτυπάμε για 1′-2′ ακόμη, μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές και αφράτο μείγμα.

Το μοιράζουμε σε 5-6 ειδικές θήκες για παγωτό ξυλάκι. Τοποθετούμε τις θήκες στην κατάψυξη για 10 ώρες ή για όλο το βράδυ.

Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το ηλιέλαιο σε μπεν μαρί, δηλαδή μέσα σε ένα ανοξείδωτο μπολ, στερεωμένο στο χείλος μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό. Φροντίζουμε το μπολ να μην ακουμπά στην επιφάνεια του νερού. Εναλλακτικά λιώνουμε το μείγμα σε φούρνο μικροκυμάτων, στα 600 W, ανακατεύοντας κάθε λίγα δευτερόλεπτα.

Ρίχνουμε τη λιωμένη κουβερτούρα σε μια μικρή κανάτα ή σε ένα μεγάλο νεροπότηρο ή σε μικρό μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει τόσο ώστε να τη νιώθουμε ελαφρώς χλιαρή στα χείλη.

Βγάζουμε τις θήκες με τα ξυλάκια από την κατάψυξη, ξεφορμάρουμε τα παγωτά και τα βυθίζουμε ένα ένα στη χλιαρή κουβερτούρα, για 1-2 δευτερόλεπτα.

Ανασηκώνουμε, αφήνουμε να στάξει η περίσσεια και τα βάζουμε σε μια λαδόκολλα μέχρι να στερεοποιηθεί τελείως η κρούστα κουβερτούρας – θα γίνει πολύ γρήγορα.

Σερβίρουμε αμέσως ή τυλίγουμε πρώτα σε λαδόκολλα και έπειτα σε μεμβράνη και φυλάμε στην κατάψυξη.

Tip

Ειδικές θήκες για παγωτό ξυλάκι, συνήθως από σιλικόνη και με ενσωματωμένα «ξυλάκια», με 4 θήκες – τις βρίσκουμε σε όλα τα καταστήματα με εξοπλισμό κουζίνας και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Αναδημοσίευση από «Ζάχαρη & Αλεύρι – τεύχος #45» σε συνταγή Δημήτρη Μιχαηλίδη.