Τι ισχύει και πώς να μειώσουμε τον κίνδυνο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

chat icon
Link copied!

Είναι πολλοί εκείνοι που από μόνη τους, δυσκολεύονται τρομερά να κοιμηθούν και υποφέρουν από αϋπνία. Έτσι, όταν τελικά το καταφέρνουν, είναι αρκετά δυσάρεστο να τους ξυπνά μία καούρα ή μία δυσπεψία

Μια δημοσίευση χαρακτηρίζει τη νυχτερινή καούρα ως ένα «υποτιμημένο κλινικό πρόβλημα που επηρεάζει τον ύπνο και τη λειτουργία κατά τη διάρκεια της ημέρας» μεταξύ των ενηλίκων με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. 

Advertisement
Advertisement

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η δυσπεψία και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο: επηρεάζουν τον ύπνο μας, ο οποίος με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δυσπεψίας και ούτω καθεξής.

Αν και θα πρέπει να επισκεφθούμε κάποιον γιατρό εάν έχουμε συχνά δυσπεψία η οποία μπορεί να συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα (όπως σιδηροπενική αναιμία, πόνο, δυσκολία στην κατάποση και απώλεια βάρους), γιατροί όπως ο χειρουργός γαστρεντερικού συστήματος δρ Καράν Ραγιάν, λένε ότι ο ύπνος από τη μία στην άλλη πλευρά μπορεί να βοηθήσει σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/e-aletheia-yia-te-zachare-sten-saltsa-ntomatas-telika-einai-e-ochi-kalo-na-ten-prosthetoeme_gr_6866646ce4b0225e8f8b6fca

Δεν πρέπει να κοιμόμαστε στην δεξιά μας πλευρά 

Το στομάχι μας δεν είναι ένα απόλυτα ισορροπημένο ή συμμετρικό όργανο. Αντίθετα, είναι κυρτό, με μεγάλο μέρος του όγκου του (που περιέχει το οξύ που προκαλεί δυσπεψία και καούρα) να βρίσκεται στην αριστερή πλευρά.

Αυτή η καμπύλη σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο για το οξύ του στομάχου να φτάσει στον οισοφάγο μας, επειδή έχει μια πιο απότομη καμπύλη να ανέβει από την πιο ήπια κλίση της δεξιάς πλευράς μας. «Ακολουθώντας αυτή την αρχή, αν ξαπλώσουμε στη δεξιά πλευρά μας, σε αυτό το σημείο το στομάχι και το περιεχόμενό του βρίσκονται ελαφρώς ψηλότερα από το χαμηλότερο σημείο του σφιγκτήρα μας», εξηγεί ο Ραγιάν. 

Αυτό σημαίνει «μεγαλύτερη πιθανότητα παλινδρόμησης πίσω στον οισοφάγο», η οποία δημιουργεί αυτό το φρικτό κάψιμο από τη δυσπεψία.

Advertisement

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο νυχτερινής δυσπεψίας

Οι λύσεις μπορεί να περιλαμβάνουν τη μείωση του καφέ, του τσαγιού και του αλκοόλ και να φροντίζουμε να έχουμε φάει σίγουρα τρείς με τέσσερις ώρες πριν από τον ύπνο. 

Σημαντικό είναι να αποφεύγουμε τα πικάντικα, λιπαρά φαγητά αν υποφέρουμε από δυσπεψία και να μην καπνίζουμε.

Σε γενικές γραμμές, καθίσταται μεγάλη η ανάγκη να επισκεφθούμε κάποιο γιατρό, όταν: 

Advertisement

-συνεχίζουμε να έχουμε δυσπεψία
-πονάμε πολύ
-έχουμε χάσει πολύ βάρος χωρίς να το θέλουμε
-έχουμε δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία)
-είμαστε συνεχώς άρρωστοι
-έχουμε σιδηροπενική αναιμία
-αισθανόμαστε σαν να έχουμε έναν κόμπο στο στομάχι μας
-έχουμε αιματηρό εμετό ή κόπρανα