Η πολεοδόμος Γραμματή Μπακλατσή σε βίντεο συνέντευξη στη HuffPost και τον Τέρενς Κουίκ, αναλύει με σοβαρές αποκαλύψεις/επισημάνσεις τη νέα τροπολογία για το Προεδρικό Διάταγμα των οικοπέδων.

Η πολεοδόμος Γραμματή Μπακλατσή σε βίντεο συνέντευξη στη HuffPost και τον Τέρενς Κουίκ, αναλύει με σοβαρές αποκαλύψεις/επισημάνσεις τη νέα τροπολογία για το Προεδρικό Διάταγμα των οικοπέδων.
Άκρως αποκαλυπτική η νέα συνέντευξη με την πολεοδόμο Γραμματή Μπακλατσή, αναφορικά με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, για το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα που έχει ταρακουνήσει χιλιάδες των χιλιάδων ιδιοκτητών οικοπέδων σε όλη τη χώρα
«Κάθισα και διάβασα τη νέα τροπολογία, προσεκτικά και διαπιστώνω ότι αυτό το οποίο ισχύει στην Ελλάδα κάθε φορά που πάμε να διορθώσουμε κάτι, το κάνουμε πιο περίπλοκο και πιο δύσκολο. Δηλαδή η τροπολογία δεν επιλύει τα ζητήματα στο σύνολο που θα περιμέναμε. Ότι αυτή η ρύθμιση στη Γ ζώνη θα μπορέσει με νόμιμο τρόπο να θεωρείται ότι είναι εντός οικισμού και θα επιλυθεί».
Η νέα ρύθμιση χωρίζει σε 2 κατηγορίες τους οικισμούς. Αυτούς που είναι κάτω των 700 κατοίκων και αυτούς που είναι πάνω από τους 701 μέχρι τους 2000. Παρ’ όλο που θεωρείται αυθαίρετο το νούμερο των 700 και γιατί όχι 600, 800, 500, ας δεχθούμε ότι εκτιμήθηκε βάσει των στατιστικών στοιχείων, ότι οι οικισμοί μας στο 93%, είναι κάτω των 700 κατοίκων, που σημαίνει ότι αυτός ο αριθμός μπορεί να είναι σωστός.
Πλην, όμως προκύπτει σε αυτή τη ζώνη γάμα, ένα πρόβλημα. Την μετονομάζουν σε ΖΑΟ, ζώνη αστικής οργάνωσης, όπου μπαίνουν τα εξής κριτήρια: Πρέπει να έχεις εμβαδό πάνω από 500 τ.μ. Και πρέπει να έχεις ένα πρόσωπο 10 M σε κοινόχρηστο δρόμο. Αλλά κοινόχρηστους δρόμους, δεν έχουμε. Ακόμα δεν έχουν γίνει.
Και η εκτίμησή μου είναι, βλέποντας τα ΚΑΕΚ του κτηματολογίου, ότι το μέγεθος στα 500 τετραγωνικά μέτρα, δεν τα έχουμε στους οικισμούς μέσα. Γιατί ξέρουμε καλά ότι είναι πολύ μικρά τα χωραφάκια. Οι ιδιοκτησίες είναι μικρές. Στην Ελλάδα δεν έχουμε φέουδα και δεν έχουμε μεγάλες ιδιοκτησίες.
Άρα η εκτίμηση μου είναι ότι η τροπολογία καλύπτει μόνο το 30% των οικοπέδων. Είναι μικρό το ποσοστό σε σχέση με το σύνολο το οποίο θέλουμε να καλύψουμε. Συνεπώς τα 500 τετραγωνικά πρέπει να γίνουν 300 τετραγωνικά.
Στη συνέχεια η κα Μπακλατσή αναφέρεται στους οικισμούς άνω των 2.000 κατοίκων, για να ακολουθήσει ο εξής διάλογος:
ΕΡ: Με τα τυφλά οικόπεδα, τί γίνεται; Τί γίνεται με αυτά που δεν είναι σε δρόμο με ΦΕΚ;
ΑΠ: Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Στα τυφλά, έχει επέλθει ο θάνατός τους!
ΕΡ: Τόσο ψυχρά το λέτε; Ο θάνατός τους;
ΑΠ: Βεβαίως. Είναι εργαλείο τελείως πολιτικό και ξεκάθαρο, όμως, ταυτόχρονα.
Σε αυτό το σημείο του διαλόγου μας, η πολεοδόμος «σκάει» τη βόμβα για δύο τεράστιες περιοχές:
«Η καινούργια τροπολογία αφήνει απέξω όλους τους οικισμούς του Πηλίου και του Ρεθύμνου. Διότι εδώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για αυτούς τους οικισμούς που τα όριά τους έχουν καταπέσει και δεν υπάρχουν όρια. Θεωρώ εκεί ότι δεν θα υπάρχει καθόλου καμία περιοχή ΖΑΟ αν δεν υπάρξει ειδική πρόβλεψη».
ΕΡ: Πώς μπορεί να διορθωθεί, να θεραπευτεί;
ΑΠ: Να υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση για τους οικισμούς που κατέπεσαν τα όριά τους με απόφαση του ΣΕΕ και δεν έχουν καθόλου όρια και δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε επανοριοθέτηση ούτε επανακαθορισμό. Είμαστε τώρα με τίποτα στο τίποτα. Άρα πρέπει να υπάρξει αυτό που σας είπα. Ειδική νομοθετική ρύθμιση»
Και προς το τέλος της συνομιλίας μας, η κα Μπακλατσή, μας «πετάει» άλλη μία αποκάλυψη για τη νέα τροπολογία:
«Έχουμε και τα ψιλά γράμματα. Τα ψιλά γράμματα που είναι η τελευταία παράγραφος, στην οποία λέει το σχέδιο αυτού του προεδρικού Διατάγματος, ότι περιμένουμε να εκδοθεί καινούργιο προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα εξειδικεύει περισσότερο τις διατάξεις που αφορούν σε αυτές τις ζώνες ανάπτυξης, τις οποίες προτείνει αυτό το σχέδιο!!! Δηλαδή η τροπολογία που έχει κατατεθεί. Άρα λοιπόν, πότε θα βγει αυτό το καινούργιο προεδρικό διάταγμα; Πότε θα πάρουμε αυτές τις οδηγίες; Την εξειδίκευση;;;!!!